Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Janšina vlada ovoga tjedna šalje u Bruxelles odgovor o vinjetama

vinjete-sv.jpg
import
27.10.2008.
u 19:30

LJUBLJANA - Slovenska vlada u četvrtak će Europskoj komisiji uputiti odgovor na opomenu zbog vinjeta, a ministar prometa Radovan Žerjav izjavio je u ponedjeljak da je moguće uvođenje vinjeta za kraća razdoblja u nadležnosti buduće, a ne sadašnje vlade u odlasku koja se bavi samo tehničkim poslovima.

U izjavi za javnost Žerjav je najavio da će Vlada ovoga tjedna potvrditi odgovor na opomenu i uputiti ga Europskoj komisiji.

Iako odgovor nosi naznaku da je još samo za internu uporabu, Žerjav je naveo da se u odgovoru ponavlja stajalište kako slovenske vinjete za autoceste nisu diskriminirajuće. To je, međutim, suprotno ocjeni iz prve opomene Bruxellesa u kojoj je izrečena takva sumnja.

Uvođenjem novog sustava paušalnog plaćanja cestarine od 1. srpnja ove godine uvedene su polugodišnje vinjete za automobile po cijeni od 35 eura , a uskoro bi se trebale početi prodavati i godišnje vinjete od 55 eura.

Mediji navode da je Državna agencija za autoceste DARS u svojim kalkulacijama pokazala da bi uvođenje vinjeta za kraće razdoblje, od sedam ili deset dana, po cijeni od 15 eura, smanjilo očekivane prihode na godišnjoj razini za 20 milijuna eura. Jedini izlaz, kako navode slovenski mediji, bio bi u poskupljenju polugodišnje vinjete na 80 eura, a godišnje na 125 eura, protiv čega bi se najviše bunili domaći vozači.

Jednomjesečni rok za predaju odgovora Europskoj komisiji istječe u nedjelju. Ako Europska komisija njime ne bude zadovoljna, u roku od šest mjeseci može Sloveniji uputiti drugu javnu opomenu, a nakon toga moguća je i tužba sudu pa i plaćanje kazne.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije