Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimistična

J. Kosor: Ima naznaka da smo na putu izlaska iz krize

jadranka kosor (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
30.11.2010.
u 14:29

Donedavni dužnik HEP više nema dugovanja, od prosinca kreće u nove investicije. Naplaćen je i dug Ine, rekla je premijerka

Ima naznaka da smo na putu izlaska iz krize. Ono što govorimo mi u Vladi i ono što dolazi iz Europske komisije potvrđuje se - kazala je danas premijerka Jadranka Kosor komentirajući projekciju EK da će proračunski deficit sljedeće godine biti 6,1 posto, odnosno 1,8 posto veći od proračunom planiranog.

– Predlažući proračun, mi smo predvidjeli i planirali deficit. Vjerujem da će se ostvariti naše prognoze o deficitu, prihodima, rashodima i projekcijama rasta BDP-a u sljedećoj godini za 1,5 posto te godinu kasnije za 2,5 posto – rekla je predsjednica Vlade, koja kaže da vjeruje kako će gospodarski oporavak biti brži ako se realizira barem jedan od već predstavljenih velikih investicijskih programa. O investicijama je razgovarala za svog posjeta Turskoj, sutra i prekosutra to će činiti u Egiptu:

– Zainteresiranih za te projekte ima sve više i više i vjerujem da će početkom sljedeće godine početi realizacija dijela tih projekata - izjavila je premijerka Kosor.

Ponovila je da su prvi put zamrznuti rashodi državnog proračuna te da se u takav proračun uklopilo četiri milijarde kuna rashoda - za mirovine, referendum za EU, parlamentarne izbore i popis stanovništva.

– Nije točno da nismo proveli reforme i donijeli teške odluke jer bi rashodi bili neusporedivo veći da nismo smanjivali plaće i povlaštene mirovine. Reforme provodimo. Ne može se govoriti da ne treba mijenjati Zakon o mirovinskom osiguranju, a s druge strane govoriti da se ništa od teških odluka nije donijelo. Teška odluka je bila, ako baš hoćete, u izbornoj godini donijeti odluku da se rashodi ne povećavaju. To znači da nema obećanja, ima samo da moramo mnogo više i mnogo jače svi zajedno zahvatiti, svatko u svom području, i raditi – rekla je premijerka Kosor.

Ponovila je i da je sređeno stanje u poduzećima u državnom vlasništvu pa tako donedavni dužnik HEP više nema dugovanja, već od prosinca kreće u nove investicije. Naplaćen je i dug Ine, uveden sustav centralizirane javne nabave pa premijerka kaže da će se od toga u idućoj godini ostvariti ušteda od 350 milijuna kuna.

Novinarima kojima je odgovarala na pitanja u Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja, gdje su danas uručena priznanja ovogodišnjim dobitnicima nagrada za Naročiti pothvat, premijerka Kosor je kazala kako nema novih informacija u slučaju WikiLeaks.

Komentara 87

OB
-obrisani-
11:07 01.12.2010.

. ......gotova je !!!!!! :: ;-))...............odvratna je, fakat sve više i više... . .

VE
verrmaj
21:37 30.11.2010.

Mora da nije citala \"pinokija\" pa nezna sta mu se desilo kad nije govorio istinu , to su price za djecu , a nama pumpa glavu da smo poceli izlaziti iz krize ,ko bajage (pred izbore),nekada je pametnije sutit !!

OZ
ozujsko
16:09 30.11.2010.

a imali naznaka gos. premijerko,da se barem prepolovi brojka od 320 tisuca ne zaposleni????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije