Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI ZAOKRET

Saudijska Arabija: Izrael ima pravo na svoju državu

Muhamed bin Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
03.04.2018.
u 23:40

Na Bliskom istoku postoji blok SAD – Izrael – S. Arabija protiv bloka Rusija – Sirija – Iran. Turska balansira – malo je tamo pa malo ovamo

Jedan saudijski vođa prvi je put javno rekao da Izrael ima pravo na državu – kazao je to jučer prijestolonasljednik i budući kralj Mohamed bin Salman iako je Saudijska Arabija formalno u ratu s Izraelom još od 1948. Bin Salman je šokirao arapsko-islamski svijet svojom izjavom kako Izraelci imaju “pravo” na svoju nacionalnu državu isto kao i Palestinci.     

“Naša zemlja nema problema sa Židovima”, rekao je na američkoj turneji bin Salman, čija se sunitska kraljevina sve više i više približava Izraelu, prije svega u svjetlu zajedničkog neprijatelja u regiji, šijitskog Irana. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno je svoju zemlju nazvao “nezamjenljivim saveznikom” arapskih zemalja suprotstavljenih šijitskom Teheranu.

Liberalni vehabija

S. Arabija i Izrael sve će učiniti da se ne održi tzv. šijitski polumjesec koji je stvorio Iran (neprekinuti teritorij od Bahreina do Libanona sa 130 milijuna stanovnika) i postao sve realniji s obzirom na situaciju na terenu u Siriji i u Iraku. Naime, princ bin Salman, iako za sebe kaže da je liberalan umjereni musliman, jedan je od radikalnijih vehabija koji patološki mrzi Iran, ne zbog dominacije u regiji, već isključivo zato što su šijiti koje smatra otpadnicima i nevjernicima.

I Bijela kuća računa na izraelsko-saudijsko približavanje da bi se izmijenila regionalna ravnoteža, u trenutku kada palestinski lideri ne žele dalje američko posredovanje u mirovnim pregovorima nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp priznao Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Muhamed bin Salman
1/12

Kontroverzan pojam “šijitski polumjesec” prvi je upotrijebio jordanski kralj Abdullah II. još 2004. kada je objašnjavao koliko je opasan za sunite. Šijitski polumjesec proteže se od Irana, preko Iraka, Sirije i Libanona te dijela Pakistana. Iako je cilj rata u Siriji bio slomiti kičmu toj osovini, ona je danas postala stvarna. Danas se kopnom može iz Irana stići do Bejruta. Šijitski polumjesec toliko je ojačao da je Iran postao još utjecajniji u Iraku, Siriji, Libanonu, Bahreinu, pa čak i u Palestini. Zbog pokušaja uništenja šijitskog polumjeseca na Bliskom istoku stvorio se blok SAD – Izrael – Saudijska Arabija protiv bloka Rusija – Sirija – Iran s tim da Turska balansira malo tamo, malo ovamo, malo sa SAD-om zbog NATO-a i S. Arabijom zbog Sirije, malo s Rusijom.

Erdoğan – Putin – Rohani

U Ankari su se jučer sastali predsjednici Turske, Rusije i Irana, Erdoğan, Putin i Rohani. Glavna tema njihovog razgovora bilo je stanje u Siriji i podjela utjecaja u toj zemlji, posebice nakon velike pobjede vladinih snaga u predgrađu Damaska, u Istočnoj Guti, zatim osiguravanje boljeg funkcioniranja zona deeskalacije 

Komentara 51

ST
stomugromova
08:45 03.04.2018.

Vidi vehabije na slici !!

DD
dobar.d
00:55 04.04.2018.

Živjeli čvarci!

ZV
Zvjerko
07:45 03.04.2018.

Jadna je država koju mora braniti “kolijevka demokracije” u kojoj je vrhunski demokratski doseg da ženama dopusti voziti aute. Međutim, kada pogledamo tko im je glavni saveznik, SAD, sve nekako dobiva kontekst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije