Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica rh i bih

J. Kosor: Hrvatska snažno podupire euroatlantski put BiH

kosor, špirić, sjednica (1)
Foto: Nino Strmotić/PIXSELL
1/3
21.06.2010.
u 14:02

Glavne teme prve zajedničke sjednice bit će bilateralni odnosi i pitanja u zajedničkom interesu dviju zemalja, a nakon sjednice očekuje se potpisivanje niza dokumenata.

U Vili Dalmacija započela je pod predsjedanjem premijerke Jadranke Kosor i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića prva zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH.

- Ostvaruje se ono što smo počeli dogovarati u Brdu kod Kranja. Vjerujem da će ovo biti važna sjednica i povijesni trenutak, dokazujemo da su Hrvatska i BiH dvije zemlje koje neprestano grade mostove i suradnju, kazala je na početku sjednice premijerka Kosor.

Istaknula je da Hrvatska snažno podupire euroatlantski put BiH te izrazila radost što je BiH dobila akcijski plan za NATO.

Jadranka Kosor  podsjetila je da je Republika Hrvatska predala Nikoli Špiriću prijevod pravne stečevine Europske unije na hrvatskom jeziku, 100 tisuća stranica prijevoda, čime smo djelotvorno pokazali da želimo biti susjeda prijateljica.

- Želimo poslati jasne i vidljive poruke odavde, imamo najdužu granicu, ali dokazujemo da to nije nešto što nas razdvaja, kazala je Kosor.

Naglasila je da Vlada RH podupire jedinstvenu BiH za tri konstitutivna naroda te da čvrsto podupire Hrvate u BiH. Oni će kao jedan od konstitutivnih naroda biti dodatna spona za mostove koje gradimo da ti mostovi budu neraskidivi i nerazrušivi.

Rekla je i da je Split odabran kao dobro mjesto za prvu zajedničku sjednicu jer Split ima povijesne konotacije u odnosim RH i BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić također je izrazio zadovoljstvo što se radi u prijateljskom i duhu tolerancije. Stvari će rješavati od manje složenih prema složenijima, a razgovarat će o imovinsko-pravnim stvarima, gradnji infrastrukture objekata i drugo. Špirić je rekao da će za idući susret predložiti da bude u Brčkom.

Potpisani sporazum o policijskoj suradnji i o suradnji Vlada

Sjednica je bila iznimno uspješna, istaknuli smo sva područja života, Hrvatska kao članica danas NATO-a, a sutra Europske unije daje snažnu potporu BiH na euroatlanskom putu. Osobito je važno što smo konstatrali da je suradnja među ministarstvima vrlo intenzivna. Parafirali smo i dva važna sporazuma i dogovorili da sljedeća zajednička sjednica bude prije izbora u BiH, vjerojatno u Brčkom

Najvažniji zaključak je danas da će se intenzivirati suradnja u svim područjima, rekla je premijerka Jadranka Kosor u Vili Dalmacija nakon prve zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH.

Premijerka je još naglasila da će Vlada podupuirati jedinstvenu BiH sa tri ravnopravna konstitutivna naroda.

- Zajednička je ocjena da su odnosi između Hrvatske i BiH partnerski i dobrosusjedski, zasnovani na poštivanju suvereniteta, kazao je Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Izvijestio je da su se informirali o tokovima suradnje te zadužili resorna ministarstva da je nastave.

- Pokušali smo rješavati manje sporna pitanja u bilateralnim odnosima da dođemo do onih složenijih, o granici, imovinsko-pravnim odnosima, radnicima koji su ostali bez posla, staroj deviznoj štednji...Spremni smo raditi na rješavanju svih otvorenih pitanja između Hrvatske i BiH, korak po korak, zaključio je Nikola Špirić.

Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture RH i ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović, potpisali su sporazum o suradnji Vlade RH i Vijeća ministara BiH u podrulju informacijskog društva i elektronskih komunikacija.

Ravnatelj uprave za europsku integraciju i međunarodne odnose Ministarsva unutarnjih poslova RH Filip Dragović i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić parafirali su sporazum između vlade RH i vijeća ministara BiH o policijskoj suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Premijerka Kosor posebno je naglasila da je bitno patrafiranje tih dvaju sporazuma naročito onog o suradnji u borbi protiv kriminala.

Komentara 39

PI
Pippo9
15:43 21.06.2010.

Bravo za premijerku jer razvoj Bih donosi i nama korist

FE
Felicijen
16:32 21.06.2010.

Obzirom na to da sada u Hrvatskoj ima više Bosanaca nego u Bosni Hrvata, pitanje je tko koga više treba?

OB
-obrisani-
14:17 21.06.2010.

Cijeli HDZ i cijela Hrvatska snažno podupire euroatlantski put BiH Iznimno smo mnogo zadovoljni podupiranjem na obostrano zadovoljstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije