Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mnogo kriterija

Jambrek: Zara im je od pomoći jer ne znaju ni raditi na računalu!

skupština
MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL
18.03.2010.
u 17:05

Sredstva, 1,8 milijuna kuna iz državnog proračuna, rasporedit će se općinama i gradovima za vodoopskrbu, ali moraju ispuniti uvjete županije.

Županijski kriteriji po kojima bi se općinama i gradovima raspodijelio novac za vodoopskrbu dobiven iz državnog proračuna izazvali su burnu raspravu na sjednici Županijske skupštine, koju je pokrenuo Klub zastupnika HDZ-a. Naime, Županija će iz državnog proračuna za ovu godinu dobiti 2,4 milijuna kuna te je dužna općinama i gradovima raspodijeliti 1,8 milijuna kuna. No, po kriterijima, pravo na novac imaju samo oni koji su u proračunima za 2010. godinu planirali novac za sufinanciranje projekta tisuću solarnih kolektora za fizičke osobe, koji subvencioniraju kamate na poljoprivredne kredite, stipendiraju učenike i studente te imaju ugovornu poslovnu suradnju sa Zarom.

Također, predloženo je da se 924.000 kuna, odnosno 50 posto novca, rasporedi onim općinama i gradovima koji imaju izvorne prihode do 5,5 milijuna kuna te gustoću naseljenosti od 116 stanovnika na četvornom kilometru.    

Nepotrebni kriteriji

Klub HDZ-a, u čije je ime istupio Branimir Jerneić, posebno se osvrnuo na kriterij solarni kolektori i suradnja sa Zarom.

– To je novac iz državnog proračuna i takva preporuka župana je nepotrebna. Što se tiče Zagorske razvojne agencije, zašto njenim radom opterećivati čelnike siromašnih zagorskih općina – pitao se Jerenić, apelirajući na skupštinare da ne dignu ruku za takve kriterije, te da bi ih trebalo izbaciti iz prijedloga.

Dobra motivacija?

Zamjeniku župana Anđelku Fereku Jambreku neshvatljivo je kako netko može pitati zašto suradnja sa Zagorskom razvojnom agencijom, kad sve općine i gradovi imaju ugovornu suradnju sa Zarom osim Stubičkih Toplica. On smatra da je Zara njima od velike pomoći jer čelnici nekih zagorskih sredina ne znaju se služiti računalom niti znaju proslijediti e-mail.  Što se tiče vodoopskrbe, podastro je podatke o stanju lokalnih vodovoda u Zagorju i činjenici da je od 869 uzoraka vode 587 bilo zdravstveno neispravno, te bi se trebali svi zapitati kakvu vodu pijemo – kazao je Ferek Jambrek, dok je župan Siniša Hajdaš Dončić na sve to rekao da Županija ima pravo i mora motivirati općine i gradove, te će i dalje nametati aktivnost koje se aktiviraju u Županiji. Na kraju, sve kriterije vladajuća većina je prihvatila.

Hoće li “Bajka” osvanuti i na BBC-ju i CNN-u?

Konačna sudbina natječaja objavljenog u Narodnim novinama o nabavi novog automobila za župana zanima Vlastu Hubicki, članicu Skupštine i predsjednicu HSS-a. Stoga je na Županijskoj skupštini zatražila pismeni odgovor na to pitanje. Naime, kako je rekla, moglo bi se dogoditi da župan nastavi s gerila marketingom te raspiše međunarodni natječaj kako bi bajkovita županija osvanula u svjetskim medijima, poput BBC-ja i CNN-a.

Ključne riječi

Komentara 8

TN
tamo-neka
18:13 18.03.2010.

...eej?..VL? ...zaboravih napomenuti kako ste ovaj članak trebali staviti u rubriku \"znanost\"..

MM
mmmmm
18:25 18.03.2010.

G. Jambrek, nisu krivi pojedini čelnici što ...\"se ne znaju služiti računalom niti znaju proslijediti e-mail\". Kada ste vi to naučili? Pa njih je izabrao narod, narod ih je htio, odgovaraju im. Ne vjerujem da bilo koja lokalna samouprava nema nekoga u službi tko to zna. I to je dovoljno za čelnika koji ima povjerenja u svoje podređene. Nadam se da je to tako kod tih, po vama g. Jambrek, jadnika. Nisu oni to. Zašto ih vrijeđate? Vjerujem da su narodni ljudi koji se ne stide svoga neznanja. Ali, ponose se svojom kulturom i veličinom čovjeka kojega nije sram pitati, koji uvažav različite, one koji manje znaju,... Možda se to neće događati za koje desetljeće kada se postave kriteriji za kandidaturu na određeno čelno mjesto. A do tada? Pa podsjetite se nekih dosadašnjih (i sadašnjih) čelnika u Županiji. Mislite li da oni znaju to što zamjerate drugima. Vaši su najbliži suradnici (u Županiji). U onom sustavu su naučili nekoliko političkih fraza te u današnjoj situaciji samo dodaju nekoliko prigodnih rečenica ovisno u kojoj prigodi, jesu li to babičini kolači, uzgajivači konja, školska svečanost, skupština umirovljenika...(bez namjere vrijeđanja udruga i manifestacija). I, dobiju pljesak (jer je to običaj, a ne zato što se slušateljima sviđa) te uživaju u svome javnome nastupu, ne mogu spavati od uzbuđenja...

TN
tamo-neka
17:34 18.03.2010.

...irelevantno.. ...bitno da su savladali par slova...i naučili ih što glasnije vikati u kombinaciji po 3....a za one koji znaju i računati i brojati- eventualno po 4 i više slova(npr. h-d-z ili s-d-p- ili h-s-p ili za napredne matematičare: h-s-l-sl-s ili h-č-s-p ili čak h-d-s-s-b..)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije