Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CITIRAO 'ŠUMU STRIBOROVU'

Je li ovo Macanova poruka o Vidović Krišto?

Je li ovo Macanova poruka o Vidović Krišto?
21.07.2020.
u 17:50

Riječ je o ulomku u kojemu majka pokušava sina upozoriti da mu je žena guja, ali sin ni nakon što je isplazila zmijski jezik ne želi prihvatiti istinu.

Rasprava između Krešimira Macana i Karoline Vidović Krišto nastavila se na društvenim mrežama. Naime, Krešimir Macan je na Facebook profilu objavio ulomak iz knjige 'Šuma Striborova' Ivane Brlić Mažuranić.

Riječ je o ulomku u kojemu majka pokušava sina upozoriti da mu je žena guja, ali sin ni nakon što je isplazila zmijski jezik ne želi prihvatiti istinu.

Objavu prenosimo u cijelosti: 

Kad je baka svršila pripovijedanje, viknu jedan od Domaćih, po imenu Malik Tintilinić: »Ja ću ti pomoći! Idem u sunčanu zemlju i donijet ću ti svračjih jaja. Podmetnut ćemo ih pod kokoš, pa kad se izlegu svračići, prevarit će se snaha: polakomit će se kao svaka šumska guja za svračićima i isplazit će jezik.«

Došlo vrijeme, izlegli se svračići. Javi baka snasi, da su pilići izašli, a snaha pozove selo. Došle kume i susjede, malo i veliko, a bio tamo i sin bakin. Snaha zapovjedi baki, da donese gnijezdo u trijem. Donese baka gnijezdo, podigoše kokoš, a ono u gnijezdu nešto zakriješti: iskočiše goli svračići, pa skok! skok! po trijemu.

Kad je snaha-guja opazila ovako iznenada svračiće, prevari se, polakomi se u njoj zmijina ćud, poletje snaha po trijemu za svračićima i isplazi za njima svoj tanki i šiljasti jezik kao u šumi. Vrisnuše i prekrstiše se kume i susjede, te povedoše svoju djecu kući, jer upoznaše, da je ono zaista šumska guja.

Majka pak radosno pođe do sina govoreći: »Otpremi je, sine, otkud si je doveo, sad si na svoje oči vidio, koga u kući hraniš.« I mati htjede da ogrli sinka.

Ali sin je bio baš posve budalast čovjek, pa se još više usprkosio i suprot sela i suprot majke i suprot istih svojih očiju. Neće da sudi ženi-guji nego još vikne na majku:

»Otkud tebi svračići u to doba, vještice stara? Nosi mi se iz kuće!«

Ivana Brlić Mažuranić - Šuma Striborova

Komentara 17

ZG
zgzg1234
18:31 21.07.2020.

Vrlo napredan i liberalan covjek buducnosti.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
18:48 21.07.2020.

Vise je nego ocito da taj Macan nema nikakvih argumenata u sukobu sa neistomisljenicima, ili barem ne u sukobu sa Karolinom Vidovic Kristo. Imao je priliku na TV-u suprotstaviti se Vidovic Kristo snagom svog intelekta i karaktera, ali on nazalost nema ni jedno ni drugo... Kukavicki je podvio rep i k'o uvrijedjeno deriste napustio studio. Sad nesto iz prikrajka, sa sigurne udaljenosti citira price za djecu! To i jeste otprilike njegova intelektualna razina.

DU
Deleted user
18:18 21.07.2020.

Nisam gledala tu emisiju, ali danas je s njih dvoje sve zatrpano tako da se pitam, kakav je to komunikacijski stručnjak Macan ako ne zna komunicirati pa u kakvoj god prilici se našao. I još piše da je tu ženu nazvao spodoba. Valjda si misli, ako nije po njegovom - neće biti nikako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije