Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED U 9 UJUTRO KOD ARENE

Voćari: Pred Plodinama ćemo besplatno dijeliti hrvatske jagode jer ih trgovački lanci ne žele

Domaće jagode
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
20.05.2018.
u 21:30

Jagode koje cijelu noć putuju u tegljačima moraju se brzo rasprodati pa manje koštaju, što ruši cijenu domaćim jagodama

Zbog velikog uvoza jagoda u Hrvatsku zbog kojih domaće ni na vrhuncu sezone ne žele u nekim trgovačkim lancima, domaći jagodari za ponedjeljak najavljuju veliki prosvjed u 9 sati pred Plodinama pokraj zagrebačkog Arena centra. Nisu, kažu, Plodine jedine gdje se ne prodaju hrvatske jagode.

No u odabiru lokacije prevagnulo je što je riječ o 'nacionalnom' lancu koji sabotira domaću proizvodnju, tvrde u Hrvatskoj voćarskoj zajednici, udrugama proizvođača Zagreba i zagrebačkog prstena, Vrgorca te voćara i vinogradara Moslavine.

– Svoje jagode više neću ni brati. Svatko tko želi može doći na moju njivu u Velikoj Ludini i sam si ubrati kilogram jagoda za pet kuna – kaže Igor Faltis iz moslavačke udruge. Voćarima ne ide na pohvalu što su neorganizirani i nemaju količine koje traže trgovački lanci.

Domaće jagode
1/5

No sigurno nisu jedini krivci što u Hrvatsku ulaze tegljači jagoda po euro za kilogram koje se cijelu noć iz Italije voze do Hrvatske.

Moraju se brzo rasprodati pa se kilogram prodaje i za manje od 10 kuna i domaćima ruši cijenu. Na upit Večernjaka je li točno da u Plodinama nema hrvatskih jagoda još nismo dobili odgovor.

 

Komentara 146

Avatar comandante
comandante
22:16 20.05.2018.

podignite još cijene čuvene "mjerice"!! oni mogu dopremiti iz Italije a vi nemožete iz predgradja Zagreba po sličnoj cijeni... filozofi

BR
Bravo
22:56 20.05.2018.

Nema baš logike da jagode iz okolice Velike Gorice budu više nego duplo skuplje od onih koje do Zagreba idu brodom, pa kamionima sa par tisuća km udaljenih plantaža. Da su naše 10 do 12 kn po kili ni jedna Španjolska jagoda ne bi ušla u Hrvatsku a svako drugo kućanstvo bi kuhalo džem i sirup od domaćih jagoda.

VE
velebit1
22:47 20.05.2018.

ali molin vas zašto su Hrvatske jagode tako skupe ka i maslinovo ullje ja u Italiji kupin vrhunsko maslinovo ulje za za 7 eura au HR Za Za 100 kuna pa dalje e

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije