Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izraelci propustili osamdeset kamiona s pomoći

05.01.2009.
u 20:10

Dok se u Egiptu vode pregovori o započinjanju mirovnih pregovora i dok francuski predsjednik Nicholas Sakozy pokušava nagovoriti sukobljene strane da sjednu za stol, izraelska vojska nastavlja s napadima na pojas Gaze.

Pješaštvo izraelskih obrambenih snaga bori se s Hamasom prvenstveno na sjeveru pojasa Gaze, dok zrakoplovstvo napada skladišta oružja i tunele za krijumčarenje na granici s Egiptom. Hamas uporno uzvraća raketiranjem gradova uz granicu s Gazom, a izraelska vlada je objavila da je devet osoba ranjeno. Škole, vrtići, vladine ustanove i većina trgovina u gradovima koji su dometu Hamsovog oružja su zatvoreni.

Istovremeno iz Gaze stižu informacije da je od početka kopnene operacije poginulo 90 osoba, od čega 26 djece. U gradu nema struje, a bolnice rade uz pomoć generatora s nedovoljnim zalihama lijekova i opreme. Vojska je propustila osamdeset kamiona s pomoći za Palestince, no to nije ni blizu dovoljno da nahrani i pomogne stanovnicima pojasa Gaze kojih ima oko 1,5 milijuna.

Iako su civilne žrtve sve brojnije otkad je Izrael počeo koristiti topništvo, daleko nepreciznije od zrakoplovstva, čini se da od brzog primirja neće biti ništa. Izraelska vlada vjeruje da bi u slučaju da prekinu napade na pojas Gaze dali Hamasu vremena da se pregrupira, ali i stekne nove pristaše. Također, malo je vjerojatno da će vojska okupirati Gazu iako za to ima snage zato što bi u takvoj akciji bilo daleko više izraelskih žrtava, a Hamasovi borci mjesecima su se pripremali za gradsko ratovanje istovremeno izazivajući Izrael.

Od početka operacije 'Lijevano olovo' čuju se glasine da je cijela akcija pokrenuta da bi se poslala poruka ne samo Hamasu, nego prvenstveno Iranu te Siriji i Hezbolahu. Akcija je utoliko demonstracija sile i spremnosti Izraela da se osveti neprijateljima, a navodno su isprobana i nova oružja, prvenstveno izrazito snažne bombe kojima se Teheranu želi pokazati da su njihova nuklearna postrojenja itekako ranjiva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije