Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'JARUŽALO'

Počinje dražba za najskuplji brod s Uljanikovih dokova. Početna cijena: 794 milijuna kn!

Jaružalo
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
05.10.2019.
u 12:35

Patenti i oprema ugrađeni u brod zaštićeni su, pa tehnologiju broda, koji vrijedi više od milijarde kuna, ne smije koristiti treća strana

Za nekoliko dana počet će dražba za najskuplji brod s Uljanikovih dokova, novogradnju 500 koja se popularno naziva i jaružalo. Kao početna cijena broda, čija je vrijednost veća od 1,05 milijardi kuna, postavljen je iznos od 794 milijuna kuna. Uoči samog natjecanja, na koje je sve zainteresirane pozvala Fina, naručitelj broda Jan de Null i kompanija Dredging and Maritime Management upozorili su na to da su vlasnici patenata i tehnologije ugrađene u taj brod te da stečajni dužnik, a u ovom slučaju je to država, nema nikakva prava raspolagati njihovim patentima i patentiranom opremom ugrađenom u brod.

Naime, iako je Jan de Null raskinuo ugovor o narudžbi broda zbog velikih kašnjenja u njegovoj gradnji i uz činjenicu da je kroz državna jamstva naplatio većinu avansa koje je uplatio za izradu broda, belgijski naručitelj upozorava da se njegova tehnologija, koja je zaštićena kao patent, ne može tek tako na dražbi prodati nekom trećem kupcu. Iz toga proizlazi da bi jedino Jan de Null mogao biti kupac broda koji je i naručio jer bi u slučaju da brod pokuša kupiti netko treći on blokirao njegovu prodaju u nastojanju da zaštiti korištenje svojih patenata.

Trgovački sud u Pazinu sredinom rujna odbio je prigovor Jana de Nulla kojim je tražio da se ne dopusti prodaja broda, odnosno blokadu potencijalne prodaje trećoj osobi, ali Jan de Null upozorava da je prvostupanjski sud time prekoračio svoje ovlasti pa to rješenje pobija na osnovi bitne povrede odredaba postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

Glavni dio prigovora odnosi se na to da brodska oprema izrađena prema zaštićenim izumima ulazi u stečajnu masu, odnosno da Jan de Null na tu brodsku opremu nema nikakva prava, a Belgijci uvjeravaju da odlučivanje o postojanju ili nepostojanju njihovih prava nije dio ovlasti tog suda. Podsjećaju da je stečajni upravitelj potvrdio postojanje izlučnog prava na njihove zakonski zaštićene patente. Također ističu da je sud ispravno utvrdio da su zaista patenti i patentirana oprema ugrađeni u brod.

Jednostavnijim rječnikom rečeno, Jan de Null ističe da ima pravo na svoju tehnologiju i patente i da država ne može prodati brod u koji su oni ugrađeni nekom trećem kupcu pa stoga i ne vidi razlog zašto se ne bi zaustavila dražba dok se ne razriješi njegov prigovor višoj instanci. Također, pojašnjava i da nije točno da je naplatio sve avanse. Naplatio je u svibnju 81,65 milijuna eura te dodatnih 29,44 milijuna kuna avansa, što je bilo osigurano jamstvima, ali ne i 2,47 milijuna eura koji nisu bili osigurani na taj način, pa upozorava da je sud u Pazinu pogrešno utvrdio da “stečajni dužnik nije ni pod kakvom obvezom prema njemu pa ni po pravima za patente”.

Ključne riječi

Komentara 6

CH
chemica
13:04 05.10.2019.

Pa šta ovi naši papani nisu na vrijeme za vrijednost patenata smanjili i vrijednost državnih jamstava...Podobni i nesposobni.

SS
simpatican.simpa
13:23 05.10.2019.

Još jedna zasluga Vlade RH i njihovog ministra gospodarstva koji nas uporno uvjeravaju da štite interese radnika. Ukratko još jedna u nizu laži i pljački, netko će kad tad odgovarati, ali ne pred ovim korumpiranim pravosuđem. Bez pajser revolucije nema rješenja.

MO
modovisisajteMaraschino
12:48 05.10.2019.

da neće kao i BIjele noći... vrijedi milijarde a na kraju će se malverzacijom prodati jeftinije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije