Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAČIĆ O PODMETANJU ŽALAC:

'Ja bih na njenom mjestu bio malo oprezniji i to svakako ne bih rekao'

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.03.2019.
u 13:40

Bačić je zaključio kako bi on, ako bi imao saznanja da mu netko na određeni način podmeće u njegovoj stranci, to prvo raspravio sa stranačkim prijateljem na kojeg sumnja

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić objasnio je kako što prije treba glasovati o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, s obzirom na to da je zadnji rok njegovo donošenje danas ili sutra, kako bi se izbori za Europski parlament mogli odvijati po novom zakonu. Sve to otežava izjašnjavanje o 911 amandmana koje bez pauze traje od jučer poslijepodne i vjerojatno će trajati do dugo u noć budući da ih je u 13 sati i dalje ostalo još preko 300 za proći.

- Zbog toga smo bili primorani na ovakav način raditi i ja se ispričavam svim zaposlenicima Sabora, ali to je jedan igrokaz naših kolega zastupnika iz Mosta – kazao je Bačić najavivši glasovanje nakon izjašnjavanja o amandmanima, pa i noćas ako treba.
Zakon nisu stigli ranije donijeti jer je, naglašava, prošao redovnu proceduru – od javnog savjetovanja do rasprava po saborskim odborima i na plenarnoj sjednici. I zakon bi se, dodaje, donio u roku da nije podnesen ovoliki broj amandmana na njega.

- Ovdje nije riječ o 911 različitih amandmana, nego je istih 75 amandmana svaki zastupnik Mosta reciklirao 12 puta i zato se ovo događa. To je bila namjera Mosta, opstruirati donošenje zakona, a tako i rad Sabora – kaže Bačić. I dalje mu, naglašava, nije jasno što zapravo Mostu i ostaloj oporbi smeta u zakonu, kao što mu, tvrdi, nije jasna ni floskula da HDZ samo sebi želi povećati budžet za kampanju.

- Taj zakon propisuje iznose za financiranje kampanja svih vrsta izbora u Hrvatskoj, povećava određene iznose i za izbore predsjednice RH, pa načelnike i gradonačelnike, ali i za europske izbore. Mi ocjenjujemo da imamo nesrazmjer u financijskim sredstvima u odnosu na trajanje ove najduže kampanja u Hrvatskoj, a to je ova za europske izbore jer će trajati 60 dana – pojašnjava Bačić. Želi se, tvrdi, upoznati građane više s europskim temama i motivirati ih na što veću izlaznost na europske izbore, pa zato treba i više novca za kampanju svim političkim strankama, a ne samo HDZ-u.

- Ovo rješenje od 4 milijuna kuna za kampanju za europske izbore je SDP-ovo rješenje, a ne HDZ-ovo, to je prijedlog Arsena Bauka dok je bio ministar uprave i mi smo ga prihvatili. Netočna je, da ne kažem glupava teza Mosta da sebi hoćemo povećati sredstva za kampanju – kaže Bačić. Odbacuje i teze da ih iti jedan međunarodni dokument ili hrvatski zakon priječi da mijenjaju ovaj zakon uoči europskih izbora, jer, naglašava, preporuka je ne mijenjati u tom razdoblju izborna pravila, a s ovim prijedlogom pravila se ne mijenjaju jer sve ostaje kao što je bilo prije.

Nije ga previše uzrujala ni kritika GONG-a na račun ovakvog zakonskog prijedloga.

- Ja ne znam ima li i jedan zakon koji GONG, kada je HDZ u pitanju, nije kritizirao – ustvrdio je Bačić.
Komentirao je izjavu austrijskih kardinala koji traže razgovore na razini parlamenata kako bi se razriješila situacija oko Bleiburga.
- Stav HDZ-a, vladajuće većine i Vlade je da Hrvatski sabor ostaje pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu i da će se ona i ove godine održati. Slažem se da se obavi razgovor hrvatske i austrijske Katolike crkve i da se usuglase eventualni sporni aspekti – rekao je Bačić.

Upitan je li nakon jučerašnje izjave Gordana Jandrokovića i citiranja refrena pjesme Kako to? Vojka V. jasno da ministrica Gabrijela Žalac mora otići, uzvraća da Jandroković to nije rekao.

- Što se tiče ministrice Žalac, o tome je sve jučer u Bruxellesu rekao predsjednik Vlade koji odlučuje o statusu ministara. Rekao je da ona radi na mjestu ministrice i da će HDZ na izborima 26. svibnja HDZ uvjerljivo pobijediti, osvojiti pet mandata i time zaključio priču - tvrdi Bačić.

Zanima li ga tko u stranci podmeće ministrici, kako ona tvrdi?

- Ne znam niti imam saznanja da itko u HDZ-u podmeće gospođi Žalac. Ako ona o tome ima saznanja, vrlo ću rado o tome raspraviti tamo gdje je jedino mjesto, a to je Predsjedništvo HDZ-a. Na njenom mjestu, ja to ne bih javno rekao. Pravilo je, ako imate s nekim problema da razgovor obavite u četiri oka, a onda možete ići u zajednicu. Ja bih na njenom mjestu bio malo oprezniji i to svakako ne bih rekao, ali ako ona ima nekakva saznanja, o tome ću vrlo rado raspraviti na tijelima stranke – tvrdi Bačić zaključivši kako bi on, ako bi imao saznanja da mu netko na određeni način podmeće u njegovoj stranci, to prvo raspravio sa stranačkim prijateljem na kojeg sumnjam.

Video: Premijer Plenković o podmetanju Žalac

Komentara 10

TU
tuzo15
14:12 22.03.2019.

skupili se čobani iz mosta pa misle da je hrvatski narod stado ovaca e pa nećete više proći izborni prag

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
14:28 22.03.2019.

Jadne li države gdje ovaj autistični bačić obavlja bilo kakav posao osim portira u saboru...

MA
MađarskaIna
14:20 22.03.2019.

On bi na njenom mjestu bio malo oprezniji i to svakako ne bi rekao jer je kao pravi instant balkanski patriota za ulizivanje domoljubnim šefovima iz HDZ spreman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije