Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tumačenje talijanske strane

Javni su bilježnici neupućeni

08.01.2006.
u 17:49

Prema talijanskom tumačenju Sporazuma o suradnji i pridruživanju, Hrvatska je njegovim potpisivanjem postala pridruženom članicom EU te njetini građani imaju jednaka grđanska prava kao i stanovnici EU. Prema tome, Hrvati mogu kupovati vikendice u Italiji kao i ostali građani Europe.

Zbog toga predstavnici ministarstva vanjskih poslova, od podtajnika Roberta Antonionea te ostalih, drže kako je hrvatskim potpisom na SSP ukinuta prepreka za ulazak Hrvata na tržište talijanskih nekretnina te, prema tome, ne bi smjelo biti ni prepreka Talijanima za ulazak na hrvatsko tržište. Vjerojatno talijanski bilježnici s kojima se kontaktiralo nisu bili obaviješteni o potpisivanju SSP-a pa su Hrvate smatrali građanima izvan EU.

Možda bi, kako drži hrvatska strana, dvije zemlje trebale razmijeniti službene note o tom koraku, čime bi se otklonile sve dvojbe. Inače, svaki Hrvat, kao i bilo koji građanin bilo koje zemlje EU, ali isključivo s dozvolom boravka u Italiji, može neograničeno kupovati nekretnine. Sama dozvola boravka za hrvatskog građanina  dakle, nije potrebno otvarati tvrtke ni predstavništva, već je dovoljno imati boravišnu dozvolu  omogućava mu kupovanje nekretnine u Italiji.

Kada se posjeduje boravišna dozvola, nisu više potrebne nikakve potvrde ministarstava za kupnju nekretnina. Tvrtke koje se bave kupoprodajom nekretnina ne raspituju se o državljanstvu svojih kupaca. To pitanje eventualno postavi bilježnik koji sklapa ugovor o kupoprodaji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije