Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Jandroković: Milanovićev prijedlog neću staviti na dnevni red ne bude li u skladu sa zakonom

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 16:48

Jandroković odbacuje tumačenje dijela ustavnopravnih stručnjaka da Milanović u ovom slučaju može izravno primijeniti Ustav, koji ne spominje takav natječaj.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je danas kako prijedlog predsjednika države Zorana Milanovića za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda neće staviti na dnevni red saborske sjednice, ne bude li on u skladu sa zakonom. Jandroković podsjeća da je Zakonom o sudovima 2018. godine kao prvi korak u izboru predsjednika vrhovnog suda propisan javni poziv koji raspisuje Državno sudbeno vijeće. Odbacuje tumačenje dijela ustavnopravnih stručnjaka da Milanović u ovom slučaju može izravno primijeniti Ustav, koji ne spominje takav natječaj.

- Zakon je jasan i predsjednik tu ne može izravno primijeniti Ustav jer, da je tako, ne bismo ni pisali zakon, nego bi svatko Ustav interpretirao na svoj način – tumači Jandroković i ističe kako bi se zakona posebno trebalo pridržavati u situacijama kakva je izbor predsjednika Vrhovnog suda, s obzirom da se radi o najvišem stupnju sudbene vlasti.

>> VEČERNJI TV Gordan Jandroković: Vidio sam Stankovićevu objavu, potpuno ga razumijem

- U slučaju da dođe prijedlog koji nije u skladu sa zakonom, tada ga ja neću moći staviti na dnevni red – najavio je Jandroković u emisiji Večernjeg tv i istaknuo kako uopće ne vidi razloga zbog čega se na ovom pitanju riskira ulazak u političku, pravnu i ustavnu krizu.

Na Milanovićev argument da među kandidatima koji su se javili na javni poziv ne vidi nikoga tko bi mogao pokrenuti nužne promjene u pravosuđu odgovara prijedlogom da predsjednik države o tome obavijesti DSV pa će ono, kaže, vjerojatno raspisati novi javni poziv, na koji se onda može javiti i Milanovićev kandidat, ukoliko ga ima. Jandroković odbija tumačenja da bi to bilo licemjerno, s obzirom da bi se raspisivao poziv za mjesto koje je unaprijed popunjeno.

- Postoji zakon i Ustav. Predsjednik RH kaže, neću se držati zakona jer je zakon licemjeran. Pa to je stvarno bizarno – komentirao je Jandroković.

Na pitanje hoće li ostati pri svom stavu čak i ako to bude značilo da će Vrhovni sud u jednom času ostati bez predsjednika uzvraća: Kao predsjednik Sabora ja sam dužan držati se zakona i to ću i činiti.

- Pa zar biste vi na mom mjestu pristali prekršiti zakon zato što netko na jedan agresivan način, kršeći zakon, želi nametnuti svoje kadrovsko rješenje? - upitao je Jandroković i dodao kako se ne radi o konfliktu s predsjednikom države, nego o pridržavanju Ustava i zakona. O ovoj situaciji, kaže, s Milanovićem nije razgovarao niti mu je poznato da je to učinio bilo tko iz HDZ-a.

Komentara 21

GO
goriodgorijeg
19:27 25.02.2021.

Njonjo, ustav je iznad zakona. To će ti potvrditi tvoj Seks, ups Šeks.

ME
Meter
17:42 25.02.2021.

Tko je stariji, gosp. Ustav ili gosp. Zakon?

Avatar SileZla
SileZla
23:18 25.02.2021.

Osim toga zašto mjesto predsjednika Vrhovnog suda ne bi moglo ostati upražnjeno. Čitav niz lučkih kapetanija nema popunjeno mjesto lučkog kapetana i nitko se zbog toga ne zabrinjava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije