Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ključno čuvati živote'

Jandroković: Ovakvo stanje je neodrživo, država mora poduzeti određene korake

Gordan Jandroković održao konferenciju za medije nakon održane sjednice Predsjedništva Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.11.2021.
u 16:52

Upitan da komentira austrijske mjere, Jandroković je odgovorio "koliko zemalja toliko i pristupa" i ocijenio da epidemiološke mjere u Hrvatskoj nisu prerigorozne kao u Austriji

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije želio reći razmatra li Hrvatska po uzoru na Austriju uvođenje karantene za građane koji se nisu cijepili protiv covida-19, ali je istaknuo je da je sadašnje stanje neodrživo i da država mora poduzeti određene korake.

Zbog velikog broja oboljelih od covida-19, u Austriji je u ponedjeljak na snagu stupio lockdown za necijepljene, čije će se kršenje kažnjavati s 1450 eura, a vlada razmatra i uvođenje policijskog sata.

Četvrti val pandemije covida-19 koji teško pogađa Europu bio je jedna od tema sastanka Jandrokovića sa slovačkim kolegom Borisom Kollarom.

Upitan da komentira austrijske mjere, Jandroković je odgovorio "koliko zemalja toliko i pristupa" i ocijenio da epidemiološke mjere u Hrvatskoj nisu prerigorozne kao u Austriji.

"No, ključno je čuvati živote i zdravlje naših sugrađana. Potpuno je jasno da je ovakvo stanje, s ovakvim brojkama hospitaliziranih i ovih koji umiru neodrživo i država mora poduzeti određene korake, ne samo da bi spasili živote i zdravlje nego da bi osigurala i funkcioniranje zdravstvenog sustava", istaknuo je i ponovno pozvao građane da se cijepe. 

VIDEO Od danas lockdown za necijepljene u Austriji: Ne smiju na ulicu osim u iznimnim slučajevima, pojačane i kontrole...

Na ponovljeno pitanje razmatraju li hrvatske vlasti uvođenje karantene za necijepljenje po uzoru na Austriju, Jandroković je rekao da "nema potrebe za odgovor na to pitanje s obzirom da sutra na snagu stupaju mjere koje je vlada najavila prošli tjedan".

Od utorka, 16. studenoga, prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, morat će predočiti EU digitalnu potvrdu, a za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus. 

Kolar je kazao da Slovačka zasad nema strategiju kao Austrija. "Nismo išli tako daleko i ne želimo sasvim isključiti one koji se nisu odlučili cijepiti, bili zato jer se boje ili se ne nogu cijepiti", rekao je Kollar i istaknuo da je Slovačka protiv "segregacije".  

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o gospodarskoj suradnji, za koju Jandroković kaže da je dobra, ali se može itekako unaprijediti.

"(...) stvorili smo sve preduvjete da bi gospodarska suradnja bila dobra i pozdravljamo dvije velike investicije slovačkih poduzetnika u Hrvatskoj, jedna je investicija u elektranu na bio mase u Ogulinu, a druga je investicija slovačke firme u hrvatski Gredelj", rekao je Jandroković.

"Posebno je velika investicija u Gredelj. Mislim da se radi o 45 milijuna eura. To je vrlo hrabro ulaganje i očekujem da će ono dati odgovarajući povrat i da će zbog tog ulaganja biti sačuvano puno radnih mjesta. To je jedan uspješan gospodarski projekt, istaknuo je. Izrazio je nadu da će te dvije investicije i još brojne druge omogućiti da naši gospodarski odnosi u budućnosti imaju veće financijske učinke.

Predsjednik slovačkog Nacionalnog vijeća je također pozdravio gospodarske inicijative, posebice slovačke investicije u željeznicu.

"Danas idem posjetiti i elektranu u Ogulinu. To je također slovačka investicija na području zelene energije", rekao je Kollar i dodao da se nada da investicije predstavljaju vrlo pozitivne signale za daljnje poboljašanje gospodarski odnosa između Slovačke i Hrvatske. 

Dvojica predsjednika parlamenata su razgovarali i o europskim temama, a Kollar je kazao da Slovačka "maksimalno podržava Hrvatsku u nastojanjima da se pridruži eurozoni i Schengenu".

Također, što se tiče integracije zapadnog Balkana, Kollar je istaknuo da postoji snažna potpora njegove zemlje, ali i na razini Višegradsje skupine (V4), proširenje EU-a na zapadni Balkan jer bi to, kako je rekao stabiliziralo tu regiju.

"Znam da neke stare zemlje članice EU-a baš ne podržavaju to proširenje tolikoj mjeri kao mi. Recimo, na razini Višegradske skupine (V4), mi maksimalno podržavamo tu integraciju i proširenje prema zapadnom Balkanu. Smatramo da će to stabilizirati tu cijelu regiju", rekao je Kollar.

Jandroković i njegov gost su također razgovarali i o turizmu te manjinama.Hrvatsku je ove godine posjetilo oko 400.000 slovačkih turista, a Kollar je podsjetio na potencijale koje imaju slovačke Tatre gdje bi Slovaci željeli vidjeti više hrvatskih turista tijekom zimske sezone.

Jandroković je rekao da se nada da će i ovaj susret povećati razinu vidljivosti potencijala koji Slovačka ima u zimskom turizmu.

Što se manjina tiče, obojica su izrazila zadovoljstvo stanjem statusom slovačke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Slovačkoj.

"Manjine su most koji nas veže i stvara jedan odličan temelj za sveukupne odnose". rekao je Jandroković.

"Naši odnosi su prijateljski, srodne smo kulture i imamo minimalnu jezičnu barijeru i to se ogleda u načinu na koji se odnosimo prema nacionalnim našim manjinama. Slovačka manjina u Hrvatskoj ne osjeća nikakav nedostatak nego maksimalnu podršku", rekao je Kollar.

VIDEO Obišli smo punktove za testiranje u Zagrebu: Jedan uopće ne radi, cijene testova drukčije od najavljenih

Komentara 71

NE
nečešrazbojniče
17:08 15.11.2021.

Tako je Njonjo. Izglašavanje 2/3 većinom, preuzimanje odgovornosti, proglašenje karantene i onda može ovo što radite ali ne zaboravite odno preuzimanje odgovornosti.

VK
vječni krojf
17:53 15.11.2021.

Zašto se nije zabrinut za naše građane kada su njegovi kolege i HDZ kao stranka pljačkali državu i narod osiromašiti.Sto se Austrije tiče oni su se vratili u fašizam, i zna se tko je u toj zemlji rođen .

MK
mksdk
18:50 15.11.2021.

Graf novozaraženih u Austriji zorno pokazuje da cjepivo ne spriječava širenje virusa. Dapače, ono ga pospješuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije