Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jacquesu Paulu Kleinu uručeno priznanje 'Počasni građanin Vukovara'

12.11.2008.
u 13:47

Bio je to težak posao, ali sada kada sam ovdje i vidim koliki je napredak učinjen, svjestan sam da se sve skupa isplatilo i da je sve što smo učinili bilo vrijedno sadašnjeg ishoda. To je velik posao koji nitko ne može sam učiniti. Iza sebe sam tada imao 5000 vojnika, 800 policajaca i 300 civila – rekao je bivši prijelazni upravitelj UN-a za hrvatsko Podunavlje Jacques Paul Klein danas u Vukovaru primajući Povelju počasnoga građanina i Ključ grada.

Najbitnija je tolerancija
Zahvaljujući Vukovaru i Vukovarcima na povjerenju i dobivenoj Povelji, Klein je istaknuo kako se prošlost više nikako ne može promijeniti, no da uzajamna tolerancija i suradnja mogu puno pridonijeti boljoj budućnosti svih građana Vukovara.

– Najveće opstrukcije procesa mirne reintegracije radio je Goran Hadžić, a podmetanja je bilo i iz Osijeka od određenih ljudi. Hadžić je pozivao lokalne Srbe da ne uzimaju dokumente i ne glasuju, a istovremeno je stalno prijetio da će se Srbi masovno iseliti s ovih područja i spaliti svoju imovinu – prisjećao se danas J. P. Klein. Objasnio je kako je u to vrijeme, kasnih devedesetih, najteže bilo pridobiti lokalne Srbe da se uključe u proces mirne reintegracije i uvjeriti ih da prihvate realnost jer da ne mogu očekivati da UN ostane vječno u Podunavlju.

– Jasno sam tada rekao da će UN u Podunavlju ostati dvije godine i da se za to vrijeme mora učiniti što je više moguće. Mislim da smo za to vrijeme napravili osnove kompletne reintegracije, a da je onda na hrvatskim državnim organima preostalo da završe započeto – rekao je Klein, napominjući da je u to vrijeme veliku ulogu procesu mirne reintegracije odigrao Ivica Vrkić s hrvatske, a sa srpske strane Vojislav Stanimirović, koji je, dodao je Klein, razmišljao na sasvim drugačiji način u odnosu na Hadžića.

Da je bilo više ulaganja
Razmišljajući danas bi li što promijenio u odnosu na razdoblje od prije deset godina, Klein je rekao da bi više inzistirao na ulaganjima u gospodarstvo i obnovu.

– Mislim da se tako mirna reintegracija mogla odraditi još brže i kvalitetnije. Nažalost, ni u New Yorku se nije razmišljalo na taj način, nego je u prvom redu interes bio demilitarizacija – zaključio je Klein.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije