Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nismo ih izdali'

Kako je prošlo nenastavno osoblje? Čistačicama povišica 90, kuharima i domarima 140 kuna

Zagreb: Predstavnici školskih sindikata dolaze na pregovore u Banske dvore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
07.12.2019.
u 12:48

Sindikati nisu nijednom spomenuli nadoknadu nastave koju škole moraju organizirati svaka za sebe

Da nikoga nisu izdali, štoviše da su njihovim angažmanom profitirali svi u javnim službama jer su preko njihovih leđa i oni dobro prošli, imali su potrebu još jednom, i to jučer na konferenciji za novinare, ponoviti sindikalni čelnici triju sindikata – Vilim Ribić, Branimir Mihalinec i Sanja Šprem. Izabrali su ironičnu retoriku govoreći o “izdanima” i njihovim iznosima nakon povećanja plaća koje je posljedica 36-dnevnog štrajka. Dok su branili svoj obraz, listajući iznose plaća koje će dobiti i nastavno i nenastavno osoblje već u siječnju iduće godine i iznose konačnog povećanja od 6,11 posto koeficijenata i dodataka koji će biti vidljivi u siječnju 2021. godine, sindikalni čelnici još su jednom demantirali sami sebe.

Naime, izlistavanje plaća otkrilo je da su iznosi koje su mediji objavljivali kao prosječne iznose plaća nastavnika tijekom trajanja štrajka i te kako bili točni, no sada je to čelnicima bilo nebitno jer su izborili što su tražili i traženo potpisali. Sada im je puno važnije “oprati” se pred članstvom koje im članarinama, uostalom, osigurava plaće. A te sindikalne su i nakon štrajka drastično veće od plaće bilo kojeg nastavnika s visokom stručnom spremom!

Računovođama najviše

– Tvrdi se da su učitelji dobili, a da su svi ostali izdani i prodani. Počnimo sa spremačicom, samo 418 kuna do ispunjenja sporazuma, pa 442 kune za kuhara, vozača koji nije dobio ništa jer smo ga izdali, medicinska sestra u učeničkom domu nije dobila ništa osim 453 kune, administrativni referent koji nije dobio ništa dobio je 468 kuna, voditelj računovodstva koji je izdan i koji neće dobiti ništa dobit će samo 516 kuna. Za tajnike i računovođe koji su dobili najveće povećanje, a nisu dobili ništa jer su izdani, bit će isplaćeno 875 kuna više za tajnike i 793 kune više za računovođe – kazao je jučer Branimir Mihalinec navodeći ukupne povišice do 2021. godine.

Kaže da su računali do dugo u noć. Kazao je da se sva navedena povećanja odnose samo na one koji žive sami i u Zagrebu, koji ima najviši prirez, a da je za sve ostale koji imaju i djecu i žive u gradovima s manjim prirezom to povećanje i veće. Nisu, kažu, na izjašnjavanje dali posljednju Vladinu ponudu jer je ona u cijelosti bila ono što su tražili te da nenastavnom osoblju nisu ni mogli povećati koeficijente jer čistačica i domara ima i u drugim sektorima osim obrazovnoga. A ovi su se sindikati, jasno je, borili za sebe, ne za druge. Vodeći se računicom povećanih dodataka čistačicama, portirima, domarima, samcima s boravištem u Zagrebu, plaća za prosinac bit će veća točno 90,37 kuna i iznosit će 3425 kuna. Neto plaća 2021. doseći će iznos od 3844,66 kuna i tek tada realizirat će se iznos kojim se Mihalinec sada hvali. Kuharima u školi plaća u siječnju bit će veća za 140 kuna, a neto iznos koji će zarađivati u 2021. godini iznosit će 4691,11 kuna.

Nastava će trajati do 26. lipnja

– Svjesni smo bili da smo mogli puno prije ostvariti naše zahtjeve da smo se borili samo za nositelje obrazovanja, ali ni u jednom trenutku nismo stavljali u fokus samo učitelje, nego sve zaposlenike u sustavu obrazovanja. Nije bitan samo materijalni položaj. Bitno je govoriti o obrazovanju, uspjeli smo staviti u fokus obrazovanje i probleme s kojima se zaposleni u sustavu nose – poručila je jučer Sanja Šprem, šefica Nezavisnog sindikata učitelja, zaboravljajući da u 36 dana nije govorila o stvarnim problemima u školama.

Te su probleme transparentima na vidjelo iznijeli nastavnici, profesori i učitelji tek na velikom prosvjedu. Ponosni su, kažu, na činjenicu da će učitelj dobiti 766,75 kuna više pa će mu neto plaća 2021. iznositi 7256,84, dok će učitelju mentoru plaća 2021. iznositi 7979,88 kuna. Strukovnom učitelju plaća za prosinac bit će uvećana za 199,65 kuna i iznosit će 6031,90 kuna, a 2021. njegova neto plaća iznosit će 6512,02 kune. No sindikati ne spominju štetu za učenike koji će morati u nadoknadu. Škole se sada moraju organizirati, nastavnu godinu mogu produljiti samo do 26. lipnja, a za maturante do 29. svibnja, moraju skratiti praznike, a ako im to nije dovoljno, propušteno moraju nadoknađivati subotama.

Ključne riječi

Komentara 115

ST
stefj
16:16 07.12.2019.

Kao prvo nisu ništa dobili nego smo svi mi ostali platili otkupninu jer su ucjenjivali djecom. To prvo... Drugo, dobili smo cifru koliko vrijedi "dostojanstvo" učitelja, pa smo onda prema tome dobili i činjenicu da pomoćno osoblje nema dostojanstva, tj. da sindikati misle da pomoćno osoblje ne treba dostojanstvo... A jedino što nismo još dobili konkretno jest koji porez će se povećati ili koji namet će se uvesti da namirimo otkupninu...

Avatar mrkyyy
mrkyyy
12:53 07.12.2019.

meni se čini da se izdano osjeća jedino oporba jer su se prosvjetari borili za povećanje plaća a ne rušenje vlade

BB
Bruno_Bear1
16:15 07.12.2019.

Nije problem što je učiteljima stalo do nenastavnog osoblja, već je problem što to osoblje najbolje zna koliko malo i loše rade učitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije