Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRE REAKCIJE

Povukli citat koji je izazvao napad na Hrvatsku iz BiH

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
31.07.2019.
u 21:17

Jerusalem Post iz svog teksta izbacio dio u kojem je hrvatska predsjednica navodno nazvala Bosnu i Hercegovinu državom koju kontrolira radikalni islam

Izraelski list Jerusalem Post danas je poslijepodne promijenio u svom tekstu izjavu koja je izazvala pravu novinarsko-političku dramu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Iz teksta u kojem su prenosili što je Kolinda Grabar-Kitarović kazala u četiri oka s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom izbacili su dio u kojem je hrvatska predsjednica navodno nazvala BiH državom koju kontrolira radikalni islam, a na što su burno reagirali iz susjedne države.     

No taj epilog nije ni najmanje stavio točku na tu priču koja je – možda najbolje do sada – na jednom mjestu pokazala da nešto zaista nije u redu u odnosima dviju država, ali i šire – kako se različite agende, pa i one iz Izraela, konstruiraju i provode.

“Granatiranje” Hrvatske

Oštre reakcije iz BiH uslijedile su odmah nakon objave članka, i to javno. To nije uobičajena reakcija u odnosima dviju država i otklon je od uobičajenih diplomatskih normi. Nije samo riječ o tome da su reagirali na napise u nekom članku a da prije nisu tražili potvrdu njihove istinitosti, već i o tome da se uobičajeno u takvim slučajevima, ako neka država misli da je u pravu, poziva veleposlanika na razgovor ili šalje diplomatsku notu. To je BiH učinila, ali tek jučer, nakon što je jedan cijeli dan trajalo “granatiranje” Hrvatske. Predsjedavajući Predsjedništva BiH i član tog tijela iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je kako je očito da nije nestabilna BiH, nego je to Kolinda Grabar-Kitarović.

– Žao mi je što predsjednica Hrvatske i dalje nastavlja s propagandnim aktivnostima na štetu BiH iznoseći brutalne neistine – rekao je Komšić.

Slično je reagirao i član Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

– Svima u Europi i svijetu je jasno da se radi o lažima koje izmišlja agresivna i ksenofobna politika službenog Zagreba prema BiH i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma. Izjave predsjednice RH predstavljaju isti propagandni vokabular kojim su se služili osuđeni ratni zločinci i vođe tzv. Herceg-Bosne kada su pokušavali opravdati monstruozne zločine nad Bošnjacima – rekao je Džaferović i dodao: – Neka se predsjednica RH pozabavi rastućom radikalizacijom i militantnim neofašističkim pokretima u svojoj zemlji.

Oštre izjave iz BiH upućene Hrvatskoj nisu rijetkost u posljednje vrijeme, a dio njih spomenula je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kad je odbacila napise u Jerusalem Postu, kazavši da je došlo vrijeme da se pozabavimo odnosima prema BiH.

Konfuzna novinarka Cashman

– Definitivno je došlo vrijeme da se malo porazmisli o odnosima Hrvatske i BiH. Upravo suprotno, u posljednje vrijeme, nažalost, vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni, od optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi do prijetnje pravosudnim tijelima kad je riječ o Pelješkom mostu – kazala je predsjednica.

S predsjednikom Rivlinom razgovarala je u kontekstu onoga što uvijek govori o BiH i susjednim državama, dodala je.

– Želim sve naše susjedne države vidjeti što prije u članstvu u EU – kazala je Kolinda Grabar-Kitarović te dodala kako “bismo trebali razgovarati o suradnji i o tome kako rješavati zajednička pitanja, prijetnje koje se očito ponovno javljaju na našem prostoru i kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju tih problema”.

Kolinda Grabar-Kitarović objasnila je i što se govorilo o Iranu.

– Razgovarala sam u kontekstu stavova koje EU dijeli o Iranu o poštivanju Sporazuma o nuklearnom naoružanju – kazala je.

Novinarka Jerusalem Posta Greer Fay Cashman samo je dijelom odgovorila na naše upite.

– Predsjednica nije govorila o Iranu. Spomenula ga je samo jednom, uz migrante koji se predstavljaju kao izbjeglice i koji su u nekim slučajevima vezani za sumnjive elemente – kazala nam je novinarka. Iako smo je pitali o cijeloj izjavi, odgovorila je samo u onom dijelu vezanom za Iran.

– Predsjednica nije spominjala vladu BiH i njezine izjave vezane za Iran i teroriste se odnose samo na migrante koji su pronašli put do Bosne – ponovila je novinarka koja je u objašnjenjima bila konfuzna i pokušala umanjiti značaj izjava. Nakon što je tekst promijenjen, postavlja se pitanje je li netko iskoristio posjet Kolinde Grabar-Kitarović da “progura” antiiransku agendu, koja dominira u Izraelu, za domaće potrebe

Komentara 178

Avatar niwrad
niwrad
13:52 31.07.2019.

Histerija koja se digla ne čudi. Danas živimo u vremenima kada se na spominjanje istine, ili na samu implikaciju istine, na noge dižu dežurni i slučajni histeričari koji nekontroliranim emocionalnim ispadima ili hinjenim zgražanjima skreću pažnju na sebe i dolaze pod svjetla medijskih reflektora. Istodobno, lažni progresivni humaniti i dežurni moralisti gonjeni relativnim moralom i željom da istaknu svoje vrline, pred kamerama histeričarima ližu rane nastale od strelice istine, te nastoje razapeti strijelca kao da utjelovljenje iskonskog zla. Tako danas funkcioniraju svi mrzitelji istine i njihovi lizači. Od politike, preko znanosti do umjetnosti i religije. Što više u svojoj histeriji i sumanosi negiraš istinu, mediji će se više lijepiti za tebe, a progresivci će te lizati kao da si posljednji sladoled na svijetu.

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
13:57 31.07.2019.

Ako i nije rekla, to što nije rekla je apsolutna istina. Radikalni islamizam se razmahao u BiH

Avatar Reconquista
Reconquista
13:55 31.07.2019.

U Sarajevu ima više Arapa nego Hrvata i Srba zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije