Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj zabrane

J. Kosor spremna pustiti da joj narod prosvjeduje pod prozorom?

prosvjed,  (1)
Tomislav Miletić/PIXSELL
25.02.2011.
u 11:37

Milanović: Može se osigurati i pravo građana da izraze svoje nezadovoljstvo i neometan rad Vlade i Sabora

Je li Jadranka Kosor spremna narod pustiti da svoje demokratsko pravo na prosvjed iskoriste njoj “pod prozorom” na Markovu trgu? Iako se ona osobno o tom pitanju još ne izjašnjava, njezini kolege hadezeovci ne kriju da je možda došlo vrijeme da pitanje ukidanja zabrane stavi na dnevni red.

Izazov prosvjednicima

– Mislim da ima razloga i za ukidanje zabrane, ali i protiv. Sloboda izražavanja svakako je razlog “za”, a “protiv” ometanje rada Sabora i Vlade. Mislim da bi bilo dobro da se opet o tome razgovara – kaže Dubravka Šuica iz HDZ-a. Za razliku od nje, oporba nema dilema. Šef SDP-a Zoran Milanović već je najavio da će, dođe li na vlast, ukinuti zabranu prosvjedovanja na Markovu trgu, a s njim se slažu i svi njegovi kolege iz stranke te šefovi drugih oporbenih stranaka.

– Pravo na javno okupljanje demokratsko je pravo. Mirni prosvjedi bi se trebali moći organizirati na svakom dostupnom mjestu. To treba urediti da ljudi mogu prosvjedovati i da institucije koje se nalaze na mjestu prosvjeda i dalje mogu raditi svoj posao – kaže Ranko Ostojić (SDP). Njegov je prijedlog da se prosvjednicima omogući okupljanje na dijelu trga, što nije neuobičajena praksa. – Upravo je HDZ-ova zabrana i dovela do situacije da se svi prosvjednici nastoje probiti baš na Markov trg – upozorava Ostojić. Njegov stranački šef Zoran Milanović smatra da je na Markovu trgu moguće osigurati i pomiriti dvije potrebe – pravo građana da, kao u svim demokratskim zemljama, izraze nezadovoljstvo i mogućnost da vlast normalno funkcionira.

– To je dvoje moguće. Ova je zabrana ipak malo preoštra i nije dobra za Hrvatsku – rekao je Milanović.

Kajin krivi i sindikate

Upitan bi li, ako dođe na vlast, ukinuo zabranu, rekao je:

– Pa da. Mi smo podnijeli ustavnu tužbu 2005. jer smatramo da je zabrana pretjerana.

Za pravo prosvjedovanja na bilo kojem trgu je i Damir Kajin (IDS), koji najvećeg krivca za zabranu vidi, uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, i u sindikatima.

– Prosvjedovanje na Markovu trgu pitanje je koje treba regulirati zakonom, a ja sam za to – slaže se i laburist Dragutin Lesar.

Komentara 154

TT
The Terminator the Khmer Rouge
13:03 25.02.2011.

miha prosvjednici ne čupaju prometno znakovlje i ne uništavaju društvenu imovinu ova anarhistička kaotična proleterska krmad upravo to radi

OB
-obrisani-
12:03 25.02.2011.

Kako je samo dobra i velikodušna. HVALA JOJ

Avatar Rambo
Rambo
12:00 25.02.2011.

ha ha ha ...nećete još dugo ADZ-ovci ..mater vam....j........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije