Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24 godine

I lijevi i desni skrivaju nalogodavce ubojstva

01.07.2015., Tenja, Osijek - Polaganje ruza na mjestu gdje je prije 24 godine ubijen zapovjednik osjecke policije Josip Reihl-Kir.  Supruga Jadranka Reihl-Kir i kcer Barbara.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
01.07.2015.
u 19:05

U vrijeme najžešće ratne propagande Josip Reihl-Kir uspijevao je primiriti i srpsku i hrvatsku stranu, rečeno je na akademiji

Polaganjem ruže u Tenji, na mjestu gdje je 1991. ubijen, te svečanom akademijom u Osijeku, danas je obilježena 24. godišnjica smrti Josipa Riehl-Kira, zapovjednika osječke policije. Rečeno je kako je Kir u vrijeme najžešće ratne propagande pokušavao i uspijevao svoje sugrađane, i sa srpske i s hrvatske strane, primiriti i odgovoriti od neposrednih neprijateljskih djelovanja.

– Vjerujući u mirotvorstvo, Reihl-Kir je jedini među naoružanima išao od jedne do druge barikade rukama šireći svoj sako, pokazujući da je nenaoružan. Njegove su riječi i djela uskoro prepoznati kao prijetnja nadolazećem ratu, rečeno je na akademiji.

Reihl-Kirova supruga Jadranka istaknula je da je glavni krivac za to što se ni danas ne znaju nalogodavci ubojstva cjelokupni hrvatski sustav koji je zakazao.

– Počinitelj se zna, ali nalogodavac ni danas ne. Iza svega zapravo stoji politika, i lijevi i desni, koji ne dopuštaju da se pronađu odgovorni. Iako su prošle 24 godine i govore mi da je slučaj otišao u zastaru, ja smatram da se sve može kada se želi. Mislim da su nas napor i rad moga supruga toliko zadužili i vjerujem da će se jednoga dana saznati tko je odgovoran za to ubojstvo – rekla je. Reihl-Kir ubijen je 1. srpnja u 13.20 sati na prilazu osječkom prigradskom naselju Tenji, na kontrolnoj točki hrvatske policije, kada se uputio na još jedne pregovore s pobunjenim Srbima.

>> Boksač i časnik HVO-a koji je hicima u glavu u samoobrani ubio špijuna

Komentara 19

LI
lipnjak
20:22 01.07.2015.

Supruga bi možda mogla dobiti informacije od starca Manolića.On sve zna i drug mu Mesić.

DU
Deleted user
19:27 01.07.2015.

nisu to ni livi ni desni to su isti,razumite šjor novinar

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:17 01.07.2015.

Mislio je covjek mirno rjesiti spor, ali kako bi se bez rata opljackalo "nasljedje socijalizma" i stvorilo 200 bogatih obitelji ? Za malo im nije pokvario biznis.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije