Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIPE PETRINA

Je li načelnik Primoštena nezakonito poslovao s tvrtkom u suvlasništvu svoje kćeri?

Stipe Petrina
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
1/6
24.02.2020.
u 14:15

Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa otvorilo postupak protiv Stipe Petrine

Protiv Stipe Petrine, načelnika Općine Primošten Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa pokrenulo je postupak radi utvrđivanja je li bio u sukobu interesa prilikom reguliranja odnosa između Općine Primošten i trgovačkog društva Prima centar d.o.o. u kojem njegova kćer ima udio u kapitalu te zajedno sa suprugom obavlja poslove člana uprave Društva, što, kako se navodi u odluci o pokretanju postupka, utječe na nepristranost dužnosnika. 

Riječ je o poslovima vezanim za obeštećenje za nekretnine koje je Općina oduzela društvu prilikom rekonstrukcije Zagrebačke ulice u Primoštenu.

Kako se navodi u odluci Povjerenstva, koju potpisuje predsjednica Nataša Novaković, Općina Primošten je za potrebe rekonstrukcije Zagrebačke ulice u Primoštenu zahvatila u vlasništvo Prima centar d.o.o. u površini od 865 metara kvadratnih. Općinsko vijeće je, slijedom toga, navodi Povjerenstvo, donijelo odluku kako će društvu ponuditi u zamjenu čestice u svom vlasništvu te je izričito navedeno kako se njome ovlašćuje načelnik općine Primošten da angažira vještaka građevinske struke, odnosno da s Prima centrom d.o.o zaključi ugovore o zamjeni nekretnina.

Povjerenstvo je utvrdilo kako Prima centar d.o.o. i Općina Primošten imaju nerješene međusobne imovinskopravne odnose koji se odnose na restituciju oduzetih nekretnina navedenom društvu prilikom rekonstrukcije Zagrebačke ulice u Primoštenu. Naime, ovaj spor star 15 godina nije formalnopravno riješen. 

- Međutim, Stipe Petrine, kao općinski načelnik Općine Primošten, poduzimao je radnje, kao ovlašteni predstavnik Općine Primošten, u svrhu rješavanja međusobnih odnosa ovih dvaju subjekata. Te se radnje prema dosad utvrđenom sastoje od predlaganja akata Općinskom vijeću te sudjelovanja na sjednicama Vijeća. Okolnost da kćer dužnosnika ima poslovne udjele u tom trgovačkom društvu te da je, zajedno sa svojim suprugom, član uprave utječe na njegovu nepristranost u obnašanju dužnosti. Naime, dužnosnik u ovom slučaju ima dvoju poziciju. S jedne strane nastupa kao ovlašteni predstavnik Općine Primošten, u kojoj ulozi mora štiti interese Općine Primošten, dok je s druge strane poslovni subjekt, odnosno trgovačko društvo, u kojem nedvojbeni financijski interes ima s dužnosnikom povezana osoba – obrazlaže povjerenstvo svoju odluku o pokretanju postupka.

- Povjerenstvo je korektno utvrdilo činjenice kakve jesu. Nema spora sad je moja kćer suvlasnice tog društva, ali od siječnja 2018. kada je ušla u vlasničku strukturu, nijedna odluka Općine Primošten ni mene nije donijeta vezana za taj slučaj. Sve odluke su iz 2016. i 2017. godine. Ako je sukob intersa što je ona ušla u vlasničku strukturu i upravu Prima centra, kriv sam, ako je što sam nekakve radnje poduzeo o tom predmetu, nisam – kaže Petrina koju je odluku primio u subotu pa se o njoj još nije službeno očitovao.

Očitovat ću se u zakonskom roku od 15 dana i taržit ću da budem na sjednici Povjerenstva kada se bude raspravljalo o mom slučaju, na što imam zakonsko pravo – rekao je Petrina.

Dodao je kako mu je poznat prijavitelj. Tvrdi da je riječ o pokušaju utjecaja da Općina čestice u vlasništvu jednog investitora prenamijeni u građevinske.

 

Komentara 2

KB
kbr
15:52 24.02.2020.

ma ne bi on, on je oličenje poštenja i tolerancije. ko i svaki pravi levičar, ako krade, krade samo za sebe

DU
Deleted user
19:27 24.02.2020.

Ma nije to istina ne dirajte tu poštenjačinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije