Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Osvježivač zraka'

Javljaju se nove sintetičke droge, u Osijeku sve više maloljetnika u bolnici

Droga/Ilustracija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
09.05.2018.
u 09:22

Izaziva depresiju, euforiju, halucinacije, gubitak pamćenja, probleme s percepcijom... Samo je u Osijeku u travnju u tri dana šestero mladih završilo u KBC-u

U Osijeku i Rijeci oduzeti su anestetik i dvije vrste sintetskoga kanabinoida. Opasne tvari izazivaju gubitak pamćenja, depresiju, priviđenja, a ovi spojevi pojavljuju se gotovo svakog tjedna, pišu 24sata.

Riječka policija zaplijenila je jedan sintetski kanabinoid, a osječka drugi i difenidin

Difenidin se u Europskoj uniji pojavio 2013. godine, do sada je zaplijenjen u 14 država EU, a na listi se nalazi i Hrvatska. Prije tri godine u Španjolskoj je bilo i slučajeva trovanja, a spoj može snažno utjecati na fizičko i mentalno zdravlje korisnika.  

Tako izaziva depresiju, euforiju, halucinacije, gubitak pamćenja, probleme s percepcijom... Samo je u Osijeku u travnju u tri dana šestero mladih završilo na pružanju pomoći u KBC-u Osijek, a sumnja se da je razlog popularno zvani ''osvježivač zraka''

I doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, u razgovoru za Glas Slavonije kaže kako je ''posljednjih nekoliko dana ondje primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina zbog intoksikacije ne samo sintetičkim THC-om iz ''osvježivača'' nego i marihuanom, kanabisom i LSD-om''.

Zbog posljedica uzimanja tih droga dr. Dodig Ćurković posebno upozorava roditelje da budu oprezni kako bi se ovaj uznemirujući trend zaustavio.

– Posebno apeliramo na roditelje da usmjere punu pozornost na ponašanje svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću – poručila je.

– Iznenađeni smo činjenicom da djeca bez problema znaju kako na legalan način i uz malo novca doći do vrlo opasnih tvari koje znatno utječu na njihovo psihofizičko zdravlje. O tome treba povesti računa! – upozorava za kraj dr. Dodig Ćurković.

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Osijek također bilježe maloljetnike koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja ''osvježivača'', a v. d. pročelnika OHBP-a, dr. sc. Srđan Čalošević  za Glas Slavonije potvrđuje da je riječ uglavnom o mlađim punoljetnicima i maloljetnicima, a za kraj objašnjava koji se problem javlja kod uličnih droga.

– Nažalost, nemamo poseban test na tu uličnu drogu, s obzirom na to da je riječ o supstanciji kojoj se mijenja određena kemijska skupina, što dovodi i do nemogućnosti zakonskih ograničenja distribucije i upotrebe. Sudeći prema populaciji pacijenata, čini se da je mlađima ta droga lakše dostupna, a dolaze i mlađe punoljetne osobe, u dobi od oko 20 godina – ističe dr. Čalošević.

Prema posljednjim podacima, u Europi je pod nadzorom 650 novih psihoaktivnih tvari, a u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj je otkriveno 105 novih spojeva. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
10:07 09.05.2018.

Legalizirat sve od konolje do HEROINA i prepustit Darwinovoj prirodnoj selekciji da učini svoje! Budal--ine će se predozirat svi odreda a pametni neče ni pomislit na to smeće! IQ na svjetskoj razini tako bi se eksponencijalno povečao pa bismo i kao civilizacija napredovali a ovako plačamo "liječenje" propaliteta svih vrsta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije