Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN JAKOVČIĆ

Molim Slovence da ne pokreću novi vinski rat jer će ga izgubiti

Ivan Jakovčić
Foto: Ured Ivana Jakovčića
1/4
16.07.2017.
u 17:15

Tri pitanja hrvatskom europarlamentarcu

Slovenija je najavila tužbu protiv Europske komisije nakon što je Odbor EK za poljoprivredu odbio slovenski prijedlog o produljenju roka za stavljanje primjedbi o teranu.

Nadam se da će u Sloveniji razum prevladati! To je nepotrebno novo zaoštravanje odnosa među našim vinarima i našim zemljama. Ništa Slovenija time neće postići osim sijanja novih zrnaca netrpeljivosti. Međutim, ako se oni odluče tužiti Europsku komisiju, i mi ćemo povući odgovarajuće poteze u zaštiti naših interesa i pomoći Komisiji u svakom smislu.

Kako je moguće da netko proizvodi teran od sorte refošk, a ne od sorte teran koja u Istri nedvojbeno postoji.

To je apsurd čitave situacije. Ni u jednom trenutku nisam spočitnuo Slovencima činjenicu da oni deklariraju svoju proizvodnju terana od sorte grožđa refošk jer je to njihova tradicija koju kao vinoljubac poštujem. Međutim, u cijelom tom vinskom ratu bilo je previše podcjenjivanja s njihove strane i zato su ga izgubili.

I danas pozivam na suradnju te ponovno pokrećem inicijativu za zajedničku zaštitu imena teran/terrano s područja Hrvatske, Slovenije i Italije. U slučaju da opet odbace ovu inicijativu, krećemo u drugom pravcu i stvorit ćemo strategiju kojom ćemo dovesti u pitanje njihovu zaštitu jer je zaista apsurd da netko tko proizvodi teran od grožđa refoška želi eliminirati one koje teran proizvode od grožđa teran.

Vjerujete li da će Plenković i Cerar uspjeti riješiti granični spor između dviju zemalja?

Teško je to za očekivati prije izbora u Sloveniji koji su iduće godine. Sve u svemu vrlo sam zadovoljan njihovim umirujućim izjavama jer to je najbitnije za ljude koji žive uz granicu i svakodnevno komuniciraju. Odluka arbitraže neobvezujuća je za Hrvatsku, ali je ipak međunarodni pravni dokument koji postoji i to trebamo imati na umu. Mislim da je arbitražna odluka kvalitetna osnova za razgovore i za konačan dogovor! 

Komentara 13

PR
prajdali100
17:58 16.07.2017.

Ici na vijece sigurnosti UN- a po pitanju " Arbitraze" i Savjetu Sigurnosti detaljno objasniti razmjere korupcije i prljavih igara koje igra Slovenija i pojedine europske birokrate.ODMAH !

PU
Pukovnik
17:31 16.07.2017.

Jeblo te vino, pijani idiote! Gdje si bio za vrijeme arbitraze?

EM
emojmile
22:23 16.07.2017.

Apsurda ima puno. I 3/4 Savudrijske vale je apsurd. Vi primate preveliku plaću da biste tako malo lobirali u Eu. Primite se posla Jakovcicu. Nije Hr samo teran...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije