Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob s premijerom

Jandroković o Brkiću: Ne bih volio unaprijed bilo kome presuđivati

Gordan Jandroković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
29.05.2019.
u 13:51

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić također je ustvrdio kako se u stranci sad rade analite izbornih rezultata podsjetivši kako to trebaju na terenu odraditi sve lokalne organizacije i poslati vrhu stranke do petka

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovio je danas da je HDZ pobjednik europskih izbora, a zašto je osvojio četiri umjesto očekivanih pet mandata, pokazat će analize kojima se bave u stranci. One članove stranke koji su bili izvori medijima o razgovorima koji su vodili na sjednici Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak je optužio da namjerno rade štetu stranci.

– Željeli smo pet mandata, dobili četiri, ali ipak smo ostvarili najbolji rezultat na ovim izborima s 40-ak tisuća više glasova od SDP-a. Mi jesmo pobjednici izbora, imamo jednak broj mandata kao prije izbora u Europskom parlamentu. Na ove smo izbore išli s listom koju je predvodio mlad čovjek, time smo poslali određenu političku poruku, nismo išli u koaliciju. Ako sad gledamo rezultat, HDZ je čak osvojio nešto više glasova nego na izborima 2014. godine, a glasovi Ruže Tomašić i Marijane Petir, koje su dobili tada na listi Domoljubne koalicije, na ovim su izborima opet ostali njima. Treba vidjeti koja su to mjesta gdje smo imali poseban podbačaj – rekao je Jandroković.

Podsjeća da je isti tim unutar stranke vodio ove izbore, ali i posljednje parlamentarne i lokalne izbore, očito tako odgovarajući na komentare kako je HDZ ovaj put podbacio jer nisu pustili Milijana Brkića da radi na terenu.

– Mislim da je posao odrađen dobro, i 2016. i 2017. imali isti izborni stožer s istim ljudima, dakle to nije neka nova ekipa – pojasnio je Jandroković. Više puta upitan da komentira sukob Milijana Brkića sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, izbjegao je direktno odgovoriti.

– Sve ćemo proanalizirati i snažnije krenuti prema idućim izborima. Ne bih volio unaprijed bilo kome presuđivati, ali treba stati na loptu, vidjeti gdje su bili posebni podbačaji, trebamo vrijeme – kaže Jandroković primijetivši kako je Plenković "kazao samo činjenicu" kad je za Milijana Brkića rekao da ga nije vidio da je pomogao u ovoj kampanji.

Podsjeća da je aktualno vodstvo preuzelo stranku dok su joj financije bile u minusu, to je sada riješeno i neće im dijeliti lekcije netko tko je ostavio stranku u takvom stanju.

– Da bi se danas razgovaralo o nekoj odgovornosti, treba izgubiti izbore, a mi nismo izgubili nego pobijedili – naglašava Jandroković.
Nije zadovoljan kako su mediji popratili posljednju sjednicu Predsjedništva HDZ-a.

– Informacije su u određene medije izašle odmah nakon sastanka, prenese se onaj dio rasprava suprotnih politici i interesu HDZ-a, ne u preciznoj formi, ima istinitog, poluistinitog i neistinitog, namjerno rade štetu HDZ-u. Neću nikoga imenovati, ali kad dođe vrijeme, govori ću o tome, kao i o tome hoće biti sankcija za ikoga – tvrdi Jandroković.

Zadovoljan je viješću o rastu hrvatskog gospodarstva na 3,9 posto u prvom tromjesečju ove godine.

– To je dokaz da Vlada vodi ispravnu politiku u gospodarstvu, imamo itekako dobru perspektivu, ti rezultati nisu slučajni, Vlada je deficite pretvorila u suficite, smanjila vanjski dug, i sad bilježi snažan gospodarski rast – poručuje.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić također je ustvrdio kako se u stranci sad rade analite izbornih rezultata podsjetivši kako to trebaju na terenu odraditi sve lokalne organizacije i poslati vrhu stranke do petka.

– Bitno je da smo osvojili 40-ak tisuća glasova više od SDP-a, imamo 4 mandata kao i dosad, nismo izgubili ni jedan. Nismo zadovoljni, očekivali smo pet mandata, no svejedno smo pobjednici. Prije svega mislim da se tijekom same kampanje dogodilo nekoliko stvari koje su utjecale na rezultat izbora, recimo referendumska inicijativa koja je išla protiv mirovinske reforme – kaže Bačić te dodaje kako će u analizi izbora iščitati i angažman HDZ-ovih organizacija na terenu, kao i ulogu pojedinih stranačkih dužnosnika u cijeloj priči.

– Znam da je predsjednik stranke bio prilično angažiran u ovoj kampanji, ja mogu reći da je moja organizacija polučila jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj. Znam koliko sam si truda dao u ovoj kampanji i navest ću sve razloge koji su doveli do tog rezultata – rekao je Bačić.

Nema, dodaje, nikakvih informacija o priči da su HDZ-ovi birači u Zagrebu bojkotirali ove izbore.
Upitan je i koliko je stabilna Vlada, budući da HDZ-ovi partneri pozivaju na neka okupljanja koja njih uključuju, pa tako HNS želi okupljanje liberala, a SDSS zaziva okrupnjavanje lijeve, socijalno-zelene grupacije.

– Vladajuća koalicija je stabilna i mandat ćemo odraditi kako smo i zamislili. Oni vjerojatno šalju ove pozive zbog svojih rezultata na izborima, ali pričekajmo nekoliko dana da hladnije glave napravimo analize. To nije ništa novo, nakon svakih izbora slični komentari i analize, ali nakon nekoliko dana sve se vraća u normalnu. Bitno da je Vlada stabilna i da je HDZ pobijedio na izborima, što god tko govorio – zaključio je Bačić.

Video: HDZ-ovci komentirali rezultate izbora

Komentara 48

Avatar tarana
tarana
15:05 29.05.2019.

Jandroković po običaju čvrsto i odlučno izriče...Budemo videli !!!

RO
Rope22
16:36 29.05.2019.

Ti si, Njonjo, sam sebi presudio.

Avatar links
links
15:58 29.05.2019.

čeka Njonika pobjednika pa da se priključi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije