Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treslo se i u hrvatskoj

Jak potres pogodio centralno područje BiH: 'Dobro je drmalo, sav se namještaj tresao'

Ilustracija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
02.11.2019.
u 17:40

Započeo je  u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva

Potres jačine 4,7 stupnjeva po Richteru potesao je centralno područje BiH. Podrhtavanje tla se osjetilo i u okolici glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Započeo je u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno, 14 kilometara od Turbeta.

Potres se dogodio na dubini od pet kilometara. Ovo je najjači potres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu u proteklih nekoliko godina.

Na stranicama Euromediteranskog seizmološkog centra korisnik je napisao da se osjetio 'iznimno jak udar u dva navrata' te da je bilo 'bučno'. 

Drugi su napisali kako im se tresao sav namještaj u kući jer je 'dobro drmalo' te da osjećaj nije bio 'nimalo prijatan'.


U mjestu Turbe, koje je najbliže epicentru, nastale su manje materijalne štete u vidu pucanja zidova ili pada televizora i drugih predmeta s visine. Također je porušeno je nekoliko starijih dimnjaka, došlo je do urušavanja krovova, ali štete su nastale uglavnom na starijim objektima, pieš Klix.

Potres se osjetio i u Hrvatskoj, posebno u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Karlovcu i okolici te u južnom primorju i Dubrovniku, izvijestili su iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Posljednji potres ove jačine zabilježen je u 2012. godini u Zenici a tada je iznosio 4,9 stupnjeva po Richteru nakon čega je uslijedila serija od desetak manjih potresa.

Ključne riječi

Komentara 8

UM
Umoran
06:54 03.11.2019.

Svakodnevno cekam u B.Luci reprizu onoga zemljotresa iz 1969 koji je sravnio grad sa zemljom, tad mi ga je bilo zao, danas bih uzivao....

PR
prajdali100
18:20 02.11.2019.

Možda se oglasi hrvatski član Predsjedništva Komšić i utješi isprepadani puk.

Avatar Hazl113
Hazl113
16:08 02.11.2019.

To je daleko od jakog potresa. Bio u Japanu i osjetio 7,9 Richtera. Ne možaš zadržat ravnotežu. Čak ti se pomuti u glavi. Jako čudan osjećaj. Ovakvi slabići su tamo takoreći svakodnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije