Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SASTANKA

Jandroković odgovorio HNS-u: 'Nema potrebe da itko postavlja ultimatume'

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.10.2019.
u 21:22

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u srijedu je navečer izjavio da zastupnici HNS-a neće glasati za proračun za 2020. u kojemu neće biti predviđeno povećanje koeficijenata za 4,3 posto za prosvjetne djelatnike, te da samim time HNS nema što raditi u Vladi.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u srijedu je nakon sastanka koalicijskih partnera istaknuo da će se još razgovarati o ultimatumu HNS-a, koji prijeti izlaskom iz koalicije ako se ne povećaju plaće u prosvjeti, te poručio da HDZ ne pristaju na ultimatume i spremni su na sve opcije.

Nema potrebe da bilo tko postavlja ultimatume jer na taj način nećemo doći do rješenja, istaknuo je Jandroković nakon koalicijskog sastanka na kojemu je bilo riječi o poruci koju je uputio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak o izlasku njegove stranke iz koaliciji ako se u proračunu za iduću godinu ne predvidi povećanje koeficijenata za 4,3 posto u prosvjeti.

O tome će se još razgovarati, rekao je Jandroković te istaknuo da je više puta ponovljeno da se neće pristati ni na kakve ultimatume.

Odbio je špekulirati o tome može li Vlada opstati bez HNS-a. "Još postoji mogućnost razgovora, pa ćemo onda vidjeti", dodao je.

"HDZ je stožerna stranka koalicije, imamo razumijevanja za stavove naših koalicijskih partnera, spremni smo za razgovore. Ali još jednom ponavljam, spremni smo na sve opcije ako će to biti nužno", poručio je Jandroković. 

Vezano za sutra najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama pozvao je na razboritost.

"Mi smo spremni povećavati plaće, to se vidi iz ove tri godine mandata Vlade Andreja Plenkovića gdje su prosječne plaće porasle za 12 posto. Tako je i kod prosvjetara, dakle otprilike 11 i pol posto je povećanje osnovice. Prema prijedlogu koji je došao od strane Vlade dva plus dva, znači u tri godine mandata plaća bi porasla  za otprilike 15 posto. Dakle, radi se o osjetnom povećanju, naravno da se može bilo bi i više. Međutim, moramo voditi računa i o državnim financijama, o održivosti financijskog sustava. Postoje i policajci, postoje i carinici, postoji čitav niz sektora koji bi isto tako tražili onda povećanje plaća. Možemo dati onoliko koliko država ima", istaknuo je Jandroković. 

 U prvom dijelu sastanka koalicijski partneri razgovarali su o novom kalendaru državnih blagdana i spomendana, a Jandroković kaže da je prijedlog HDZ-a dobio potporu koalicijskih partnera.

"Iskazali su razumijevanje za ovakav odabir, smatraju da su dobro odabrani i novi državni blagdani i neradni dani, a i oni datumi koji će biti spomendani tako da smo vrlo zadovoljni ishodom razgovora", istaknuo je Jandroković. 

Glavaš: Vlada je napravila maksimum maksimuma

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš rekao je u srijedu navečer da je Vlada napravila najviše što je moguće za prosvjetne djelatnike i nije odbila mogućnost da se naprave dodatni pozitivni iskoraci.

Nakon sastanka koalicijskih partnera Glavaš je rekao da ih je premijer izvijestio o svemu što je Vlada napravila na tom području, a on osobno smatra da je HNS prešao granicu te da zloupotrebljava i ucjenjuje vladajuću koaliciju.

"Vlada je napravila maksimum maksimuma što je moguće za prosvjetare i ne odbija da to učini u narednim mjesecima, no za to je potreban dijalog, a ne manipulacija jedne političke stranke s tisućama prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj", ocijenio je. 

Dodao je da nitko od članova vladajuće koalicije nije protiv povećanja plaća prosvjetnim radnicima, policajcima, zdravstvenim djelatnicima i drugim zaposlenicima državne uprave te da na to ne može stavljati pravo jedino HNS. 

"Svi smo za to, ali treba gledati realne mogućnosti hrvatske države ovoga trenutka. Najjednostavnije je podići kredit od nekoliko milijuna eura i ne zamarati se time tko će to vraćati nakon sljedećih parlamentarnih izbora. Hrvatska se ne smije zaduživati da bi kupovala biračko tijelo pred parlamentarne izbore", istaknuo je Glavaš.

Komentara 44

JA
jackiechan3
21:32 09.10.2019.

Jeftini populizam HNS-a, nisu prstom makli oko kurukilarne reforme zbog koje su tobože htjeli Ministarstvo, a sad im je malo rast od 4ipo posto!?

MO
Morany
21:41 09.10.2019.

HNS bi se mogao opeć u ovoj igri, obit će im se od glavu

BO
Bojance
21:47 09.10.2019.

molim vas izbacite HNS iz Vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije