Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKI VELEPOSLANIK

Rusi otkazali gospodarski forum: 'Duboko sam zabrinut za budućnost odnosa s Hrvatskom'

Anvar Azimov
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/4
28.11.2016.
u 10:26

Azimov naglašava kako je Plenković "izrazio stav EU" te da nije rekao ništa novo

Bio bih loš diplomat i loš profesionalac kad bih komentirao izjave gospodina predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Duboko ga poštujem, smatram ga velikim stručnjakom, izjavio je veleposlanik Ruske federacije Anvar Azimov u razgovoru za N1 televiziju.

Azimov je govorio o posjetu Andreja Plenkovića Ukrajini, a gledatelje je zamolio "da malo mirnije gledaju tu izjavu".

– Prije svega, Plenković je izrazio poziciju Europske unije glede Krima i Donbasa, ali moram naznačiti da postoji najmanje 10 država unutar EU koje ne naglašavaju okupaciju Krima i Donbasa. Posjet je došao u važnom datumu, kad se obilježavala treća godišnjica antiustavnog udara, kad je bio nasilno svrgnut predsjednik Ukrajine. Zašto nas smatraju okupatorima? Ako Plenković govori o mirnoj okupaciji, onda Ukrajina nije okupirala Donbas. Rusija nikad nije uvela svoju vojsku u Donbas. Da je to bilo, onda bi nas već davno SAD i NATO optužili za miješanje u unutarnje poslove u Ukrajini – kazao je Azimov i dodao da Ukrajina nije okupirana.

Azimov naglašava kako je Plenković "izrazio stav EU" te da nije rekao ništa novo

– Više od 10 država EU i susjedi u regiji pokušavaju izbjeći takve rečenice kao aneksija Krima ili okupacija Donbasa. Ja imam težak zadatak. Volim Hrvatsku, duboko poštujem Hrvatsku, i nećemo zaboraviti da su više od 50 godina Rusija i Sovjetski Savez bili jedni od glavnih igrača u Jugoslaviji. Duboko sam zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa. Moj je zadatak, kao veleposlanika, da minimiziram bilo kakve posljedice. Nije tajna da je robna razmjena s Hrvatskom smanjena gotovo 50 posto. To je katastrofa – govori Azimov i objašnjava da ruski poduzetnici nisu bili zainteresirani doći u Hrvatsku na gospodarski forum budući da nisu suglasni s režimom sankcija koje Hrvatska podržava. Poduzetnike je opisao i kao patriotske.

– Hrvatsko-ruski gospodarski forum zato se nije dogodio. Pokušavam napraviti tako da sve što se dogodilo između Rusije i Hrvatske ne utječe na rusko-hrvatske gospodarske odnose – izjavio je Azimov za N1 televiziju.

>> Rusi oštro kritiziraju zbog Plenkovićeva prijedloga Ukrajini: 'Cijena hrvatske integracije teritorija bio je progon 250.000 Srba'

>> Ruski utjecaj u Srbiji stavio Hrvatsku na granicu ‘obrane’ Zapada

Komentara 151

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
10:51 28.11.2016.

Rusija podržava srbo-četnike koji su klali i silovali po RH 90-ih. Također, izvodi vojne vježbe sa Srbijom na granici RH. Koja je poruka svega toga? Da nas mogu napasti, što?

MS
mare_split
10:51 28.11.2016.

Samo vi budite 'zabrinuti'! Taj vaš oblik pritiska s pričom i 'zabrinutošću' ne vrijedi ništa! Budite gdje ste i uživajte! Šape dalje od RH!

AI
AirMax2
10:54 28.11.2016.

tresemo se čovječe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije