Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMO GLAVNIH UREDNIKA

Janša koronakrizu koristi da bi medije stavio pod kontrolu

Slovenian Prime Minister Janez Jansa arrives at a two-day face-to-face EU summit, in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.10.2020.
u 20:26

“Podižemo svijest i educiramo, ali istodobno ne šutimo o sumnjivim postupcima nositelja moći”, pišu urednici

U slovenskim medijima jučer je osvanulo otvoreno pismo u kojem glavni urednici svih većih slovenskih medija poručuju javnosti da neće klonuti pred pritiscima vladajućih, pozivajući vladu Janeza Janše da energiju i vrijeme koje ulaže u diskreditaciju novinarstva i napade na medije usmjeri u bolje upravljanje aktualnom krizom.

U neuobičajenom pismu, koje svjedoči o oštrini sukoba Janšine vlade i većine slovenskih medija – gotovo svih osim nekoliko portala i jedne televizije koje su pod izravnim Janšinim nadzorom – stoji kako su slovenski mediji svjesni svoje odgovornosti u aktualnoj zdravstvenoj krizi, ali da neće dopustiti pokušaje političke intervencije u neovisnost medijskih kuća.

Medijski urednici upozoravaju da pritisci vlasti s kojima se većina medija suočava tjedno, pa i dnevno, predstavlja dodatno breme koje otežava kvalitetan novinarski rad. Ne bježe od kritike i ne negiraju da ponekad rade greške, ali naglašavaju kako su u svom radu najprije odgovorni javnosti, koja odgovorno i kvalitetno novinarstvo, pogotovo u aktualnoj krizi, treba više nego ikad. U potrazi za istinom ponekad postavljaju i neugodna pitanja, a u stampedu lažnih teorija ustrajavaju na provjeri informacija.

“Podižemo svijest i educiramo, ali istodobno ne šutimo o sumnjivim postupcima nositelja moći. Dakle, radimo svoj posao”, poručuju u pismu, ističući kako shvaćaju da su u sadašnjoj krizi potrebne izvanredne mjere kakve donose i druge države po svijetu. Naglašavaju, međutim, da je Slovenija u posljednje vrijeme iznimka po razini na koji vlast komunicira s građanima i po izravnim ili neizravnim napadima na medije, novinare i novinarke, njihovu diskreditiranju i demoniziranju, pripisivanju pozadina koje ne postoje i lažnom optuživanju za širenje “fake newsa” i suprotstavljanje vladinim mjerama, kao i potiskivanju medija u politički ring, na što oni nipošto ne mogu i neće pristati.

Ovo pismo svjedoči o snažnom pritisku kojem su od Janšine vlade izloženi “mainstream” mediji, koje Janša, po uzoru na američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužuje za širenje lažnih vijesti i negiranje novog virusa, dok mediji Janšu optužuju da krizne okolnosti pokušava iskoristiti za promjenu medijskog zakonodavstva i pokušaje smjene vodećih ljudi u javnim medijima, prvenstveno Slovenskoj televiziji i Slovenskoj tiskovnoj agenciji.

Janša medije optužuje da stoje iza protuvladinih prosvjeda što se već mjesecima svakog petka održavaju u središtu Ljubljane i da rade u korist “ekstremne” ljevice, iako za to ne nudi nikakve dokaze. Janšini sukobi s novinarima nisu nikakva novost, s obzirom na to da su i prva dva Janšina premijerska mandata obilježili ratovi s novinarima i pritisci na medije. Janša u novinarima vidi “unutarnje” neprijatelje, baš kao i u ljevičarima, lijevim strankama i nevladinim organizacijama, koji, po njegovu mišljenju, promoviraju liberalne vrijednosti koje razaraju današnju Europu, koju mogu spasiti samo novi konzervativizam, kršćanske vrijednosti i nacionalizam.

Zbog toga Janša koristi sadašnje okolnosti za intenziviranje sukoba s opozicijom, kritičarima i novinarima, pokušavajući iz tog obračuna izvući političku korist, baš kao što to proteklih godina njegov politički saveznik i uzor Viktor Orbán čini u Mađarskoj ili Donald Trump u SAD-u.

Komentara 5

Avatar @proma-trač
@proma-trač
21:05 29.10.2020.

Jedino što je možda još u novinama istinito jeste datum, sve drugo je stvar percepcije, interpretacije i želja naručitelja.

DU
Deleted user
08:31 30.10.2020.

Istinski i neovisan žurnalizam je već odavno mrtav. Novine i mediji uopće donose ono kaj gazde narede. U ovom ludilu oko korone, da li se i jedan jedini novinar usudio nekaj napisati kaj je protiv main streama?

Avatar The_Lacrdion_ZG
The_Lacrdion_ZG
23:30 29.10.2020.

Vijesti iz regije koja mi je prihvatljiva u odnosu na onu meni apsolutno neprihvatljivu sa istoka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije