Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi napad na Božićnom sajmu

Tužitelj: Prije napada uzviknuo je 'Allahu Akbar'

Cvijeće Strasburg
Foto: Jolanda Rak Šajn
1/35
12.12.2018.
u 21:35

Policija je još uvijek u potrazi za napadačem. Iz Strasbourga se javio i Miroslav Papa koji je dao više informacija o statusu hrvatskih državljana koji su se našli na tom području

U pucnjavi koja se dogodila na Božićnom sajmu u Strasbourgu u utorak navečer ubijeno je prema najnovijim informacijama troje, a ranjeno 13 osoba. Napadač kojeg je policija identificirala kao Chekatta Sherifa (29) otprije je poznat policiji i ima dosje. Došao je mostom Corbeau u staru gradsku jezgru Strasbourga, gdje se održava Božićni sajam koji privlači turiste iz cijelog svijeta, i otvorio vatru u ulici Orfevres.

Tijek događaja:

21:35 –  Francuska policija traži pomoć od sugrađana, prenosi BBC. Upozoravaju da ne prilaze napadaču ako ga sretnu, već da odmah nazovu policiju. 

19:20 –  Iz Strasbourga se javio hrvatski predstavnik u Vijeću Europe Miroslav Papa. 

"Moram reći da sam se nalazio 300 m udaljenog od događaja, to je bio veliki šok. U tijeku su sjednica EU parlamenta i božićni sajam i to je jedan veliki šok za Strasbourg i cijelu Francusku. Prema informacijama s kojima raspolažem, a koje sam dobio iz Veleposlanstva RH u Francuskoj, nema stradalih hrvatskih državljana. No, u svakom slučaju radi se o teškom napadu na europske vrijednosti."- rekao je Papa za HRT. 

Također se javila i Biljana Borzan, koja je za HRT spomenula kako je tužno što "određeni političari pokupljaju političke poene, a ljudi su umrli". 

18:19 –  Građani Strasburga ostavljaju cvijeće i poruke poginulima i ozljeđenima u strašnom terorističkom napadu.

Cvijeće Strasburg
1/5

18:13 –  Susjedi napadača tvrde da se, za razliku od svog brata, napadač činio kao običan mladić, prenosi Reuters. Dok se njegov brat oblačio u tradicionalnu muslimansku odjeću, Cherif je nosio trenirku. Vjeruju da je u zatvoru dobio islamističke radikalne ideje. 

Kako prenosi Reuters, francuska policija je na ispitivanje dovela majku, oca i dva brata od napadača. 

18:06 – Na društvenim medijima se pojavila informacija da francuska policija vjeruje da postoji mogućnost da je napadač uspio pobjeći u Njemačku, gdje je u prošlosti također proveo vrijeme u zatvoru, te stoga surađuju s njemačkom policijom. 

16:18 – "Išao je prema gospodinu ispred mene i upucao ga u glavu. Nakon što je čovjek pao na pod, napadač se okrenuo i upucao drugu osobu. Prijatelji su mi se razbježali, a ja sam ostala licem u lice s napadačem. Nisam se mogla pomaknuti od šoka. No nije me upucao, krenuo je trčati prema drugima"- rekla je jedna od preživjelih za Radio Monte Carlo, javlja BBC

Drugi očevidac, konobar iz jednog od restorana koji su blokirali ulaz, rekao je da je morao ženi, koja je bila s djetetom na wc-u, reći da joj je suprug upucan. Naime, suprug ih je čekao ispred restorana kada ga je napadač upucao. 

14:28 – Snage sigurnosti pokrenule su u srijedu u istočnoj Francuskoj lov na terorista koji je na Božićnom sajmu u Strasbourgu usmrtio troje ljudi, a vjeruje se da je u zatvoru postao radikalni islamist. Dok je terorist u bijegu, Francuska je podignula sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu, osnaživši kontrole na granici s Njemačkom, a elitne postrojbe praćene helikopterima traže sumnjivca.

Francuski i njemački agenti pretražuju vozila i vlakove koji prelaze most Europa na rijeci Rajni, uz francusko-njemačku granicu, napominje policija koja zaustavlja promet u oba smjera. Na stotine francuskih vojnika i policajaca sudjeluju u lovu na sumnjivca.

Nitko još nije preuzeo odgovornost, no američka obavještajna grupa Site, koja prati internetske stranice džihadista, rekla je da pristaše džihadističke skupine, takozvane Islamske draže (ISIL) slave.

13:33 – Građani se okupljaju na mjestu napada. Pale svijeće i polažu cvijeće za žrtve.

Foto: Jolanda Rak Šajn

12:51 – Pariški tužitelj Rémy Heitz održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio najnovije informacije o napadu. Rekao je da su dvije osobe preminule dok je treća klinički mrtva. Kazao je da je od 13 ranjenih osoba šest teško ozlijeđeno.

– Terorizam je ponovno pogodio naš teritorij – rekao je dodavši da je sve to podsjetilo da prijetnja još uvijek postoji. – Ranjen je u ruku u razmjeni vatre s policijom, ali je uspio pobjeći u ukradenom taksiju – kazao je tužitelj.

– Prema izjavama svjedoka, napadač je prilikom napada uzviknuo "Allahu Akbar" – rekao je Heitz. Uhićene su četiri osobe koje se dovode u vezu s napadačem.

Foto: Reuters/PIXSELL

12:40 – Pariški tužitelj Remy Heitz održava konferenciju za medije u vezi s napadom.

11:53 – Brojni građani okupili su se na stadionu u znak suosjećanja sa žrtvama i solidarnosti s građanima Strasbourga. Zapjevali su Marseljezu. 

Foto: Reuters/PIXSELL

11:19 – Francuska i njemačka policija 2000. spriječila je Al-Qa’idine islamske militante da postave bombu na Božićnom sajmu u Strasbourgu tako da su svih ovih godina, pogotovo nakon što su zaredali teroristički napadi u pojedinim gradovima Europe, u Strasbourgu i očekivali da bi se nešto slično moglo dogoditi.

Cvijeće Strasburg
1/10

Mnogi s kojima smo razgovarali kažu da ih sinoćnji događaj nije iznenadio. Boje se, pogotovo zato što napadač nije uhićen, no tvrde kako neće dopustiti da ih to spriječi u svakidašnjoj rutini. Trgovine se ovdje otvaraju uglavnom u 10 sati, no dio ih jutros ipak nije otvoren. Kafići su svi otvoreni, javlja Večernjakova novinarka.

Foto: Jolanda Rak Šajn

10:52 – Le Figaro javlja da za napadačem traga 420 policajaca. Otvoren je i centar za podršku obiteljima žrtava. Svi javni događaji zabranjeni su. Pariški tužitelj Rémy Heitz održat će konferenciju za novinare u 12 sati. Tijekom dana pojavile su se oprečne infomacije o broju žrtava. No, prema posljednjim informacijama, ubijeno je troje, a ranjeno 13 ljudi.

10:10 – Večernjakova novinarka Jolanda Rak Šajn nalazi se u Strasbourgu. Kaže da grad nije pust, kafići rade, na ulicama ima ljudi. "Mnogo je policije i vojske s dugim cijevima na ulicama, zona oko mjesta napada je ograđena", kaže Večernjakova novinarka. Na ulicama je angažirano njih 350.

Iako je najavljeno da će vrtići i škole danas biti zatvoreni, roditelji koji nemaju kamo s djecom normalno ih mogu ostaviti u školskim i predškolskim ustanovama. Katedrala je zatvorena za posjetitelje.

Europarlamentarka Biljana Borzan za Večernji je kazala da je sat prije nego što se dogodio napad bila na sajmu. "To je strašan čin", kazala je Borzan.

Foto: Jolanda Rak Šajn

09:56 – Sumnja se da je napadač pobjegao automobilom. Pucao je na dva biciklista koji su kružili na obilaznici. U četvrti Neudorf, policija provodi pretrese, javlja DNA. U Strasbourg je stigao ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner.

09:35 – Svjedok je za Reuters rekao da je u blizini katedrale u Strasbourgu vidio veći broj policajaca, ali je operacija brzo završila. Od ranog jutra traje velika policijska akcija.

09:25 – Njemačka policija također je pooštrila granične kontrole. 

08:57 – Jedna od tri osobe koje su ubijene tajlandski je turist koji je u Strasbourg stigao sa svojom ženom u utorak – rekla je Busadee Santipitaks, glasnogovornica tajlandskoga ministarstva vanjskih poslova.

08:50 – Sigurnosno stanje podignuto je na najvišu razinu i pojačana je kontrola granica – rekao je ministar unutarnjih poslova Castaner. – Također ćemo pojačati sigurnost na svim božićnim događanjima kako bismo spriječili moguće napade – dodao je.

08:42 – Prema pisanju Daily Maila, Chekatt je osuđen na dvije godine zatvora 2011. zbog napada nožem na 16-godišnjakinju.

08:36 – Prema posljednjim informacijama, vlasti nisu sigurne nalazi li se napadač još uvijek u Francuskoj – rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova.

08:27 – Opsadno je stanje u Strasbourgu. Stotine policajaca traže napadača za kojeg smatraju da je ranjen. Policija je blokirala područje oko katedrale, javlja RT. U tijeku je velika akcija.

– Dvaput se borio s našim snagama sigurnosti – izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner na konferenciji za novinare. Oko 350 agenata u potrazi je za napadačem, a Francuska je podigla razinu sigurnosti. Traže ga i uz pomoć dvaju helikoptera – dodao je.

Foto: Reuters/PIXSELL

Osumnjičenik, evidentiran u policiji zbog razbojstva, u bijegu je. Ranili su ga vojnici koji sudjeluju u operaciji Straža, a koji neprestano patroliraju povijesnom jezgrom grada. Mediji navode i da je riječ o muškarcu koji je rođen u veljači 1989. godine u Strasbourgu.

Napadač je, prema pisanju francuskih medija, bio na popisu terorista koje policija prati. Njegova kuća je pretražena i pronađena su eksplozivna sredstva. 

Napadač je bio na takozvanom Fiche S popisu, na kojemu je 26.000 osoba koje predstavljaju sigurnosni rizik, a vjeruje se da je oko 10.000 njih radikalizirano, javlja Reuters.

U zbrci koja je nastala nakon napada nije bilo jasno je li elitna postrojba opkolila osumnjičenika kojeg je policija identificirala kao Chekatta Sherifa (29), rođenog u Strasbourgu, ili je on uspio pobjeći, javlja Reuters. 

Mnoštvo na osvijetljenim ulicama alzaške metropole u nekoliko minuta nestalo je s ulica, a policija je evakuirala i zatvorila središte grada. Tek bi poneki dokoni prolaznik, ne znajući što se događa, nastavio šetati čudeći se naglom završetku sajma.

"Pucnjava u središtu Strasbourga. Molimo sve da ostanu u kući i čekaju daljnje upute", objavio je na Twitteru odmah nakon napada dogradonačelnik Alain Fontanel.

Cvijeće Strasburg
1/14

Predsjednik Emmanuel Macron odmah poslije ponoći stigao je u krizni stožer uspostavljen u ministarstvu unutarnjih poslova u Parizu nakon napada u Strasbourgu, prenosi AFP.

Motiv napada još nije utvrđen. Pariško tužiteljstvo istragu o napadu u središtu Strasbourga vodit će kao da je riječ o terorističkom napadu.

Policija je u utorak ujutro trebala privesti osumnjičenika u vezi s razbojstvom počinjenim ljetos, doznaje se od dobro obaviještenog izvora. Osumnjičenik je trebao biti priveden u sklopu istrage o pokušaju ubojstva, dodao je isti izvor.

Foto: Reuters/PIXSELL

Mjesne vlasti kažu da je napadač i prije skrenuo na sebe pozornost obavještajnih službi, dodaje ta agencija podsjećajući na to da je oko 26.000 ljudi u Francuskoj na popisu osoba koje bi mogle biti sigurnosna prijetnja za zemlju, među kojima se za 10.000 vjeruje da su radikalizirani, napose u salafističkim džamijama, putem interneta i u inozemstvu.

Podsjetimo, jedini Hrvat za kojega smo dobili potvrdu da se zatekao blizu događaja jest asistent europarlamentarke Biljane Borzan Nikola Turčinov, koji je bio u jednom restoranu kad je nastala panika.

 

Rekao nam je da nije čuo pucnjeve, samo su odjednom konobari zatvorili vrata, navukli zavjese, rekli da je bilo pucnjave negdje uokolo, i uputili sve goste restorana na prvi kat.

Asistent Biljane Borzan i na dan terorističkih napada u Bruxellesu u ožujku 2016. slučajno se zatekao na stanici podzemne željeznice 15 minuta prije nego što je na njoj eksplodirala bomba. Još 2015. na Božićnom sajmu u Strasbourgu uvedene su provjere torbi i ruksaka svakog prolaznika na ulasku u strogi centar grada, no očito su s vremenom postale letimične.

Borzan: Zabrinjava što se napadač probio unatoč jakim mjerama

Izjavu je dala i Biljana Borzan iz EU parlamenta. Za RTL je rekla sljedeće: – Zatekla sam se u blizini centra grada, ali nisam ništa čula. Policija nas je usmjeravala izvan centra. Sad je mirno, čuju se samo sirene. Napadač još nije uhvaćen pa u gradu vlada opsadno stanje. Nitko ne može ući u centar grada. Zabrinjavajuće je što su cijelo vrijeme na snazi sigurnosne mjere, ali napadač se ipak uspio provući i izvršiti napad – izjavila je Borzan. 

Ključne riječi

Komentara 143

JA
jadrmatic
07:11 12.12.2018.

Chekkat Cherif iz Maroka, legalni i zakoniti migrant po Marakešu, a migracije su izvor blagostanja, inovacije i održivog razvoja u našem globaliziranom svijetu.

BR
Brandfackel2
07:28 12.12.2018.

Smrt, bol i strah diljem Europe prvi su plodovi Marakeškog sporazuma i ostalih politika koje nam servira neoliberalna žgadija diljem kršćanske Europe. Napomena glasačima HDZ-a, SDP-a i ostalih antisuverenističkih partija, vi ste svojevrsni suučesnici u ovom zločinu i uništavanju europskog kršćanskog identiteta.

Avatar taqa
taqa
07:31 12.12.2018.

Znaju da im u njedrima živi 26 000 terorista i oni ih samo prate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije