Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV STRATEŠKI MANEVAR

Janukovič uvodi Ukrajinu u carinsku uniju s Rusijom unatoč WTO-u

plin
Reuters/Pixsell
17.02.2010.
u 13:50

Pozivajući se na visokorangirane izvore u ukrajinskoj vladi, ruski Kommersant danas je objavio kako stožer novoizabranog predsjednika Viktora Janukoviča već priprema golem i srateški zanimljiv zaokret u vanjskoj politici Ukrajine

Kako je i najavljivao u predizbornoj kampanji, Janukovič bi uskoro trebao potpisati neke od dokumenata za pristup Ukrajine u carinsku uniju Rusije, Bjelorusije i Kazahstana.

 - Bez obzira na to što je Ukrajina punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije (za razliku od preostale tri države, op. a.), transnacionalne korporacije ne promatraju je kao zasebno tržište, već je shvaćaju kao objekt za trgovinu i investicije u sveukupnosti s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom – izjavio je za Kommersant jedan od dva člana ukrajinske vlade koji su potvrdili informaciju. Obojica navodno namjeravaju zadržati svoje pozicije nakon ostavke Julije Timošenko, koja se očekuje nakon njezina poraza na nedavnim predsjedničkim izborima.

 Carinsku uniju s postsovjetskim državama, kojom Rusija kroz razne organizacije nastoji razviti svojevrsni pandan Europskoj uniji (neki će reći - i obnoviti sovjetski imperij na nešto drukčijim osnovama), već je spominjala i Julija Timošenko. No inicijativa se smatra Janukovičevim projektom. Osim carinske unije, drugi više ili manje aktualni integracijski projekti u regiji su Zajednica nezavisnih država i sve aktualniji vojni savez CSTO (u kojem Ukrajina nikada nije bila članicom, niti bi to trebala postati s obzirom na Janukovičev program vojne neutralnosti).

 No za stupanje u carinsku uniju Kijev očekuje smanjenje ruskih cijena za dostavljeni zemni plin od 20 do 30 posto. Tako bi od Rusije inicirano proširenje postsovjetske zone slobodne trgovine moglo zakomplicirati poziciju same Rusije zbog njezina profita od izvoza energenata.

Bjelorusija, naime, već prosvjeduje zbog izuzeća Rusije iz režima jedinstvenog carinskog teritorija nafte i derivata te nabijanja Bjelorusiji izvoznih taksi za naftu od 1. siječnja 2010. godine. Nesuglasja oko funkcioniranja zone slobodne trgovine mogla bi ojačati pregovaračku poziciju Kijeva.

 Protivnici Janukovičeva plana podsjećaju, pak, da ni bivši proruski predsjednik Leonid Kučma nije želio uvesti Ukrajinu u carinsku uniju, i tvrde da bi takav korak bio pristanak na ekonomsku ekspanziju Rusije.

Interes za pridruženje zoni slobodne trgovine pokazuju još Kirgistan i Tadžikistan, a odnedavno i od međunarodne zajednice nepriznata Abahzija.

 

Komentara 14

UK
Ugo Kajvez
15:07 17.02.2010.

17.02.2010. u 14:59h sretni sizif . Drago mi je da pokazjueš svoj stvarni intelekt i razinu ... . Have a nice day ... shalom .....

Avatar Sidewinder
Sidewinder
14:01 17.02.2010.

Ukrajina je pala, ovo su bili, kao što sam pisao, zadnji relativno slobodni izbori u Ukrajini a Janukovič je samo ruska marioneta. Fašistički režim iz Moskve u slučaju Gruzije ima isti cilj(rusku marionetu Shevanandze-a je zamijenio pro-Zapadni Saakasvili) isto kao u slučaju Baltičkih zemalja čim osjeti slabost Zapada. Novi hladni rat je odavno počeo...

OB
-obrisani-
14:59 17.02.2010.

Hugo Iz kaveza - debilac juce, debilac danas, debilac sutra ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije