Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORBA GA NIJE SRUŠILA

Janša ojačao u parlamentu, postat će još radikalniji

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/2
17.02.2021.
u 10:00

Iako je Janšina vlada preživjela ovaj pokušaj rušenja, koji je uključivao i pokušaj imenovanja Karla Erjavca za mandatara nove vlade, s obzirom na to da se pokazalo da prijedlog nije imao dovoljnu potporu, to ne znači da Janša može mirno spavati do kraja mandata,

Odmah nakon što je preživio glasanje o tzv. konstruktivnom nepovjerenju, kojim je opozicija pokušala srušiti njegovu vladu, slovenski premijer Janez Janša uputio je velikodušan poziv opoziciji na suradnju u borbi protiv pandemije i za blagostanje Slovenije.

Janša je opoziciju pozvao da prevladaju međusobne zamjerke poručujući im kako je dovoljno prostora za sve i da se svi mogu “prepoznati u bojama Slovenije”, iako je to posve oprečno od onog što je Janša govorio o opoziciji tijekom cijele protekle godine, kada je upravo opozicijske čelnike i njihove pristaše, po uzoru na svog političkog idola Donalda Trumpa, bjesomučno napadao i optuživao.

Međutim, malo je vjerojatno da će njegov poziv naići na pozitivan odgovor. Ionako je riječ samo o formalnom pozivu i simbolično pruženoj ruci, s obzirom na to da se u sljedećem razdoblju može očekivati da će Janša, ohrabren velikom parlamentarnom pobjedom, još odlučnije nastaviti svoju dosadašnju radikalnu politiku apsolutne kontrole i udara na medije, neovisne institucije i civilno društvo. To će, naravno, dovesti do dodatne radikalizacije prilika na slovenskoj političkoj sceni i produbljivanja političke krize.

Iako je Janšina vlada preživjela ovaj pokušaj rušenja, koji je uključivao i pokušaj imenovanja Karla Erjavca za mandatara nove vlade, s obzirom na to da se pokazalo da prijedlog nije imao dovoljnu potporu, to ne znači da Janša može mirno spavati do kraja mandata, koji ističe za dvije godine. Sigurno je, naime, da će nakon Erjavčeva neuspjeha uslijediti novi pokušaji okupljanja nove parlamentarne većine.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar 123456
123456
10:18 17.02.2021.

"to ne znači da Janša može mirno spavati do kraja mandata" - denis, denis, jel shvaćaš kakvu si bedastoću napisal? Daj se skoncentriraj

GL
glog
11:29 17.02.2021.

Janezi će prije dobit prdac krepale kobile nego li cijeli Piranski zaljev....

SI
sisavac
10:34 17.02.2021.

sva slovenska politička scena 20 godina sprečava dolazak janše na vlast. radi toga formiraju neprincipijelne koalicije, svatko iskače ko iz paštete. janša je pragmatik, nema kod njega puno vrludanja u stavovima. da je on vodio slovensku diplomaciju kad su se zabijali temelji arbitraže, mi bi završili tamo gdje i budemo na kraju, na sudu, čija će odluka biti konačna, i neće biti žalbe, već ćemo i jedni i drugi ju morati provoditi. ta naša poslovična hrvatska nesposobnost neshvaćanja trenutka, okolnosti, i posljedica određenih događaja, odluka, nas je koštala, košta nas i bude nas još koštala. što smo mi arbitražom izgubili, a da smo to prije zakonski imali? ništa. nikad zaljev podijeljen nije bio, dok je zemljište kolko tolko bilo procesuirano, zna se povijest vlasništva. al za more ne, nikad, 45-e nam je to tito donio, i jednima i drugima. zašto pišem o janši i spominjem arbitražu. jer on je po tom pitanju osoba koja želi rješenje koje bude provedivo, i koje će se provesti. i oni imaju dnevnopolitička prepucavanja i njima je isto kao i nama to nesretno more bitan resurs i veza sa svijetom, koja sloveniju definira kao pomorsku zemlju. a to je ono što mi kao susjedi nikad nismo htjeli shvatiti, a još manje prihvatiti. nasjeli na priču o krađi našeg mora, a na sudu završavamo upravo zbog toga što se ne možemo dogovoriti koliki je čiji dio. ne razlikuje se od niti jednog spora oko među, bilo to opjevano zagorje, ili u novije vrijeme marljivi dalmatinci koji se spore oko kamena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije