Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKO TRŽIŠTE

Jakovina: Zbog sankcija bi moglo doći do akumulacije velikih viškova

Tihomir Jakovina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.09.2014.
u 11:55

Jakovina je rekao da će se program u osnovnim školama podjele besplatnih voća i povrća udvostručiti

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas se referirao na proizvođače koji kažu da Vlada čini jako malo kako bi im se kompenzirao gubitak ruskog tržišta. Ministar Jakovina je rekao kako su od 2013. godine na rusko tržište plasirali 15 milijuna eura vrijednog voća, odnosno 3330 tona voća, ali da je veća opasnost od gubitka tih 15 milijuna eura izvoza u Rusiju zapravo indirektni učinak sankcija prema Rusiji.

Jakovina se boji da bi zbog zabrane izvoza iz Unije u Rusiju, koji godišnje vrijedi čak 12 milijardi eura, moglo doći do akumulacije velikih viškova na unutarnjem europskom tržištu, što bi onda, naravno, rezultiralo ogromnim planom cijene voća. U tom smislu Jakovina je napomenuo da je u petak u Bruxellesu zatražio posebne mjere za mandarine, odnosno odštete za naše proizvođače ako tržište Europske unije bude preplavljeno mandarinama i zbog toga dođe do pada cijena. Jakovina kaže da su u tom zahtjevu podržali Španjolska i Cipar.

Kako bi se smanjio pritisak na cijene domaćeg voća i povrća, Jakovina je rekao da će se program u osnovnim školama podjele besplatnih voća i povrća poduplati. Umjesto jednom, besplatno voće i povrće učenicima će se dijeliti dvaput tjedno.

>> EU odgodila primjenu sankcija Rusiji: Njemačka bila za, Italija i Austrija protiv

>> Hrvatska je na 
rubu dva nova 
velika svjetska rata

Komentara 10

TH
than
12:22 11.09.2014.

Umjesto jednom tjedno ?!?! Pa sto imaju od voca jednom tjedno ?!?! Kolike ste poreze odvalili, trebali bi svaki dan.

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
12:11 11.09.2014.

Tko jos sam sebi kopa rupu ispod nogu i misli da u nju nece upasti?

AJ
ajmo
13:00 11.09.2014.

Gospon Jakovina dajte nekaj napravite korisno ako su uspijeli Cipar i Španjolska a ti si čamio čekajuči da se dogodi nešto po inerciji . I pitanje jedno: Dali ste vi školu završiki normalno ili po posebnom programu.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije