Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI TO KRAJ?

BBC: 2016. je godina kada je Zapad izgubio vjeru u liberalnu priču

trump i brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.12.2016.
u 15:36

Više nije tako jasno da je kineska Komunistička partija na krivoj strani povijesti, a autoritarni vođe poput Putina, Erdogana i Netanyahua vode svoje zemlje u izrazito liberalnim smjerovima, kaže Yuval Noah Harari

Godina 2016. bila je prepuna bitnih događaja, od kojih su možda najvažniji referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Izraelski povjesničar Yuval Noah Harari smatra da će 2016. u budućnosti ostati zapamćena kao kontrapunkt 1989. godini, kada su skončali hladni rat i većina komunističkih režima i kada se, kaže, činilo da je pobijedila "liberalna priča".

– Liberalna priča kaže da čovječanstvo neizbježno maršira prema globalnom društvu slobodnih tržišta i demokratskih politika – piše Harari u tekstu za BBC. Ta je priča, dodaje, devedesetih i 2000-tih oblikovala ne samo vanjsku politiku SAD-a i njegovih saveznika već i unutarnje politike vlada diljem svijeta. Međutim, nakon globalne financijske krize 2008. dolazi do rastućeg razočaranja liberalnom pričom.

– Više nije tako jasno da je kineska Komunistička partija na krivoj strani povijesti, a autoritarni vođe poput Putina, Erdogana i Netanyahua vode svoje zemlje u izrazito liberalnim smjerovima. Godina 2016., obilježena Brexitom i jačanjem Donalda Trumpa u SAD-u, označava trenutak kada je ovaj plimni val razočaranja dosegnuo liberalne jezgre zapadne Europe i Sjeverne Amerike – smatra Hariri, objašnjavajući kako je sve više Amerikanaca i Europljana uvjereno da su liberalizacija i globalizacija goleme prevare koje služe interesima sićušne elite na štetu masa.

Hariri, međutim, kaže kako vjerojatno još nismo dosegnuli zadnje poglavlje liberalne priče te da bi se ova godina mogla pokazati sličnom 1968., 1933. i 1914., kada su zapadnjaci gubili vjeru u liberalnu priču, ali su je opet prihvatili.

>> Povjesničar sa sveučilišta Columbia uspoređuje Hitlera i Trumpa: 'Prolazimo razdoblje kataklizme'

Komentara 8

MA
Manolo46
16:27 22.12.2016.

Točnije bi bilo "liberalna bajka" ili "liberalni mit". Lijepo je slušati te mitove i bajke, lijepe priče o ljudskim pravima, slobodama medija i drugim velikim korisnim i nužnim idejama, ali odrasli ljudi vide da se stvari pod njihovom kontrolom razvijaju u suprotnom smjeru od onog što nam pričaju. Na primjer, oni viču "pustite izbjeglice" a mi kažemo "odvojimo odmah migrante od izbjeglica jer može biti posljedica". Oni kažu na to "fašisti, rasisti" i onda se dogodi, prvo u Parizu, pa u Nici pa u Berlinu itd, a onda njihove gazde traže "jače mjere sigurnosti" što podrazumjeva praćenje i prisluškivanje svega i svakoga, a na taj način se smanjuju ljudska pravga i slobode nama koji živimo ovdje i koji smo tu živjeli prije nego je liberal Obama išao bombradirati Siriju i Libiju i pokrenuti cijelu tu priču, cijeli taj vražji mehanizam.

TE
TechnoCroat
16:15 22.12.2016.

Ja lično nisam nigdje vidio ni jednu analizu, studiju ili statistiku kako i zašto multikulturalnost doprinosi boljitku društva. Dapače, praksa i obična obzervacija pokazuje suprotno.

KA
kajinx
17:32 22.12.2016.

Erdogan vodi svoju zemlju u izrazito liberalnom smjeru!!! Ha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije