Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

Izvanredni sastanak ministara. Beroš: Informiranje je važno i pomaže u suzbijanju ove ugroze

Vili Beroš
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
06.03.2020.
u 10:52

Hrvatsko predsjedništvo je pripremilo nekoliko pitanja kojima želi usmjeriti raspravu i čuti odgovore od ministara iz drugih članica.

U suzbijanju širenja epidemije koronavirusa iznimno je važno razmjenjivati iskustva i najbolje prakse te osigurati istinsku komunikaciju između država članica EU-a i prema javnosti, izjavio je u petak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

"Cilj nam je na ovom sastanku razmijeniti mišljenja o načinu širenja ove bolesti i razlozima tolikog broja oboljelih na području EU-a", izjavio je ministar Beroš prije početka izvanrednog sastanka ministara zdravstva zemalja članica EU-a koji je sazvao zbog širenja epidemije koronavirusa.

Video: Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

Beroš je istaknuo potrebu bolje međusobne suradnje među zemljama članicama na temelju dostupnih mehanizama te bolje suradnje s Europskom komisijom kako bi se se osigurala optimalna zdravstvena zaštita europskih građana. "Namjera nam je naglasiti važnost međusobne komunikacije, promptne i istinite, kako između država članica, tako i prema javnosti jer je informiranje iznimno važno i pomaže u suzbijanju ove ugroze", rekao je Beroš.

Ovo je drugi izvanredni sastanak koji je sazvala Hrvatska kao predsjedavajuća zemlja Vijećem EU-a od izbijanja zaraze koronavirusom. U vrijeme prvog sastanka, 13. veljače, stanje je u odnosu na današnje bilo posve drukčije, s nekoliko desetaka oboljelih, dok ih je danas znatno više.

Hrvatsko predsjedništvo je pripremilo nekoliko pitanja kojima želi usmjeriti raspravu i čuti odgovore od ministara iz drugih članica.

Od ministara zdravstva tražit će se među ostalim mišljenje o postojećim mehanizmima koji su dostupni na razini EU-a za suzbijanje epidemije, prijedlozi za poboljšanje komunikacije, ocjena učinkovitosti mjera koje su poduzete u njihovim zemljama, te na što će se usredotočiti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Pitanje zdravstva je u nadležnosti država članica i one su u ovakvim slučajevima upućene na koordinaciju i međusobnu suradnju.

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije