Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lik i djelo

Jakov Kitarović: Kao dječak trenirao je karate, ali se brzo ispostavilo da nije sportski tip

jakov kitarović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
18.01.2015.
u 20:22

Školske praznike je provodio u Šibeniku i na Lošinju kod baka i djedova, a pohađao je talijansku gimnaziju

Jakov Kitarović, muž novoizabrane hrvatske predsjednice, rijedak je primjer među hrvatskim muškarcima koji je svoju akademsku karijeru podredio ženinoj diplomatskoj i političkoj.

Iako je njemu, Jakovu Kitaroviću, politika bila strast kojom je u studentskim danima „zarazio“ i svoju djevojku, poslije suprugu, on se ipak nije bavio stranačkom politikom. Životno partnerstvo između Jakova Kitarovića i njegove supruge, njihova ambicija i rad, čini se da su bili sretna simbioza koja je rezultirala time da je Hrvatska izabrala prvu predsjednicu.

Jakov Kitarović, rođen 1968., iz nacionalno je osviještene obitelji. Njegov otac Ivo Kitarović, ugledni profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci, još je za vrijeme Hrvatskog proljeća kao student politički bio jako aktivan.

– Baš mi je netko prije nekoliko dana poslao poruku kako je sreo jednog učenika moga svekra, kojem je predavao u Pomorskoj školi, i rekao da im je već 70-ih godina govorio o hrvatstvu. Govorio mi je svekar nekoliko puta o svojim tadašnjim aktivnostima, kako su studenti pomalo nestašno isticali svoje hrvatstvo. Čudi me da nije stradao zbog nacionalizma, ne znam kako se uspio izvući. Srećom, nisu previše stradali – kaže Kolinda Grabar-Kitarović o svekru Ivi.

Jakov Kitarović, sin Ive Kitarovića, politički se aktivirao početkom demokratskih promjena, i to u HDZ-u. Tada je bio student elektrotehnike. Njegova djevojka Kolinda, tada studentica engleskoga i španjolskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, također se politički aktivirala.

– Od Nove godine 1990. počela sam se angažirati i raditi u Akademskoj zajednici, u Mladeži HDZ-a, tada sam bila zadužena za strane goste koje sam vodila okolo jer sam dobro govorila engleski – kaže Kolinda Grabar-Kitarović koja je s Jakovom Kitarovićem 90-ih, kako kaže, “išla srčano za sve što se tada događalo”.

Rano zavolio čitanje

Moj je suprug imao dosta utjecaja na mene, ne samo što se tiče posla i odnosa prema Hrvatskoj i ostanka u Hrvatskoj – govorila je Kolinda.

Glazbenik iz Dalmacije, prijatelj Jakova Kitarovića iz 90-ih godina, koji je zamolio za anonimnost, također svjedoči o tome koliko je Jakov Kitarović bio u domoljubnom zanosu 90-ih.

Jakov je bio jedan od prvih i rijetkih sugovornika koje sam upoznao iz Rijeke, a koji je imao vrlo izražen hrvatski stav – kaže Kitarovićev prijatelj.

– S mnogo znanaca iz Rijeke – nastavio je – dolazio sam u verbalni sukob jer su živjeli životom koji nije imao veze s hrvatskom realnošću tog trenutka. Nisu baš suosjećali s onim što se zbiva u hrvatskim gradovima koji su granatirani: Petrinjom, Siskom, Vinkovcima itd. Lako je biti liberalan, prihvaćati sve i svašta, kad nemaš srpska sela u okruženju iz kojih te dnevno raketiraju.

Prijatelj Jakova Kitarovića prisjetio se i jedne zgode kad su razgovarali o nazivima riječkih lukobrana.

– Toliko je bilo frapantno da su za vrijeme Jugoslavije riječki lukobrani nosili imena partizana koji su se borili u južnoj Srbiji.

Jakov Kitarović išao je u osnovnu školu na Vojaku. Dio ljeta, zajedno sa sestrom Sašom, provodio je u Šibeniku kod očevih roditelja, a drugi dio kod none Biže na Lošinju. Majka Jakova Kitarovića, tada profesorica engleskoga i talijanskoga u Rijeci, podrijetlom je s Lošinja.

Jakov Kitarović rano je zavolio čitanje, za razliku od drugih aktivnosti koje zanimaju dječake.

Iako je prema novinskim napisima kao dječak trenirao karate i plivao, ispostavilo se da nije sportski tip.

Pod utjecajem majke Jakov Kitarović je prva dva razreda srednje škole pohađao u Talijanskoj gimnaziji. Roditelji su, naime, željeli da što bolje nauči talijanski. Treći razred nastavio je u Riječkoj gimnaziji, dok je četvrti, poput njegove buduće supruge Kolinde, završio u Americi. Roditelji su, naime, htjeli da im sin usavrši i engleski jezik.

Nakon povratka iz SAD-a upisao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osim elektrotehnike, Kitarović je studirao i završio nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Kao kadet bio je jednu godinu na brodu i položio časnički ispit. Međutim, nikad nije zaplovio.

Godine 1996., nakon dugogodišnje veze s Kolindom Grabar, Jakov Kitarović vjenčao se u Bakru u crkvi sv. Andreja.

– Tamo smo se vjenčali jer je don Giuseppe Vosilla, župnik koji me je krstio i kod kojeg sam išla na vjeronauk, otišao ondje – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Don Giuseppe je, naime, iz Jelenja, gdje je bio župnik u crkvi sv. Mihovila Arkanđela, premješten u Bakar.

U vrijeme kad je bio na poslijediplomskom studiju u Zagrebu, a Kolinda radila u Ministarstvu vanjskih poslova i pohađala diplomatsku akademiju u Beču, Jakov Kitarović jedno je vrijeme radio u Vojnom učilištu na Črnomercu.

Godine 1998. Jakov Kitarović magistrirao je na temu poboljšanja točnosti diferencijskog globalnog sustava satelitskog pozicioniranja.

– Znam da je jedno vrijeme radio i u Zadru, na Višoj pomorskoj školi koja je u to vrijeme bila pod riječkim sveučilištem. Znam da je dolje putovao na posao, ali on je toliko kvalificiran u tome što je magistrirao i čime se bavio da se danas-sutra može vrlo lako vratiti u svoju struku – kaže jedan prijatelj Jakova Kitarovića.

Poslije se zaposlio kao predavač na Pomorskom fakultetu u Rijeci na kojem je, uz elektroničku navigaciju i računalne komunikacije u upravljanju brodom, predavao i brodsku elektrotehniku.

Iako je slovio za jako nadarenog predavača i stručnjaka koji obećava, akademska karijera Jakova Kitarovića „zamrznuta“ je zbog diplomatske karijere njegove supruge Kolinde.

Ona je najprije 1997. imenovana diplomatskom savjetnicom u hrvatskom veleposlanstvu u Kanadi, a potom i ministrom savjetnikom.

U vrijeme kad su Kitarovići dobili djecu, Katarinu 2001. i sina Luku 2003., imali su najviše problema. Naime, kako je 2000. godine na vlast došao SDP Ivice Račana, u Ministarstvu vanjskih poslova zapuhali su novi vjetrovi – počela je velika smjena politički nepodobnih diplomata koji su bliski HDZ-u.

Tako je i Kolinda Grabar-Kitarović, unatoč rizičnoj trudnoći, opozvana.

Kad su se 2003. vratili u Rijeku, njihov je sin Luka bio beba od nekoliko tjedana. Kako su mislili da je gotovo s Kolindinom diplomatskom karijerom, odlučili su kupiti stan u Rijeci, a Jakov je trebao nastaviti akademsku karijeru na Pomorskom fakultetu.

Međutim, usred ljeta Jakovljeva supruga Kolinda dobila je poziv iz središnjice HDZ-a da sudjeluje u kampanji za parlamentarne izbore. Nakon pobjede HDZ-a 2003. došlo je do obrata: Kolinda je 2004. imenovana ministricom za europske integracije. Budući da je dojila dijete, šestomjesečnu bebu, muž Jakov u stopu je pratio suprugu, zajedno s bebom, dakako.

Osim toga, kad bi bili u Zagrebu, njihove majke redovito su dolazile u glavni grad i pomagale oko djece.

Jakovu Kitaroviću na Pomorskom fakultetu u Rijeci izišli su ususret tako da su mu obveze grupirane na dva dana u tjednu kako bi ostatak vremena mogao posvetiti obitelji.

No kad je godine 2008. Sanader „protjerao“ Kolindu Grabar-Kitarović imenovavši je hrvatskom veleposlanicom u SAD-u, obitelj se opet morala seliti.

U vrijeme kad je Kolinda Grabar Kitarović bila veleposlanica u Washingtonu, početkom 2010., izbila je medijska afera koju je “proizveo” Ivan Sarić, nižerangirani službenik veleposlanstva, čovjek koji je bio pripadnik službe osiguranja hrvatskog veleposlanstva u SAD-u.

On je potajno, u stilu balkanskih špijuna, snimao Jakova Kitarovića kako Toyotom Sienna vozi djecu u školu i na druge aktivnosti. Uspostavilo se da je riječ nepropisnom korištenju službenog automobila. Naime, tadašnja veleposlanica imala je na raspolaganju za sebe i obitelj službeni Cadillac DTS, i to 24 sata na dan, ali je u privatne svrhe ponekad korištena i Toyota Sienna te o tome nije vođena evidencija. Kako je Sarić dobio otkaz, snimke svoje tajne akcije objavio je na YouTubeu.

U školu s klincima

No bračni je par u cijeloj priči ostao neokrznut. Štoviše, Kolinda Grabar-Kitarović našla je još bolji posao. Godine 2011. imenovana je pomoćnicom za javnu diplomaciju glavnog tajnika NATO-a Andresa Fogha Rasmussena. Nakon imenovanja cijela se obitelj preselila u Bruxelles.

Jakov Kitarović i dalje se brinuo o djeci, vozio ih u školu i na druge aktivnosti te im kuhao.

Zbog obiteljskih obveza 2013. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva prekinuo je postupak stjecanja doktorata. Odluku o tome da njegova supruga prihvati kandidaturu za predsjednicu Hrvatske donijeli su zajedno.

Pobjedom na predsjedničkim izborima supružnici Kitarović uhvatili su boga Kairosa za čuperak u pravom, sretnom trenutku.

>> Profesor Jakov dobio ovacije u Hypo centru

>> Profesor Jakov posvetio 
se obitelji i političkoj karijeri supruge Kolinde

>> Uvijek je htjela više, čuvala je i tuđu djecu da bi si platila školovanje

Komentara 225

VJ
vjekoslav
20:51 18.01.2015.

Pazi rečenicu u tekstu: protjerana od Ive Sanadera, LOL.

DI
DiogenIZsinope
23:22 18.01.2015.

propaganda podsjeća na sjeverno korejsku

NE
neboiznadzagreba
21:01 18.01.2015.

U pisanju članka , Ivici Radošu je od neprocijenjive koristi bila Dedijerova biografija Josipa Broza Tita u bezbroj tomova, kao i Novi prilozi istoj u dva toma - nešto gluplje i ulizivačkije VL nije objavio već desetljećima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije