Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSJEDI Prvi razgovor Jandrokovića sa Žbogarom: Sva je prilika da će Hrvatska s EU 19. prosinca otvoriti 10, a zatvoriti pet poglavlja

Jandroković: Još dan-dva do 'časnog' rješenja pregovora

VL
Autor
Stojan De Prato
02.12.2008.
u 13:10

Hrvatska i Slovenija vraćaju se na put prijateljstva i suradnje, sudeći ne samo po izjavama koje su novinarima nakon svojega prvog razgovora licem u lice, održanog pred početak sastanka ministara vanjskih poslova Sjevernoatlantskoga saveza u Bruxellesu, dali hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegov novoimenovani slovenski kolega Samuel Žbogar, nego i po Žbogarovu držanju, koje je izrazito odudaralo od drske napuhansti njegova prethodnika Dimitrija Rupela.

Iako ministri nisu željeli ništa reći o podrobnostima razgovora, a Jandrokovićevi su nas suradnici molili da se strpimo “dan-dva”, slovenski izvori daju naslutiti da bi se ubrzo moglo naći rješenje za Rupelove zamjerke na hrvatska pregovaračka polazišta te da bi na međuvladinoj pristupnoj konferenciji 19. ovoga mjeseca Hrvatska i EU otvorile pregovore o deset, a zatvorile o pet poglavlja europske pravne stečevine.

Prema istim izvorima, sporni su spisi vezani uz hrvatska pregovaračka polazišta u šest od tih 15 pregovaračkih poglavlja, u kojima se “predodređuje međudržavna granica”, a slovenski bi diplomati do danas francuskom predsjedništvu EU predstavili svoje viđenje kako to “predodređivanje” izbjeći.

Dojam je da su se o tom rješenju, kojim bi nova slovenska vlada našla “častan izlaz” iz Rupelovih mitova, Žbogar i Jandroković suglasili.
- Zajednički smo prošli kroz otvorena pitanja u odnosima Hrvatske i Slovenije, koji su vrlo dobri i razvijeni. Dogovorili smo se da uspostavimo redovitu komunikaciju, kako među ministrima, tako i među ministarstvima – izjavio je Žbogar, i dodao:
- Hrvatska predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a, pa nam je i stoga vrlo zanimljiva sugovornica za niz tema od globalnoga značenja. Razgovarali smo i o tome kako najbolje riješiti otvorena pitanja. Dogovorili smo se o putu koji bi osnažio povjerenje i poštovanje među državama te tako olakšao njihovo rješavanje.

Jandroković je izrazio “zadovoljstvo” razgovorom, koji je bio “otvoren i prijateljski”.
- Obje strane žele produbiti naše dvostrane odnose, koje obje strane vide kao partnerske i savezničke. Slovenija je u EU i u NATO-u, a Hrvatska je blizu članstvu pa smatramo prirodnim da naše zemlje surađuju i izrazili smo spremnost da idemo u tom smjeru. Blizu smo nalaženju rješenja prihvatljivoga i za Hrvatsku i za Sloveniju, ali vas molim da pričekate još malo.


Hrvatski ministar prvi put na cijelom NATO-ovu sastanku

Glavna tema NATO-ova ministarskog sastanka, prvog na kojemu je hrvatski ministar u cijelosti sudjelovao, način je kako Gruziju i Ukrajinu staviti na put k članstvu, a da se time previše ne ugroze odnosi s Rusijom, koji su također na dnevnom redu. Bit će riječi i o mogućem jačanju NATO-ove misije u Afganistanu te o brobi protiv somalijskih pirata. Sastanak završava danas. U razgovoru Scheffera i Žbogara, kojemu je to bio prvi posjet sjedištu NATO-a otkako je prije desetak dana preuzeo dužnost, najviše je bilo riječi o prilikama na zapadnom Balkanu. Istaknuto je da je NATO "s jedne strane u regiji uključen u saniranje postkonfliktnih prilika, a s druge strane i kao organizacija koja svojim širenjem osigurava regionalnu i širu stabilnost", navodi se u priopćenju i dodaje da je Slovenija zainteresirana za što brže uključivanje zapadnog Balkana u euroatlantske strukture jer tako jača njezina sigurnost i sigurnost cijele Europe.
(SdP)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije