Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jandroković: U MVP-u nema korupcijskih afera

19.11.2008.
u 12:28

Posljednje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u 2008. dodatni je vjetar u leđa približavanju Hrvatske EU i čvrsto vjerujem da ćemo iduće godine završiti pregovore, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u Hrvatskom saboru.

U odgovoru HDZ-ovu zastupniku Mariju Zuboviću, Jandroković je naglasio kako je Vlada vrlo zadovoljna izvješćem, jer se u njemu bilježi napredak Hrvatske u svim pregovaračkim poglavljima, u nekima veći, u nekima manji, ali napredak.

Kao prednosti izvješća istaknuo je spominjanje kraja 2009. kao uvjetnog datuma za dovršetak pregovora te najava da će se u idućoj godini pripremati financijski paket te ugovor o ulasku Hrvatske u EU.

Jandroković je napomenuo da je završetak pregovora uvjetovan zbog obveze Hrvatske da ispuni potrebne kriterije, dovrši reforme u pravosuđu i javnoj upravi, provede privatizaciju brodogradilišta te osnaži borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

SDP-ovac Nenad Stazić ministra Jandrokovića je upitao o navodnoj korupciji u njegovu ministarstvu, gdje se, rekao je, višemilijunski iznosi isplaćuju za lobiranje, a u jednoj od lobističkih tvrtki radi i kćer visoko pozicioniranog HDZ-ovca.

Jandroković je opovrgnuo postojanje bilo kakve korupcijske afere u MVP-u, uzvrativši Staziću kako ministarstvo u vrijeme vlade Ivice Račana za lobiranje nije potrošilo ni kunu, ali da su takvi bili i rezultati.

- To je teška optužba koju ćete morati dokazati - poručio je Staziću, dodavši kako su svi troškovi ministarstva transparentni, te da je od 2004. do 2008. za lobiranje utrošeno 1,1 milijun eura. - To nije bačen novac, nego utrošen za dobrobit hrvatskih građana - kazao je.

SDP-ovac Zoran Vinković upozorio je da su silosi proizvođača pšenice puni, a robne zalihe prazne, upitavši sprema li Ministarstvo poljoprivrede ove godine novu pšeničnu aferu u kojoj se pšenica jeftino prodaje, a skupo kupuje.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić odgovorio je kako njegovo ministarstvo ne priprema nikakve afere, izvijestivši kako je ovogodišnji urod pšenice rekordan i da proizvođači nikada do sada na pšenici nisu toliko zaradili.

Očekuje, kaže, da će cijena pšenice biti još niža, a da će to sniženje cijene slijediti i mlinarsko-pekarska industrija.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije