Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korak unazad

Izvještaj u UN-u: Srbija više ne surađuje s Haagom!

08.06.2016.
u 18:43

Posljednjih godinu i pol Srbija je propustila izvršiti uhidbene naloge Tribunala i transferirati troje optuženih u pritvor - upozorava Brammertz.

Srbija je nazadovala i više nema potpunu suradnju s Haaškim sudom, izjavili su predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz u svojim obraćanjima Vijeću sigurnosti UN-a danas u New Yorku. 

- Moj ured žali zbog toga što se Srbija okrenula od puta pune suradnje s Tribunalom. Kao što je izvijestio predsjednik, godinu i pol Srbija je propustila izvršiti uhidbene naloge Tribunala i transferirati troje optuženih u pritvor. Treba imati na umu da su u prošlosti uhidbeni nalozi u sličnim slučajevima nepoštivanja suda bili izvršavani od strane Srbije bez problema i bez značajnijih odgoda - rekao je Brammertz u svom obraćanju. 

Slučaj koji spominje odnosi se na troje srpskih radikala i bliskih suradnika Vojislava Šešelja koje Tribunal traži zbog optužbi da su prijetili, podmićivali i utjecali na dva svjedoka u slučaju protiv Šešelja. 

Haaški sud je još u siječnju 2015. naložio Srbiji da ih uhiti i prebaci u Haag, no Srbija je mjesecima odbijala uopće postupati po uhidbenim nalozima, da bi 18. svibnja ove godine sud u Beogradu donio odluku da ih neće izručiti Haagu. 

Današnje formalno obavještavanje Vijeća sigurnosti UN-a da Srbija ne surađuje u potpunosti s Tribunalom u Haagu može imati posljedice i na pregovore Srbije o članstvu u Europskoj uniji. Puna suradnja s Haagom je bila i ostaje jedan od glavnih uvjeta u tim pregovorima, a Hrvatska je također na tome inzistirala proteklih tjedana. 

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius danas je u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a ovako sročio dio o nepotpunoj suradnji Srbije:

- Viši sud u Beogradu, suprotno svojim prethodnim odlukama, a na moje ogromno iznenađenje, potvrdio je da Srbija nije dužna surađivati s Međunarodnim sudom po pitanjima vezanim za nepoštivanje suda. To je vrlo uznemirujuće i nameće mi obavezu da izrazim svoju duboku zabrinutost. Smatram da ovaj događaj predstavlja ozbiljan korak unazad na polju suradnje s Međunarodnim sudom.

Komentara 33

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
23:04 08.06.2016.

Koga vise zanimaju zalopojke tih beznacajnih idiota u sudskim odorama ?? Vise ni za sprdnju nisu zanimljivi !!

TI
Tixon
23:11 08.06.2016.

Ratni zločini su jedna stvar i za njih treba hapsiti optužene u svim državama sveta.Uvrede i nepoštovanje suda je druga stvar i za to se ,u celom svetu plaćaju novčane kazne.Izručivanje haškom sudu za ove prekršaje ,ozbiljno zadire u suverenitet slobodnih i nezavisnih država i protiv toga sve države treba da dignu glas.

ĆA
ćaćaća
19:42 08.06.2016.

sve velike veliksorpke ribe koje su završile u haagu su bolesne ili su umrle kako ne bi dočekale presudu..proečito je da se lažiraju smrti i da se ide na ruku srbiji kako bi se pravnim putem prikrila velikosropska agresija na bih i hrvatsku..a najveći apsurd je da se sudi šestorici hrvata za hb koja ne postoji a s druge strane ista ta međunarodna zajednica je legalizirala velikosrpsko osvajenje u bih tkz rs..prebolesno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije