Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrio američku blokadu

Izraelski novinar: Ovo je do sad najozbiljniji raskol između SAD-a i Izraela

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
11.01.2019.
u 18:38

Dužnosnici Pentagona i State Departmenta smatrali su da Izrael iskorištava SAD tako što želi prodati 12 zrakoplova nadograđenih izraelskom tehnologijom...

Ovo je jedan od najozbiljnijih raskola između Izraela i SAD-a otkako je predsjednik Donald Trump stupio na dužnost - piše na portalu Axios izraelski novinar Barak Ravid, koji je prvi javio o američkoj blokadi prodaje zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

- Dužnosnici Pentagona i State Departmenta smatrali su da Izrael iskorištava SAD tako što želi prodati 12 zrakoplova nadograđenih izraelskom tehnologijom, a koje im je SAD isporučio prije 30 godina kao vojnu pomoć - kaže.

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
1/12

U tekstu navodi kako je Izrael pokušao na najvišoj razini pridobiti SAD da daju zeleno svjetlo za prodaju, no SAD je ostao pri zahtjevu da se zrakoplovi vrate u prvobitno stanje, na što Hrvatska nije pristala.

- Izrael je pokušao pregovarati s SAD-om kako bi dobio odobrenje, ali nakon više sastanaka i telefonskih razgovora između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua te američkog državnog tajnika Mikea Pompea i ministra obrane Jamesa Mattisa razlike su ostale - ističe Ravid.

Prenosi dio izjave izraelskog šefa Ministarstva obrane Udija Adama iz Zagreba u kojoj kaže da ne mogu provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan njihove kontrole te kako Hrvatska nije mogla utjecati na ishod i ne može biti odgovorna.

Video - Očitovanje države Izrael o propalom poslu s avionima

Komentara 120

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
19:27 11.01.2019.

Transfer visoke tehnologije Hrvatskoj nije dopusten zbog visokog rizika da sofisticirani softweri dodju u ruke Rusa, jer polovica gradjanstva i politicara na vlasti u RH su bivse komunjare ili komunisticki nostalgicari. Zar netko misli da je slucaj Perkovic zaboravljen ii nevazann u odmjeravanju povjerenja Amerike u RH?

OK
okolokere
19:19 11.01.2019.

Hijene na okup! Ovo je vaših 5 minuta! Dajte kao pravi lešinari sve od sebe! Tko zna kad će vaše znanje o zrakoplovstvu ponovno doći do izražaja. Najbolji među vama koji na najodvratniji način pljunu na Ministra Krstičevića imaju šansusu ući u vrh SDP i uz poštarskog pilota Vidovića ući u svjetsku organizaciju "Lešinari & Strvinari"! Ako vam SDP nije dovoljno ugledan postoji i rezervna varijanta ulaska u stručni tim "Grmoja & Bulj" kod astronauta Bože Petrova!

Avatar Hazl113
Hazl113
19:38 11.01.2019.

Mislim da se pomalo otkriva pravi razlog Američkog obrata. Kada su Izraelci poslali sve podatke o nadogradnjama LM, očito su uvidjeli da Barak 2020 ima kvalitetniju opremu, pogotovo avioniku od svih opertivnih F-16 u Svijetu. Vidjeli su da je ustvari Barak u nekim segmentima boji i od najnovije inačice F-16V. Izraelci za razliku od Amera su svako malo modernizirali Barake, i jasno da nisu htjeli da takve avione dobije Hrvatska. Pogotovo što su ih ponudili i još nekim zemljama. F-16 Barak 2020 bez problema može izaći na kraj sa svim ruskim avionima, ponavljam svim, pogotovo na visinama preko 8.000m. Ali Izrael ima svoje F-15 isto tako modificirane koji služe za stvaranje zraćne premoći, pa im Braci i Sufre isključivo služe za napade na kopnene ciljeve. Zato imaju samo dvije rakete kratkog dometa, mada mogu nositi sve. Jednostavno rečeno najbolja višenamjenska borbena letjelica. Pošto je sve to propalo, natječaj treba poništiti i raspisati novi. Ono što sigurno znam da ćemo jednog dana imati slabiju letjelicu od Baraka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije