Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVOR CNN-A OTKRIVA

Zbog Trumpa: Amerikanci iz Rusije povukli agenta

Donald Trump u CIA
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
10.09.2019.
u 11:34

Nakon višegodišnjeg truda američkih tajnih službi neimenovani kontakt iz ruske vlade izveden je iz rusije i trenutno je pod zaštitom u Americi.

Sjedinjene Američke države su sigurno iz Rusije izvukli iznimno važnog špijuna s kontaktima visoko u ruskoj vladi. CIA je 2017. godine počela s procesom odvođenja neimenovanog agenta nakon što je ,navodno, neopreznost Trumpove administracije s tajnim podacima dovela njegov identitet u opasnost prenosi CNN.

Navodno Trumpov nemar u odnosu s klasificiranim podacima odmah je stvorio strah u američkim tajnim službama da se njemu i njegovoj administraciji ne može vjerovati. Odluka je donesena u svibnju 2017. nakon što je bivši FBI-a James Comey raspravljao visoko osjetljive informacije o ISIS-u i Siriji s ruskim veleposlanikom u Sjedinjenim Državama Sergejem Kisljakom. Brige su isto narasle zbog Trumpovog privatnog sastanka s Putinom u srpnju iste godine.  Mnogi ljudi u američkim tajnim službama su u strahu da je Trump mogao slučajno otkriti klasificirane informacije na tom sastanku koje bi ugrozile kontakt

Zadnja ovakva akcija izvedena je 2010. kad je Aleksandar Potejev, zamjenik direktora koji vodi rusku špijunsku operaciju u Americi otkrio identitete tih agenata FBI-u nakon čeka je pobjegao u Ameriku i sada živi u skrivanju. Kremlj je, kako piše Guardian, poznato paranoičan o prisustvu ikakvih, pogotovo američkih agenata, na ruskom tlu i neki od poznatijih slučajeva su ubojstvo Aleksandra Litvjenka polonijem u Londonu 2006.i napad na Sergeja Skripala 2018.

Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

2017. Rusija je uhitila dva agenta za digitalnu sigurnost pot optužbom veleizdaje vezane za CIA. 

Ovi novi događaji su iznimno važni zato što je Amerika imala problema zadnjih desetljeća s pronalaženjem agenata koji ima ovu razinu pristupa Kremlju. 'Izvori s ovakvim pristupom su jako rijetki' kaže bivši čelnik CIA John Sipher 'i javljaju se jednom u generaciji, ako i onda.' te dodaje 'Iznimno ga je teško održati sigurnim, ovo je velik gubitak za Sjedinjene Države' 

Prije ovog kontakta Sjedinjene Države su ovisile o ruskim novinarima i znanstvenicima da probaju dokučiti planove Kremlja .

CIA aktivno demantira tvrdnje da predsjednik Trump i njegova administracija imaju ikakve veze s ovom  operacijom.

Novo smo saznali da je tajni američki kontakt najvjerojatnije Oleg Smoljenkov. Ta informacija dolazi od Kremljevog glasnogovornika Dimitrija Peskova koji je potvrdio da je Smoljenko radio u Kremlju i dobio otkaz 2016./2017. No na pitanje je li Smoljenko bio agent Peskov je odbio dati odgovor te rekao da su američka medijska izvješća 'u žanru 'paklenog šunda' te je dodao 'Sve je u redu s radom ruske protuobavještajne službe.' Prenose ruske novine Kommersant.  Špijun je navodno izvučen iz Rusije pod krinkom da u lipnju 2017. odlazi na odmor u Crnu Goru sa svojom obitelji, nakon susreta između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Bijeloj kući. 

 

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
14:06 10.09.2019.

a što vam to znači, 'Kremlj je, kako piše Guardian, poznato paranoičan o prisustvu ikakvih, pogotovo američkih agenata..'?! na prisustvo stranih agenata u vrhu vlasti neke zemlje su valjda svi jako osjetljivi. posebno amerikanci. koji love vještice već 4 godine, pa nikako da dokuče kako je rusija utjecala na rezultate izbora. i posebno ih muči bila kakva usporedba sa njihovim miješanjem u tuđe izbore. kako sad pomiriti dvije stvari, koje su iste, a oni žele da budu različite? znači, rusi su rusa koji je radio za amerikance izbacili iz službe, pobjegao je. u rusiji ga čeka sud i kazna od bar 25 godina sibira, kolonije. al amerika ga je prigrlila. isto tako rade i rusi, nijemci, englezi, sa svojim špijunima kad ih razotkriju. i jako bih voli pojašnjenje autora ovog pamfleta, što to znači, 'nakon višegodišnjeg truda američkih tajnih službi'...?

NE
Nepokolebljiv
01:47 11.09.2019.

Radi Trumpa morali izvuci pozicioniranog spijuna u putinovu uredu(?!) Radi Trumpa morali preusmjeriti hurican iz Floride (gdje on ima vilu) u Kanadu. Radi Trumpa ce biti smak svjeta ... Ljevicari uzivaju proizvoditi organsko gnojivo na racun neistomisljenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije