Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski premijer ušao u svađu s europskim parlamentarcima, ali i kolegama premijerima

Janša tvitom o soroševcima u EP-u izazvao zgražanje

Janez Janša
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
16.10.2021.
u 10:59

Odbor EP-a istražuje navode o urušavanju vladavine prava i medijskih sloboda u vrijeme Janšine vlade

Nijedan premijer ili predsjednik države koja predsjeda Vijećem EU nije se dosad našao u takvoj javnoj svađi s europskim parlamentarcima, ali i kolegama premijerima drugih država članica, kao jučer slovenski premijer Janez Janša. Nakon što je Janša na Twitteru objavio poruku pod naslovom “13 od 226 poznatih Sorosevih lutaka u EU parlamentu”, s fotografijama bivših i sadašnjih zastupnika među kojima je i nizozemska liberalka Sophie in ’t Veld, inače voditeljica odbora koji je upravo ovih dana u Ljubljani istraživao stanje medijskih sloboda pod Janšinom vlašću, zaredale su se brojne reakcije i kritike Janšina ponašanja.

– Pozivamo Janeza Janšu da hitno prestane s provokacijama protiv članova Europskog parlamenta. Napad na članove ovog doma istovremeno je i napad na europske građane. Konstruktivna suradnja s rotirajućim predsjedništvom Vijeća može se temeljiti samo na međusobnom povjerenju i poštivanju – reagirao je predsjednik EP-a David Sassoli.

Na to mu je premijer Janša, opet na Twitteru, odgovorio: “Pa, Slovenija nije kolonija. Molim recite svojim članovima da ne zloupotrebljuju ime Europskog parlamenta za političke intrige i nerazumne optužbe protiv Slovenije.” Nizozemska je vlada, na Janšin tvit o navodnim lutkama na koncu milijardera i filantropa Georgea Sorosa, reagirala pozivanjem slovenskog veleposlanika na sastanak.

– Neukusan tvit Janeza Janše o članovima Europskog parlamenta. Osuđujem ga na najsnažniji mogući način. Vlada je upravo prenijela istu poruku slovenskom veleposlaniku u Haagu – napisao je i nizozemski premijer Mark Rutte na Twitteru.

Nije dugo trebalo čekati da Janša i njemu uzvrati na istoj društvenoj mreži: – Pa, Mark, premijeru, nemojte trošiti vrijeme na veleposlanike i medijske slobode u Sloveniji. Zajedno sa Sophie In ’t Veld, zaštitite svoje novinare od toga budu ubijani na ulicama – očešao se Janša o Nizozemce, podsjećajući ih da je posljednji novinar koji je ubijen u EU bio jedan nizozemski reporter crne kronike u Amsterdamu.

Mnogi su se zgrozili Janšinim tvitom o navodnim soroševcima u EP-u ne samo zato što neosnovano proziva europske zastupnike da su nečije lutke na koncu, nego i stoga što u tome vide antisemitizam. Soros je porijeklom Židov, a antisemitizam počiva na teoriji zavjere da Židovi skrivenim koncima upravljaju svime. Premijer Janša tvrdi da u njegovu tvitu “nema nikakve teorije zavjere” jer je Soroseva zaklada Otvoreno društvo sama objavila dokument s popisom zastupnika bivšeg saziva EP-a koje smatra “saveznicima na koje se može osloniti”.

U tom su dokumentu, inače, pobrojeni i hrvatski zastupnici Biljana Borzan, Tonino Picula, Ivan Jakovčić, Jozo Radoš i Davor Škrlec. Ali iz samog je dokumenta svakom dobronamjernom jasno da Otvoreno društvo ne vidi te ljude kao nekakve lutke na koncu, nego kao zastupnike iz političkih stranaka koje zastupaju određene vrijednosti kompatibilne s vrijednostima Otvorenog društva. Biljanu Borzan tako, primjerice, opisuju kao “zainteresiranu za jednakost i socijalnu pravdu”, Piculu kao “uvjerenog pro-Europljanina”, a za Jakovčića kažu da je “povremeno govorio protiv nacionalizma, rasizma i ksenofobije”.

Za nizozemsku zastupnicu Sophie in ’t Veld dokument navodi da je “jedan od najpoznatijih glasova u EP-u, beskompromisna i vrlo jasna o ljudskim pravima i vladavini prava”. Upravo ta Nizozemka prevodi sedmeročlani odbor EP-a koji istražuje navode o urušavanju vladavine prava i medijskih sloboda u Sloveniji za vrijeme Janšine vlade. Janša pokušava njihovu objektivnu zabrinutost predstaviti kao zavjeru ljevičara i liberala protiv njega osobno, koji je bio u zatvoru za vrijeme prethodnih, lijevih slovenskih vlada, i koji zna smatra da ga opet optužuju, sada uz pomoć Europskog parlamenta, oni koji su ga prije zatvarali.

Janša se odbio sastati s članovima parlamentarnog odbora koji su od srijede do jučer bili u Sloveniji. Kad je klub europskih socijaldemokrata na Twitteru negodovao zbog takvog izbjegavanja susreta sa zastupnicima EP-a, Janša im se opet obratio na društvenoj mreži: – Tko ste vi? Koliko puta ste posjetili njemačkog kancelara, ili nizozemskog premijera, ili francuskog predsjednika – upitao je, implicirajući da se državnici ne sastaju s europskim parlamentarcima.

Komentara 8

BL
bluescreen
16:25 16.10.2021.

Bravo Janša.

NO
nogogaz
12:38 16.10.2021.

Velik i pametan covijek! Bog i nama posalji nekoga nalik njega, da govori Istinu i da se ne boji zapadnih ljevicara! Dole komunjare od sorosa!

Avatar jeremija1
jeremija1
18:25 16.10.2021.

Podrška Janši, dobro ih je pital : "Tko su oni uopće ?" Prdisere malima, koji bi ih kakti trebali slušati, ali sigurno ne dolaze na ideju kak bi ih trebala slušati jedna Merkelica. Niti ne probaju, jer bi bilo zz nogom v rit ! I još si daju za pravo optuživati za nekakav antisemitizam, jer oni kakti znaju i kaj tko misli. Nebitno je Sorošovo porijeklo ; on je burzovni špekulant, megakapitalist koji je čitavog života gazil pred sobom. Takav može sad popovati o filantropiji, ali dobro znamo da takve ljude vodi goli interes ! Za Jakovčića znaju da je "protiv nacionalizma i ksenofobije" , ali kak im je promaknulo da je dotični zgrnul pol Istre ? Ajde, beži...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije