Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHUNSKA TEHNOLOGIJA

Stižu izraelski dronovi: Čuvat će hrvatsko more i otkrivati požare

Zagreb: Ministar Tolušić potpisao ugovor o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/22
15.05.2018.
u 13:55

Na pitanje novinara kako komentira napise nekih medija kako je Aeronautics u velikim problemima i pod istragom, Eshchar je kazao kako je u zapadnom svijetu sve teže poslovati zbog podmetanja konkurencije

Ovo je najveća i najznačajnija stavka u modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva do 2020.. Sustav će 60% vremena koristiti Ministarstvo poljoprivrede za poslove kontrole u ribarstvu, a ostalo vrijeme Ministarstvo obrane RH za namjene poput zaštite spašavanja na moru, zaštite od požara i slično. Isporuku očekujemo tijekom studenog ili prosinca ove godine, čime podižemo svoj sustav kontrole na moru u sam vrh – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na današnjem potpisivanju 4,87 milijuna eura vrijednog ugovora o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava u sklopu operativnog programa za ribarstvo i pomorstvo 2014.-2020., kojega sa 70% sredstava financira EU. 

Ugovor je potpisan s izraelskom tvrtkom Aeronautics čija je ponuda na javnom natječaju bila 40 posto niža od drugog ponuđača, tvrtke King

Besposadni zrakoplovni sustav sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike potrebne za provedbu pune kontrole u teritorijalnim vodama i hrvatskom zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, od legalnih i ilegalnih ribolovnih aktivnosti u Jadranu do izlova tune i male plave ribe. 

– Ako se sjetimo lanjskih požara, ovo je sustav koji nam mnogo može pružiti i u prevenciji i u ranom otkrivanju požara – kazao je pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse MORH-a Roman Mikulić, ističući kako je sustav važan i zbog treninga i uvježbavanja hrvatskih vojnih postrojbi, odnosno zbog pomoći koje će im izraelski partner pružiti pri korištenju sustava, a kasnije će se integrirati i s borbenim sustavom.  

Letjelice, doznajemo, mogu letjeti 150 kilometara od obale, čak sedam sati bez punjenja, a snimaju sve u realnom vremenu, i danju i noću. Zamjenik predsjednika uprave tvrtke Aeronautics Dany Eshchar tvrdi da se radi o jednom od najsuvremenijih sustava te vrste u svijetu, lakom i jednostavnom za održavanje. Vrlo je tih, iznimno učinkovit, s jakom kamerom i mogućnosti zumiranja, a može letjeti na visini do 6 kilometara. Tvrtka ima 70 klijenata u 55 zemalja

Na pitanje novinara kako komentira napise nekih medija kako je Aeronautics u velikim problemima i pod istragom u Izraelu zbog navodne korupcije i nepridržavanja ugovora o isporuci bespilotnih letjelica nekim klijentima u SAD-u i Poljskoj, Eshchar je kazao kako je u zapadnom svijetu sve teže poslovati zbog podmetanja konkurencije. Pozvao je sve da u dobroj namjeri ne vjeruju takvim tvrdnjama. 

Komentara 53

PR
prajdali100
14:28 15.05.2018.

Super !!!

MA
malala
15:06 15.05.2018.

Sta je bilo nakon proslogodisnjih horor pozara. Nikakve obavijesti javnosti o pociniteljima i kaznama.

IK
ikbmibm
14:31 15.05.2018.

Odlićan posao ! Šteta što nisu došli i prije. Kako cijelim sustavom upravlja MORH,mogli bi nadgledati hr.granicu od dolaska ilegalnih izbjeglica iz BIH I Srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije