Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažne prozivke

Jagoda Bastalić prijavila autora 'otvorenog pisma' za zločin iz mržnje

hrt,prisavlje
Foto: Patrik Macek/Pixell
27.01.2017.
u 09:10

Uz sporne dijelove Jošićeva pisma odvjetnica Vesna Alaburić u prijavi je navela i da je njegovo prenošenje na nekoliko portala predstavljalo "javni poziv za linč"

HTV-ova novinarka i urednica emisije "Labirint" Jagoda Bastalić podnijela je kaznenu prijavu zbog zločina iz mržnje protiv Dubravka Jošića, potpisnika otvorenog pisma u kojemu je kao "natporučnik HV-a" lažno proziva da je u vrijeme okupacije radila kao urednica na srpskom radiju Okučani te da su joj otac i brat bili zapovjednici agresorske vojske.

Neistinite tvrdnje, koje su prošloga tjedna naišle na žestoku osudu javnosti, Jošić je iznio u otvorenom pismu voditeljici HRT-ova Informativno-medijskog servisa Katarini Periši Čakarun nakon što je u "Labirintu" 16. siječnja objavljen prilog novinarke Morane Kasapović o nedavnom posjetu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u.

Svojim pismom Jošić je, po tvrdnjama iz kaznene prijave, poticao da se Jagodi Bastalić, zbog nacionalnog porijekla i pripadanja obitelji u kojoj su otac i brat navodno bili pripadnici agresorske vojske "onemogući rad na HRT-u, odnosno da joj se uskrati, ograniči ili uvjetuje pravo na obavljanje novinarske djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje, uskraćujući ili ograničavajući joj slobodu govora, tj. slobodu mišljenja i izražavanja misli".

U prijavi stoji da je time, iz mržnje zbog nacionalnog ili etničkog porijekla, počinio čak tri kaznena djela – povredu ravnopravnosti, povredu slobode mišljenja i izražavanja misli te javno poticanje na nasilje i mržnju.

Uz sporne dijelove Jošićeva pisma odvjetnica Vesna Alaburić u prijavi je navela i da je njegovo prenošenje na nekoliko portala predstavljalo "javni poziv za linč" jer su njegovi komentari "potakli istomišljenike na još žešće i eksplicitnije uvrede, moralne i političke diskvalifikacije".

"Podnositeljica ove kaznene prijave zna da u sudskom postupku protiv prijavljenika može vrlo jednostavno dokazati netočnost njegovih tvrdnji i svu štetu koju je zbog 'otvorenog pisma' trpjela, i još uvijek trpi. U ovom slučaju nije, međutim, presudna samo povreda prava osobnosti Jagode Bastalić.

U istoj ili sličnoj situaciji dosad su bili ili jesu mnogi hrvatski novinari kojima su zbog objavljenih kritičkih mišljenja/stajališta ''brojana krvna zrnca'' i koji su bili javno prokazivani kao ''neprijatelji, izdajnici, izrodi, četnici'' i slično. Mnogi su zbog toga bili ili jesu izloženi javnim izljevima mržnje, pretrpjeli i trpe različite oblike diskriminacije pa i fizičkog nasilja", stoji u kaznenoj prijavi.

Komentara 5

GO
Gomila
09:45 27.01.2017.

sramota za HRT kako je ona mogla da dobije taj poso a otac i brat ubijali hrvate a ona vodi propagandu protiv hrvatske

AM
AMD------------------------
09:45 27.01.2017.

nudjeno u labirintu je pristrano,neobjektivno ,zacinjeno seseljizmom ,antipaticno skrajnje,nikakvoga pisma vrijedno ni vijesti o tome -ali titoisti brane svojije od svojih.

FI
Fisherman
10:10 27.01.2017.

Pa ja sam mislio da ce ga ona tuziti za krive navode u pismu i da ce dokazati da 90.-tih nije radila na radiu u Okucanima pa i da joj otac i brat nisu ratovali na strani agresora....ali ne.Ona njega tuzi za prebrojavanje krvnih zrnaca.To dokazuje da je doticni ipak iznio istinu i sad se zaista postavlja pitanje kako je ona pored svih branitelja,Hrvatskih novinara ipak dobila taj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije