Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA

Jačanje napetosti između Rusije i Austrije: Moskva uzvratila Beču izgonom austrijskog diplomata

RUSSIA-MOSCOW-COVID-19-CASES
Foto: /XINHUA/PIXSELL
24.08.2020.
u 16:54

Austrija nije navela razloge izgona ruskog diplomata, rekavši tek da "njegovo djelovanje nije bilo u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim vezama".

Rusija je u ponedjeljak priopćila da protjeruje austrijskog diplomata, reagirajući na odluku Beča o izgonu ruskog diplomata, nakon informacija koje su se pojavile u austrijskim medijima a govore o njegovoj umiješanosti u industrijsku špijunažu.

"Polazeći od načela reciprociteta, diplomat austrijskog veleposlanstva u Rusiji proglašen je personom non grata" kao odgovor na odluku Beča, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

O ovoj ruskoj odluci obaviješten je austrijski veleposlanik koji je u ponedjeljak pozvan u ministarstvo gdje je Moskva "odlučno prosvjedovala" protiv "neutemeljenog" izgona ruskog diplomata.

Austrija nije navela razloge izgona ruskog diplomata, rekavši tek da "njegovo djelovanje nije bilo u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim vezama".

Austrijski tabloid Kronen Zeitung u ponedjeljak piše da Rus u diplomatskoj službi u Beču mora do 1. rujna napustiti zemlju zbog toga što se "godinama bavio gospodarskom špijunažom uz pomoć austrijskog državljanina u visokotehnološkoj kompaniji".

Po pisanju lista, ovo je "prvi put da je ruski diplomat proglašen nepoželjnim" u Austriji.

Rusko veleposlanstvo u Beču priopćilo je da je "zaprepašteno" odlukom koja je "štetna" za veze dviju zemalja.

U lipnju je umirovljeni pukovnik austrijske vojske proglašen krivim za špijunažu i osuđen na tri godine strogog zatvora. Bio je u kontaktu s ruskim časnikom za vezu, dodaje austrijsko pravosuđe.

U optužnici se navodi da je dvadeset pet godina prenosio Moskvi informacije o austrijskom oružanom sustavu i o organizacijskoj shemi oružanih snaga.

Austrija je neutralna zemlja koja je u prijateljskim vezama s Rusijom. Godine 2018. nije htjela protjerati ruske diplomate kao druge europske zemlje, kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog ruskog agenta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
02:18 25.08.2020.

Besmisleno. Kakva industrijska špijunaža, kad Austrija nema industriju. Možda su Rusi krali nacrte modela nekih skija? I kakve veze ima Austrija sa "Bečkom konvencijom"?

DU
Deleted user
01:12 25.08.2020.

austrija je napravila sto je trebalo napraviti, rusija odgovara ovako jer je to protokolarno.

DU
Deleted user
21:27 24.08.2020.

Cuo sam da ce austrija objavit rat rusiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije