Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA O IZMJENAMA ZAKONA O UDŽBENICIMA

Janjić u Saboru: Izmjenama zakona ograničavaju se nepotrebne izmjene udžbenika

11.12.2008.
u 07:52

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, prema kojima će se, po uvođenju osobnog identifikacijskog broja (OIB), utvrditi novčana participacija imućnijih roditelja u kupnji udžbenika.

Zakonske izmjene predviđaju da na početku školske godine svi učenici osnovnih i srednjih škola, njih oko 600 tisuća, dobiju udžbenike, a uvođenjem OIB-a utvrdit će se koje će obitelji participirati u njihovoj kupnji, dok će visinu i način uplate propisati resorni ministar.

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić kazao je da bi se uveo i limit za nabavku udžbenika i drugih nastavnih sredstava, (potrebno je osigurati 399 milijuna kuna u 2009. i isto toliko u 2010. i to za sve razrede osnovnih i srednjih škola).

Dodao je da predložene izmjene predviđaju odvajanje radne bilježnice, zbirke zadataka, geografskog i povijesnog atlasa, likovne mape i elektroničkog udžbenika od pojma udžbenika, što će, uvjeren je, znatno racionalizirati i olakšati planiranje i nabavku udžbenika.

Postupak javne nabavke udžbenika ubuduće bi provodile škole, a ne, kao sada, Agencija za odgoj i obrazovanje, dok bi u postupku odobravanja udžbenika sudjelovala stručna povjerenstva u kojima bi sjedila tri člana (sada ih je pet).

Janjić je kazao da se snažnije sprečava mogući sukob interesa, tako što se, osim zabrane rodbinskih veza s nakladnicima i autorima udžbenika, propisuje i da članovi stručnih povjerenstava ne smiju biti u poslovnoj vezi.

Izmjenama se onemogućava negativna praksa višestrukog pojavljivanja istih nakladnika za jedan nastavni predmet u istom razredu, i to tako što je propisano da jedan nakladnik kandidira jedan udžbenik za jedan predmet.

Ograničava se i mogućnost nepotrebnih i učestalih izmjena udžbenika (sada je propisano da se može mijenjati 20 posto udžbenika), a odluku o povlačenju udžbenika više ne bi zajednički donosili autori i nakladnici, nego samo nakladnici. O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije