Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska kao primjer Europskoj uniji

Jakovčić: Istra i Međimurje su primjer dobre brige o Romima

Ivan Jakovčić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
06.04.2017.
u 13:41

Romima najviše mogu pomoći lokalne vlasti, navodi Ivan Jakovčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Iskustva Istre i Međimurja pokazuju pravi put za integraciju Roma i poštivanje njihovih manjinskih prava, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u ime Kluba zastupnika europskih liberala u raspravi u povodu Međunarodnog dana Roma.

“Uz Rome se nažalost još uvijek vežu pojmovi kao što su segregacija, rasizam i netrpeljivost. To je u izravnoj suprotnosti s vrijednostima za koje se Europska unija zalaže - toleranciju i uvažavanje različitosti“, navodi Jakovčić.

U Drugom svjetskom ratu, Romi su bili žrtve genocida nacističke Njemačke i njenih saveznika, među kojima je bila i NDH.

Ipak, ističe kako “danas u Hrvatskoj postoje odlični primjeri sustavne brige o manjinskim pravima Roma.” Napominje kako je kao župan pokrenuo i realizirao niz projekata u Istri na korist romske manjine. Kao dobar primjer brige o Romima izdvojio je Međimurje.

Istaknuo je potrebu otvaranja posebnih vrtića, stipendiranja školovanja romske djece i organiziranja medijskih nastupa za predstavljanje romske kulture.  

Upozorio je na važnu ulogu lokalnih vlasti jer bez njihovog uključenja nacionalni i europski programi neće zaživjeti. “Europska komisija mora novac izravno usmjeriti prema lokalnim vlastima jer je to najučinkovitiji put za što uspješniju integraciju Roma”, zaključuje Jakovčić.

>>Želim raditi već 20 godina, ali kad vide tko sam, nema šanse

>>Židovi, Srbi i Romi kucaju na pogrešna vrata

Komentara 7

DS
ds
15:05 06.04.2017.

Pitaj Međimurce šta misle Romima.Tebi dugoprsti želim da imaš ćim više Roma za susjede.

Avatar fuzzy
fuzzy
14:31 06.04.2017.

Ogromna većina takozvanih 'Roma' koje Jakovčić spominje dolaze iz Srbije, BiH, Makedonije, Rumunjske i s Kosova i nemaju baš nikakve veze ni s Hrvatskom ni s Hrvatima. Kao takvi nisu nacionalna manjina već migranti. Ne znam tko ih je pustio preko granice pa čak davao i državljanstva ali činjenica je da ti ljudi niti znaju niti žele išta drugo raditi do cuclati sve vidove socijalne pomoći u čemu su vrlo uspješni. Rješenje: sve koji nisu voljni ni sposobni (za)raditi za sebe i svoje brojne obitelji, sve koje prose i kradu pod hitno vratiti od kuda su i došli.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
15:02 06.04.2017.

U okviru dobre brige o Romima su se naročito iskazali toleratna antifašistica Milanka Opačić koja je, komentirajući informacije o broju gladne djece u RH, odgovorila da su to ipak samo romska djeca, u stilu da to i nije baš neki veliki problem. A također i tolerantni antifašist Ranko Ostojić koji je, komentirajući informaciju o porastu kriminala, izjavio da su za pola kriminalnih aktivnosti odgovorni Romi. Zanimljivo, takvi eklatantni fašistički ispadi u kojima se cijelu zajednicu optužuje za kriminal ili ih se proglašava manje vrijednima u okviru socijalnog statusa, se nikada nisu našli u niti jednom biltenu ili izvješću američanskog veleposlanstva, niti se romski zastupnik Kajtazi, zajedno s drugim manjinskim zastupnicima, o tome teatralno očitovao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije