Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA INA-MOL

Izvanraspravno vijeće ukinulo Hernadiju istražni zatvor, hoće li povući i tjeralicu?

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
29.01.2020.
u 13:02

Njemu je istražni zatvor bio određen kako bi se osigurala njegova prisutnost na raspravi, a rasprava je okončana - kratko je pojasnila Laura Valković, Hernadijeva odvjetnica odluku izvanraspravnog vijeća

Zsoltu Tamasu Hernadiju, šefu mađarskog MOL-a, optuženom i nepravomoćno osuđenom na dvije godine zatvora zbog davanja mita Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL, ukinut je istražni zatvor. Odlučilo je tako izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Vjerana Blažekovića.

Ukidanje istražnog zatvora, koji mu je određen po točki jedan, odnosno zbog opasnosti od bijega, tražila je Hernadijeva odvjetnica Laura Valković.

- Istražni zatvor je opozvan jer je vijeće zauzelo stav da nema više razloga za njegov egzistiranje odnosno da bi se produljenjem istražnog zatvora ugrožavala prava mog klijenta. Njemu je istražni zatvor bio određen kako bi se osigurala njegova prisutnost na raspravi, a rasprava je okončana - kratko je pojasnila Laura Valković, Hernadijeva odvjetnica odluku izvanraspravnog vijeća.

Ova odluka nije pravomoćna jer na nju se može uložiti žalba, što će USKOK zasigurno učiniti. Oni su smatrali da uvjeti za istražni zatvor i dalje egzistiraju jer je Hernadi od početka nedostupan našem pravosuđu, Mađari su na sve moguće načine opstruirali ovaj postupak, a uz to se Hernadiju sudilo i u odsutnosti.

No ako odluku izvanraspravnog vijeća potvrdi i Vrhovni sud i ona tako postane pravomoćna, bit će opozvani i europski uhidbeni nalog i međunarodna tjeralica koji su raspisani za Hernadijem. U tom slučaju, on će bez ikakvog straha od uhićenja moći doći u Hrvatsku, u kojoj je nepravomoćno osuđen zbog korupcije najvećih mogućih razmjera, odnosno da je podmitio bivšeg premijera.

VIDEO Građani se okupili ispred suda prije početka ročišta u aferi Agram

Komentara 15

SP
Split71
13:10 29.01.2020.

"Nas Čaća"u przun a ovi na medeni misec..

Avatar Matija22
Matija22
13:16 29.01.2020.

kako sudstvo ismijava narod, nitko nikad nije završio od političkih lopina u zatvoru naprave saslušanje onda mu se sudi 10 godina s tim da je doma a dolazak na ročiste mu je kao izlet ,sudstvo na kraju s lopinom podjelilii lovu i onda bude zastara , čobanković je najviše platio mora je gulit krumpire za dobrovljne svrhe ,jedino što mu je ukradena lova ostala

Avatar Bud Humski
Bud Humski
13:27 29.01.2020.

Ukinut mu je istrazni zatvor ali nije mu ukinuta presuda?! On je osudjen na dvije godine zatvora, zar to nije dovoljan razlog za uhicenje? Kako bi to on mogao slobodno doci u Hrvatsku i zasto bi se opozvali i europski uhidbeni nalog i medjunarodna tjeralica? Zar on jos uvijek nije "wanted" zato sto mora odsluziti kaznu zatvora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije