Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA ODBACUJE OTPUŽBE

Japan će zaštititi Olimpijske igre od kibernetičkih napada

Olimpijske igre u Tokiju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
20.10.2020.
u 11:52

- Japan je priopćio u utorak da će zaštititi Olimpijske igre od kibernetičkih napada, a Rusija je opovrgnula britanske i američke navode da je njezina vojna obavještajna služba organizirala kibernetičke napade.

Japan je priopćio u utorak da će zaštititi Olimpijske igre od kibernetičkih napada, a Rusija je opovrgnula britanske i američke navode da je njezina vojna obavještajna služba organizirala kibernetičke napade, uključujući pokušaje ometanja organizacije Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine.

Ruska novinska agencija RIA citirala je dužnosnika ruskog veleposlanstva u Washingtonu da je Moskva odbacila optužbe.

"Posve je očito da objavljivanje takvih informacija nema veze sa stvarnošću i da im je svrha poticati antirusko ozračje u američkom društvu kao i poticati lov na vještice i strah od špijunaže", citiran je dužnosnik.

Rusiji je na četiri godine zabranjeno sudjelovanje na velikim međunarodnim sportskim natjecanjima nakon skandala s dopingom u ruskom sportu.

Velika Britanija i Sjedinjene Države osudile su u ponedjeljak, kako su rekle, niz zlonamjernih kibernetičkih napada koje je organizirala ruska vojna obavještajna služba, uključujući pokušaje ometanja Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju.

Japan je u utorak rekao da će poduzeti mjere kako bi osigurao da kibernetički napadi sljedeće godine ne ometaju Olimpijske igre u Tokiju.

Organizatori Olimpijskih igara, koje su odgođene do sljedeće godine zbog pandemije covida-19, izvijestili su da nema značajnijeg utjecaja na njihove pripreme.

Glavni tajnik japanske vlade Katsunobu Kato odbio je iznijeti detalje, ali rekao je da će se Japan potruditi zaštititi Igre od mogućih pokušaja hakiranja.

"Ne možemo zatvoriti oči pred zlonamjernim kibernetičkim napadima koji prijete demokraciji", rekao je Kato na konferenciji za novinare, dodajući kako Japan prikuplja i analizira informacije te je u bliskom kontaktu s Velikom Britanijom i Sjedinjenim Državama.

"Olimpijske igre veliki su međunarodni događaj koji privlači pozornost, a kibernetičke mjere iznimno su važne."

Britanski dužnosnici priopćili su u ponedjeljak da su hakeri ruske vojne obavještajne agencije GRU također provodili operacije "kibernetičkog izviđanja" protiv organizatora Igara u Tokiju.

Odbili su dati konkretne detalje o najnovijim napadima ili reći jesu li bili uspješni, ali su naveli da su cilj napada bili organizatori igara, dobavljači logistike i sponzori.

Organizacijski odbor priopćio je da su već izvršili opsežne pripreme za kibernetičku sigurnost i da je zabilježen mali broj pokušaja ometanja njihovih platformi.

"Iako smo neprestano pratili razne vrste kibernetičkih napada na digitalnim platformama u vlasništvu Tokija 2020, nije primijećen značajniji utjecaj na naše operacije", rekao je glasnogovornik Masa Takaya.

Olimpijski sponzor Panasonic Corp u izjavi je istaknuo da jačaju svoje globalne napore nadzora te dodao: "Nismo otkrili dokaze o napadu."

Međunarodne sportske organizacije registrirale su niz pokušaja hakiranja za koje zapadni dužnosnici i stručnjaci za kibernetičku sigurnost tvrde da ih je organizirala Rusija nakon izbijanja njezina dopinškog skandala prije pet godina.

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) rekao je da im je kibernetička sigurnost jedan od prioriteta.

"MOO i Organizacijski odbori Olimpijskih igara prepoznali su kibernetičku sigurnost kao prioritetno područje i ulažu puno kako bi Olimpijskim igrama ponudili najbolje moguće okružje za kibernetičku sigurnost", napisao je glasnogovornik u mailu Reutersu te dodao da  "s obzirom na prirodu teme, ne otkrivamo koje su te mjere".

Komentara 1

SI
sisavac
13:44 20.10.2020.

znači, rusi su digli dron u japanu i izdaleka gledali olimpijsko selo... na stranicama organizatora čitali su objave, skidali dostupne materijale, možda pisali nešto. kao što su i ameri, japanci, kinezi, saudijci, somalijci, argentinci, albanci, srbi i hrvati, to isto radili. kibernetičko izviđanje... ljudi moji, jel vi znate kud to vodi, u kakvo doba? amer se igra vatrom koja će baš njega najviše opeći. jer uskoro, kako zemlje razvijaju obranu od napada iz svemira, bude se svaki satelit mogao gledati kao potencijalno opasan, jer on može prisluškivati veze, razgovore, on može snimati, ono, izviđa on.. pa ćemo uskoro imati i skidanje nepoćudnih satelita. jer što drugo, kad te neprijatelj iz zraka promatra... ajmo ga maknuti, nek promatra svoju ženu doma, iznad svojeg dvorišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije