Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Japanski kitolovci eko aktivistima Sea Shepherda brod presjekli popola

Ady Gill
AFP
06.01.2010.
u 14:57

Poginuli su izbjegnuti pukim slučajem. Australska ratna mornarica ne reagira niti na ilegalni kitolov u svojim vodama, ni na nečuveni postupak japanskog broda

Japanski brod Shonan Maru 2 namjernim je sudarom u utorak prepolovio jedan od najbržih trimarana na svijetu, brod Ady Gil ekološke organizacije Sea Shepherd.

U vodama oko Antarktike Sea Shepherd brodovima već tjednima ometa japanski kitolov koji je u tamo potpuno zabranjen međunarodnim zakonima. Japanska agencija za ribarstvo “još utvrđuje što se dogodilo”.

Sea Shepherd pak navodi da ovako agresivan čin ničim nije bio izazvan, a na brodu se nalazilo četvero Novozelanđana te po jedan Australac i Nizozemac. Materijalna šteta je ogromna, a Sea Shepherd je ogorčen što australska ratna mornarica ne reagira u svojim vodama oko Antarktike.

Greenpeace i radikalniji Sea Shepherd prošle su sezone nanijeli težak udarac japanskom kitolovu, koji je umjesto planiranih 1035 uspio pobiti 551 kita, a pojačanje flote u vidu trimarana Ady Gila obećavalo je ove godine još manje pobijenih kitova. Japan se, naime, brani da kitove lovi u “znanstvene svrhe”, no kitovo se meso potom nalazi na japanskim tržnicama.

Ipak, nova socijalistička vlada Japana najavila je da se kitolov više neće sufinancirati, što je činila bivša liberalna vlada. Ady Gil je dostizao brzinu od 75 km/h, nije ga se moglo uočiti radarima, a borio se proizvodeći buku i fizički ometajući kitolovce.

Organizacija oko Antarktika ima još dva broda, a rizik borbe najbolje oslikava događaj iz ožujka 2008. kada je vođa Sea Shepherda Paul Watson, nekoć suosnivač Greenpeacea, dobio granatu u prsa te je preživio zbog neprobojnog prsluka.

Komentara 11

GZ
gjuro_zd
10:59 07.01.2010.

Ovako se namjerno zabiti u drugi brod je krivično djelo! Kapetana kitolovca treba strogo kazniti!

JA
jankoprekobrda
15:31 06.01.2010.

Necuven postupak Japanaca, dakle ostaje borba na zivot i smrt sa Japanskim kitolovcima, pa ce doci i do upotreba exploziva. Ja vec 20 godina u znak protesta ne kupujem nista sto ima bilo kakve veze sa Japanom, i nebi njihov proizvod kupio niti kada bi mi o tome ovisio zivot.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
08:38 07.01.2010.

Ja podrzavam Japance, nek ih tamane koliko hoce,nek ljudi jedu sto hoce.Sto je taj kit vise vrijedan od konja krave ili magareta.To su bolesni vegetarijanci ti \"morski cobani\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije