Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK NA VRhu eu

J. Kosor: Kraj pregovora važniji nam je od novca!

'20.01.2011., Banski dvori, Trg sv. Marka 2, Zagreb - Konferencija za medije premijerke Jadranke Kosor o mjerama za gospodarski oporavak.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
Autor
Stojan de Prato
23.06.2011.
u 15:59

Sve države članice konačno prihvatile francusko-njemački model motrenja kako Hrvatska ispunjava u pristupnim pregovorima preuzete obveze do ulaska u članstvo, s u njemu se nikakve kaznene mjere izričito ne spominju.

– Zahvalila sam kolegama iz Europske pučke stranke koji su vjerovali u Hrvatsku i pomogli da se ovaj težak posao završi upravo u vrijeme u kojemu slavimo 20. obljetnicu neovisnosti – izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon summita EPP-a u Bruxellesu. Stranački summiti održavaju se pred svako Europsko vijeće, redovni tromjesečni summit EU 27, kako bi predsjednici ili premijeri koji im pripadaju unaprijed uskladili stavove.

Premijerka će se u petak sastati s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding, a na kraju summita EU i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barrosom i mađarskim premijerom, Viktorom Orbanom. Na konferenciji za novinare nakon toga četverostranoga sastanka objavit će se odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

– Jesu li sva otvorena pitanja glede Hrvatske riješena? – upitali smo europskoga povjerenika za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefana Fülea na dolasku na summit Naprednoga saveza socijalista i demokrata (S&D), na kojemu je sudjelovao i hrvatski šef oporbe Zoran Milanović.
– Da! – kratko je odgovorio Füle i odjurio na sastanak. I francuski je diplomatski izvor potvrdio da su sve države članice konačno prihvatile francusko-njemački model motrenja kako Hrvatska ispunjava u pristupnim pregovorima preuzete obveze do ulaska u članstvo, te je ustvrdio da se u njemu nikakve kaznene mjere izričito ne spominju. Priznao je, međutim, da neke članice zaista “postavljaju upite” oko novčarskoga paketa za Hrvatsku u prvome polugodištu članstva, drugoj polovici 2013. godine, ali ni on, niti ikoji drugi dostupan izvor nije želio reći koje su to zemlje i što točno zahtijevaju. Tek toliko da ti “upiti” imaju veze s grčkom krizom, te da će se rasprava o tome dovršiti u Vijeću EU do posljednje Međuvladine pristupne konferencije na kojoj će se, u 17 sati 30. ovoga mjeseca, pred sam kraj mađarskoga polugodišta za europskim kormilom, zatvoriti i preostala četiri pregovaračka poglavlja.

– Nastojimo da sve bude u skladu s novčarskim okvirom oko kojega smo se dogovarali.  Ali usredotočeni smo na ono što je za Hrvatsku najvažnije: završiti pregovore do kraja lipnja – uzvratila je premijerka Kosor na Večernjakov upit o stavu njezine vlade prema tome novčarskome sporu. Na početku summita predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek je “čestitao Europskoj komisiji i državama članicama, a posebice mađarskome Predsjedništvu EU, na njihovu teškome radu da zaključe pregovore s Hrvatskom”.

– Nadamo se da ćemo toj zemlji uskoro, u srpnju 2013., iskazati dobrodošlicu. Bit će to za sve nas trenutak ponosa: primanje 28. države članice – rekao je Buzek.

Komentara 156

JO
JozoBago
18:15 24.06.2011.

24.06.2011. u 17:17h lijo je napisao/la: ======================================= lijo! Sjedni. 5! Samo me zanima, koliko će minuta trebati, da te admin zbriše, jer otkrivaš JAVNE TAJNE.

OB
-obrisani-
18:09 23.06.2011.

Pogrješio sam ovaj što se predstavlja kamoćemo je potomak turskih aga i begova

OB
-obrisani-
03:37 24.06.2011.

E = MC2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije