Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KATASTROFIČNO'

Izvanredno stanje u Kaliforniji zbog velikog curenja metana

la
Foto: Reuters/PIXSELL
07.01.2016.
u 10:51

Metan je plin sa stakleničkim učinkom "80 puta moćnijim od CO2 na razini 20 godina i koji puno brže djeluje"

Guverner Kalifornije Jerry Brown proglasio je izvanredno stanje oko Los Angelesa zbog curenja velikih količina metana što je primoralo tisuće stanovnika na evakuaciju, a stručnjaci su to proglasili velikom ekološkom katastrofom.

To je curenje "neusporedivo, katastrofično" jer se radi o metanu, plinu sa stakleničkim učinkom "80 puta moćnijim od CO2 na razini 20 godina i koji puno brže djeluje", rekla je Stephanie Pincetl, profesorica zaštite okoliša.

Mobilizirane su sve vladine državne agencije radi pružanja pomoći stanovništvu u okolici Porter Rancha, predgrađa Los Angelesa gdje iz podzemne cijevi metan curi već nekoliko mjeseci.

"Sve vladine agencije koristit će svoje osoblje, opremu i infrastrukturu radi stalnog i kompletnog odgovora na taj incident", piše Brown u priopćenju.

Brown ističe da se susreo sa stanovnicima Porter Rancha u ponedjeljak, od kojih je tvrtka za distribuciju plina Socal Gas već preselila nekoliko tisuća, a nekoliko tisuća ih je to zatražilo.

Zbog curenja metana i posebice smrdljivih aditiva namijenjenih signaliziranju curenja metana, plina bez mirisa, puno stanovnika iz okolice patilo je od mučnine, curenja krvi iz nosa i glavobolje.

>> Tisuće ljudi u Kaliforniji preseljene zbog istjecanja plina iz nalazišta

>> Četvoricu rudara ugušio metan, petog zatrpala zemlja i kamenje

Komentara 1

Avatar Nediraj_u_pemzije
Nediraj_u_pemzije
19:35 07.01.2016.

Pa curi samo:"... Los Angelesa gdje iz podzemne cijevi metan curi već nekoliko mjeseci." A mi dižemo buku za sitnicu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije