Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJKE NA KRAJU SEZONE

Jadrolinija i autoceste ostvarile 70 posto lanjskog prometa

Šibenik: Gužve na brodovima koji voze na otoke nedaleko Šibenika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
15.09.2020.
u 22:00

Zračne luke bilježe najveći pad broja putnika, u prvih osam mjeseci imale su 20% lanjskog prometa. Croatia Airlines prevezla je 67% manje putnika

Hrvatska je imala dobru turističku sezonu s obzirom na pandemiju koronavirusa. Turisti su na našu obalu najviše i ove godine dolazili cestovnim pravcima, što je potvrdilo Hrvatsku prvenstveno kao autodestinaciju. Zadnjih godina domaće zračne luke rušile su rekorde po broju putnika kao i Croatia Airlines. No kriza zbog COVID-19 najviše se odrazila na zračni promet pa je tako i pad broja putnika na hrvatskim aerodromima i u zrakoplovima hrvatske nacionalne kompanije znatno veći u odnosu na pad prometa na autocestama.

I Jadrolinija na 70%

Dobra turistička sezona odrazila se i na pomorski promet pa i Jadrolinijine brojke za ovu godinu nisu tako loše. Autoceste su u prvih osam mjeseci ove godine na 70 posto lanjskog prometa. U Hrvatskim autocestama kažu da je od početka ove godine do kraja kolovoza na svim autocestama u nadležnosti te tvrtke i Autoceste Rijeka - Zagreb zabilježen promet od 30 milijuna vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 1,5 milijardi kuna. A to je u odnosu na isto razdoblje lani 29 posto manje vozila i 31 posto manji iznos naplaćene cestarine.

U HAC-u ističu da su početkom izbijanja epidemije COVID-19 kriznim planom poslovanja bili predvidjeli smanjenje prihoda od naplate cestarine za 35 posto, što pokazuje da je situacija bolja od planiranog. Napominju i da je HAC u novonastalim okolnostima donio niz mjera kojima se izravno pomoglo gospodarstvu. Među ostalim, ove godine nije bilo sezonskog povećanja cestarine od 10 posto, zbog čega je građanima i gospodarstvu ostalo na raspolaganju oko 33 milijuna kuna.

Ako gledamo početak turističke sezone, razlika u prometu u odnosu na prošlu godinu bila je i veća od 35 posto. Vidljivo je da se u špici turističke sezone promet povećao te se razlika ipak smanjila. Znamo da je prošla godina u svim segmentima turizma bila rekordna, stoga je teško uspoređivati brojke s ovom godinom i trenutačnom situacijom. U konačnici zadovoljni smo sezonom s obzirom na ograničenja zbog epidemije. Pokazalo se da je kod turista odlučujući faktor pri odabiru destinacije bila dostupnost destinacija unutar nekoliko sati, a što im je zahvaljujući modernim i sigurnim autocestama omogućeno – navode u HAC-u.

U kolovozu je tako na autocestama HAC-a i ARZ-a zabilježeno 5,880.360 vozila, što je 28 posto manje u odnosu na isti mjesec lani dok je naplaćena cestarina iznosila 311,6 milijuna kuna i 33 je posto manja. U srpnju je, pak, promet bio na 75 posto, a naplaćena cestarina na 69,5 posto iz lanjskog srpnja.

Kolovoz popravio brojke

Iako se na početku pandemije koronavirusa činilo da će ovo biti jako teška godina za hrvatskog brodara Jadroliniju, ipak pad broja prevezenih putnika i vozila njezinim brodovima nije tako velik. U Jadroliniji kažu da su u prvih osam mjeseci ove godine prevezli 5,722.446 putnika te 1,727.230 vozila, što je 60 posto prevezenih putnika te 71 posto prevezenih vozila u istom razdoblju 2019. U srpnju i kolovozu ove godine Jadrolinija je prevezla 3,659.915 putnika i 1,064.417 vozila, što je 67 posto putnika i 79 posto vozila u odnosu na lanjski srpanj i kolovoz.

No rezultati Croatia Airlinesa za ovu godinu nisu, nažalost, ni blizu Jadrolinijinima. Tako je u prvih osam mjeseci ove godine CA prevezao 67 posto manje putnika nego lani. U špici sezone, u srpnju, prevezeno je 70 posto manje putnika u odnosu na lanjski srpanj, a u kolovozu 67 posto manje putnika u odnosu na kolovoz 2019. Hrvatske su zračne luke, pak, u prvih osam mjeseci imale samo 20 posto prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno kroz njih je prošlo samo 1,7 milijuna putnika. Kolovoz je nešto popravio te brojke pa je na domaćim aerodromima ostvareno 30 posto prometa iz lanjskog kolovoza.

Splitski aerodrom u kolovozu na 40 posto

U kolovozu je kroz zračne luke Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Pula i Zagreb prošlo 592.414 putnika, dok ih je lani u istom mjesecu bilo nešto manje od dva milijuna. U kolovozu i ove godine najviše je putnika imao splitski aerodrom – 273.842, što je 40 posto prometa iz lanjskog kolovoza. Na vrhuncu lockdowna zbog koronavirusa, u travnju splitska zračna luka imala je samo šest putnika. Dubrovački aerodrom je prošli mjesec bio na samo 22 posto prometa iz lanjskog kolovoza, kroz Čilipe je tako prošlo samo 119.838 putnika. No i to je puno bolje u odnosu na travanj kad na tom aerodromu nije bilo ni jednog putnika. Zračna luka Franjo Tuđman u kolovozu je opslužila 95.553 putnika, što je 75 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije